Φτιάξε μια Ρόκα… στον ουρανό!

Ως συνηθίζεται να λέμε…το τοπικό μας ποδόσφαιρο είναι φτωχότερο από τη περασμένη Παρασκευή. Ημερομηνία που έφυγε ο Νίκος Μαρτιμιανάκης. Γράφει ο Γιώργος Χαλκιαδάκης στο blog του στο athleticradio.gr.

Σε ποια ημερομηνία; Στις 19 Ιουλίου, παραμονή που γιόρταζε το χωριό του, ο Προφήτης Ηλίας!  Ναι, τον έλεγαν γραφικό, ναι τον έλεγαν φωνακλά, φασαριόζο… ξεροκέφαλο και όλα τα σχετικά.

Δε μπορούμε να πούμε ότι του είχαν βάλει…άδικα τις ταμπελίτσες αυτές. Πέθανε ο κύρ Νικόλας μας όμως. Πείτε μου τώρα, είναι εύκολο να βρεθεί κάποιος που θα πει, πως δε θα του λείψει ο Mίστερ…Ρόκας;

Φυσικά και όχι! Τον γνώρισα πριν από σχεδόν 20 χρόνια. Στο ξεκίνημα μου στο χώρο της αθλητικογραφίας, γίναμε φίλοι, με εκτιμούσε και με σεβόταν. Και το αντίστροφο φυσικά. Ο Θεός ας αναπαύσει τη ψυχή του, τα θερμά μου συλλυπητήρια προς τους οικείους του.

Μπορεί να ήταν και η τελευταία φορά, που τον συνάντησα πριν από κάνα δυο ή τρία χρόνια, που είχε έρθει για καφέ στο Καλτσέττο.

Μας είχε επισκεφτεί κάποιες φορές, εξού και οι σχετικές φωτογραφίες.  Μαζί με το φίλο του το Τέλη Καρασάββα. Στην άλλη φωτογραφία, είναι από συγκέντρωση παραγόντων, με το πάλαι ποτέ πρόεδρο του Κόροιβου, το Μιχάλη Δοκιανάκη.

Οι ιστορίες του αμέτρητες στα γήπεδα. Όπως θυμάμαι, το τελευταίο παιχνίδι, που είδαμε μαζί, ήταν στο γήπεδο του ΕΓΟΗ.

Η Ρόκα αντιμετώπιζε το Ίνι, εποχής που ήταν κόουτς ο Αντώνης ο Σουγιάς στη τότε επανιδρυθήσα  ομάδα του Ινίου. Πρωινό Κυριάκατικο ματς, σκέτη απόλαυση!  Κάθισα μαζί του στο πάγκο… της Ρόκας, δίπλα μας, ο Δημήτρης ο Κόροβέζος, όλα τα λεφτά! Λοιπόν, ας σας διηγηθώ τώρα, μια σκηνή, με εκείνες τις ατάκες του… που έχουν χαράξει την ιστορία του. Ημίχρονο 0-0, παίζει με το Ίνι ο Νίκος Φανιουδάκης.

Προφανώς στα αποδυτήρια, σχεδίασαν κάποια πράγματα. Κάνει λοιπόν κατεβασιά το Ίνι, κάθετη πάσα του Φανιουδάκη, μπαίνει κάποιος συμπαίχτης του..και τσούπ, κάνει το 1-0 για το Ίνι. Φωνάζει ο Φανιουδάκης…είδατε ρε μ@@@κες, πόσο εύκολο ήτανε να το βάλουμε; Εκτινάσσεται… ως ελατήριο από το πάγκο ο…Ρόκας και τρέχοντας στον αγωνιστικό χώρο, φωνάζει στους παίχτες του.

Είδατε ρε μ@@@κες πόσο εύκολο ήτανε να το φάτε;;; Και ακολούθησε η γνωστή…ψαλμωδία του Νικόλα. Μέχρι και οι Άγιοι, φοβήθηκαν και κρύφτηκαν. Εγώ και ο Κοροβέζος…γελούσαμε άφοβα! Βλέπετε, είμασταν φιλαράκια του.  Ας αναφέρουμε όμως τώρα ιστοριούλες παρακαταθήκη,  με την υπογραφή του Μαρτιμιανάκη!

Σε ματς στο Προφήτη Ηλία κόντρα στους Νέους Ηροδότου, με κόουτς το Τάσο Κοιλιάρα. Δε τέλειωσε ποτέ το ματς εκείνο. Σκοτάδι…γενικός, πήγε αστυνομική δύναμη στο χωριό.

Σίγουρα οι τότε πιτσιρικάδες των Νέων… θα πείρανε γερή δόση του τι εστί εν μέρει τοπικό ποδόσφαιρο.  Κάποτε σε ματς στο Φόδελε, του πέταγαν πορτοκάλια, βλέπετε, εθνικό φρούτο της περιοχής! Αυτός ψύχραιμος βέβαια. Μάζεψε κάνα δυο πορτοκάλια, τα καθάριζε και τα έτρωγε, λέγοντας προς τη κερκίδα. Πετάτε τα εσείς, μα εγώ θα τα μαζώνω και θα τα τρώγω!!!

Είναι ίσως ο μοναδικός πρόεδρος που έκανε πρόσληψη και απόλυση στο προπονητή του…σε διάστημα ενός ημιχρόνου…κυριολεκτικά! Χωρίς φυσικά καμία προπόνηση προετοιμασίας, έρχεται σε συμφωνία με το κόουτς Νικήτα Παγκαδάκη. Πρεμιέρα της Ρόκας με αντίπαλο τη Μεγάλη Βρύση στο γήπεδο της Αγίας Βαρβάρας.

Στην ανάπαυλα, χάνουν με 1-0, μπαίνει στα αποδυτήρια ο Νικόλας για τις γνωστές του…μούντες! Ο Νικήτας αντιδρά, λέγοντας του πως εκείνος είναι ο προπονητής, μόνο αυτός θα μιλάει στους παίχτες. Αμ δε!

Θέτει βέτο ο κόουτς και ο Μαρτιμιανάκης…τον απολύει!!! Γεια σου Ρόκα μας! Κάποτε μετά από πολύ βροχή, το ξερό γήπεδο της Ρόκας, είχε πλημμυρίσει, και όπως μας είπε ο…υπηρεσιακός ρεπόρτερ της ομάδος και παίχτης της τότε, ο Νίκος Μεταξάκης, πέταξε ελικόπτερο πάνω από το γήπεδο για να απομακρύνει τα νερά! Μόνο ξύλο που δεν είχα φάει, δε γινόταν πιστευτό το ρεπορτάζ μου στην εφημερίδα τότε(μάλλον στη Νέα Κρήτη ακόμα).

Και όμως ήταν αληθινό…και αποκλειστικό!  Ζητήσαμε από το Δημήτρη Κοροβέζο να μας διηγηθεί κάποια ιστοριούλα τους. Μας είπε κάτι το Δημητράκη, ζητώντας παράλληλα, πως όταν πεθάνει και αυτός, να του κάνουμε ένα ανάλογο αφιέρωμα! Φτού, φτου!!! Κάποτε λοιπόν, παίζουν οι δυο τος αντίπαλοι, ως Δόξα και Ρόκα.

Το ματς ήταν…μαγειρεμένο, αφού η ομάδα του Κοροβέζου, ήθελε μόνο τρίποντο για να ανέβει κατηγορία. Όλα κυλούσαν υπό έλεγχο. Μέχρι που στα μισά της επανάληψης, ένας παίχτης της Ρόκα, ανιψιός του Νικόλα, κάνει το 2-1 για την ομάδα τους. Αμάν!!!

Ντου ο Νικόλας με αμέτρητα…μπινελίκια προς το παίχτη του! Η συνέχεια όπως είχε προγραμματιστεί, δυο ακόμα τέρματα η Δόξα…και τέλος καλά, όλα καλά! Ακούς εκεί να πάει να χαλάσει το…μαγείρεμα!

Διατηρούσε για μερικά χρονάκια μαγαζί-φαγάδικο στη Φοινικιά, το είχαμε επισκεφτεί, περνάγαμε ωραία.

Είχαμε κάνει εκεί και…δημοσιογραφικό φαγοπότι, ήταν ιδέα μας, αλλά και όλοι όσοι είχαν έρθει, το βαθμολόγησαν με άριστα.  Φίλε Νίκο Μαρτιμιανάκη, καλό παράδεισο, δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ…

Απάντηση

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook