Κούλης: Δεν βάζουμε άλλα λεφτά

Ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Νίκος Κούλης, μίλησε στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό “NovaΣπορ Fm” με αφορμή το ΔΣ της ΑΕΚ.

Αναλυτικά

– Για τους λόγους που οδήγησαν την ΠΑΕ ΑΕΚ στις τελευταίες αποφάσεις όπως διατυπώθηκαν μετά το Διοικητικό Συμβούλιο

“Ισχύει ότι ειπώθηκε επίσημα. Όπως κάθε χρόνο, δυστυχώς. ξοδεύαμε περισσότερα απ’ όσα εισπράτταμε, παρόλο που στη συμφωνία μας είχαμε πει πως δεν θα το κάνουμε αυτό. Είχαμε όνειρο να πάρει η ΑΕΚ έναν τίτλο μετά από τόσα χρόνια και λειτουργήσαμε σαν οπαδοί που είμαστε για να δώσουμε χαρά και στον κόσμο. Αυτό πρέπει να αποτελέσει μάθημα για όλους μας. Στην ουσία η υπέρβαση που κάναμε για το πετύχουμε αυτό μας πήγε πίσω. Αν είχε ακολουθηθεί το αρχικό πλάνο, θα μπορούσαμε να είχαμε πετύχει όλα όσα είχαμε σχεδιάσει. Κάθε χρόνο οι μέτοχοι, αποφασίζαμε να συμπληρώνουμε αυτή την οικονομική «τρύπα» και τώρα έχει φτάσει σε ένα σημείο να είναι μεγάλη. Μεγαλύτερη από ό,τι ξέραμε τον Ιούνιο. Μετά το πατατράκ του αποκλεισμού στα προκριματικά των προκριματικών του κυπέλλου UEFA μετά την άθλια εμφάνιση με την Ομόνοια το πρόβλημα διογκώθηκε. Ρόλο έχει παίξει βέβαια και η γενικότερη οικονομική κρίση. Πλέον δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε άλλα χρήματα, παράλληλα όμως δεν θέλουμε να κρατάμε όμηρο την ΑΕΚ. Δεν έχουμε κάποιο συμβόλαιο και ό,τι κάνουμε το κάνουμε από αγάπη. Λέμε λοιπόν ότι όποιος θέλει να την πάρει με μια πολύ ελκυστική τιμή ας έρθει να βάλει κάποια χρήματα για να πάρει μετοχές. Ο ενδιαφερόμενος θα πάρει την ομάδα με τα διακανονισμένα χρέη της και εμείς δεν θα πάρουμε απολύτως τίποτα. Θεωρώ ότι αυτή είναι μια πολύ έντιμη τακτική”.

– Για το ακριβές ποσό των χρεών της ΠΑΕ ΑΕΚ

“Τα χρέη είναι 20 εκατομμύρια Ευρώ και διακανονισμένα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης τα περίπου 9 εκατομμύρια που είναι η φετινή διαφορά εσόδων-εξόδων και αφορούν πληρωμές παικτών χωρίς καθυστερήσεις, αλλά και την αποζημίωση που ενδέχεται να πληρώσουμε στον πρώην προπονητή μας Γιώργο Δώνη, ο οποίος κατέθεσε εναντίον μας αγωγή, παρότι παραιτήθηκε. Έχουμε μια πολύ δυνατή θέση, αλλά στο δικαστήριο ποτέ δεν ξέρεις. Σε αυτό το ποσό, αν η αγορά μέρους του μετοχών γίνει άμεσα, θα πρέπει να προστεθεί και κάποια μεταγραφή που ίσως γίνει. Έτσι προκύπτουν και τα 15 εκατομμύρια της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου”.

– Για το τι προσδοκούν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

“Αν ρωτήσεις ανθρώπους που έχουν 30 χρόνια στην αγορά και έχουν προχωρήσει σε αγορές εταιριών σε όλο τον Κόσμο, θα σου απαντήσουν ότι θα δείξει η διαδικασία αν κάποιος είναι πρόθυμος να αγοράσει. Αυτή είναι η μόνη σωστή απάντηση. Όλα τα άλλα είναι υποθέσεις. Είμαστε διατεθειμένοι να χάσουμε αρκετά χρήματα στο βωμό του να μην κατηγορηθούμε για το οτιδήποτε. Θα απαντήσω όμως για να μην υπεκφύγω. Κάποιος είπε ότι πουλάμε χρέη. Δεν έχω ακούσει μεγαλύτερη ανοησία. Ο Παναθηναϊκός, πριν μπουν όλοι οι άνθρωποι που μπήκαν στην ΠΑΕ πέρυσι, είχε στον επίσημο ισολογισμό του 22 εκατομμύρια Ευρώ χρέη. Είχε δηλαδή την ίδια «χασούρα» με τη δική μας. Ο Ολυμπιακός έχει 51 εκατομμύρια χρέη αλλά και κέρδη. Φυσικά και κάθε εταιρία έχει χρέη. Αν πάρεις την λίστα όλων όσων είναι στα μεγάλη χρηματιστήρια όλες έχουν χρέη. Η οικονομική επιστήμη, σου λέει ότι αν μια εταιρία δεν χρηματοδοτεί το ενεργητικό της εν μέρει από ίδια κεφάλαια και εν μέρει από χρέη κάνει λάθος. Τα 20 εκατομμύρια της ΑΕΚ δεν είναι πολλά. Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι μια εταιρία όπως εμείς κάναμε λάθος κινήσεις, ξοδεύαμε παραπάνω και είμαστε σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια μεγάλη «θυσία» και εδώ θα φανεί αν υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να βοηθήσουν την ΑΕΚ ή όχι. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα έχουν πρόθεση να βοηθήσουν, έστω και με ένα μικρό ποσοστό μετοχών. Το ΔΣ θα δεχθεί οποιονδήποτε έχει καλές προθέσεις και γνώσεις ποδοσφαίρου, ακόμη και αν βάλει το ένα από τα δεκαπέντε εκατομμύρια”.

– Για τα επίπεδα των σχέσεων των μετόχων της ΠΑΕ

“Οι μέτοχοι δεν έχουν προβλήματα μεταξύ τους. Και αν δημιουργηθούν είναι σε θέση να τα λύσουν. Αν υποθέσουμε ότι υπήρχε ακόμη ο Ντέμης Νικολαϊδης στην διοίκηση όπως και πριν από δυο τρία χρόνια, οι μέτοχοι θα έβγαζαν και πάλι λεφτά από τσέπη τους και θα κάλυπταν το ποσό. Έχουμε χάσει έναν ηγέτη που κανείς μας δεν θα έμπαινε στην ΑΕΚ χωρίς αυτόν. Κανείς από εμάς δεν ενδιαφερόταν να γίνει παράγοντας”.

– Για το ύψος των προσδοκούμενων εσόδων της ΠΑΕ

“Φυσικά και υπάρχουν πάγια έσοδα. Κάποιοι μιλούν μόνο για χρέη διότι υπάρχει ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Ακόμη και κάποιος με λίγες οικονομικές γνώσεις, καταλαβαίνει ότι η ΑΕΚ πέραν από το όνομά της, έχει και 15 παίκτες οι οποίοι έχουν μεγάλη αξία. Οι Μπλάνκο, Σκόκο και Κυργιάκος για παράδειγμα δεν έχουν μεγάλη αξία; Άρα λοιπόν υπάρχουν έσοδα όπως και έξοδα”.

– Για την καθυστέρηση της έκδοσης της απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου

“Αρχικά, η μεγάλη οικονομική κρίση έγινε μέσα στο καλοκαίρι. Ειδικά στα χρηματιστήρια έγινε τον Σεπτέμβριο και στη ναυτιλία λίγο νωρίτερα. Δεύτερο κομμάτι είναι ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου είχαμε τον αρχηγό μας (Ντέμη Νικολαϊδη) τον οποίο εμπιστευόμασταν και ξέραμε ότι θα παραμείνει μέχρι το τέλος του Μαϊου. Όταν έχεις έναν άνθρωπο που ξέρει από ποδόσφαιρο, εκτιμάς την γνώμη του και τον εμπιστεύεσαι προχωράς πιο σίγουρα. Βρεθήκαμε προ εκπλήξεως και δεν ξέραμε πώς να αντιδράσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις καταστάσεις μετά την αποχώρησή του. Είχαμε λιγότερο χρόνο από όσο θέλαμε για να προχωρήσουμε και στο διοικητικό κομμάτι μπροστά χωρίς αυτό τον άνθρωπο. Τα κομβικά σημείο για αυτές τις εξελίξεις ήταν δυο. Πριν από δυο χρόνια παίζοντας με την Παρί Σεν Ζερμέν, ο τότε προπονητής μας είχε πάρει την απόφαση να βάλει λιγότερους καλούς παίκτες στη ενδεκάδα ενόψει του αγώνα πρωταθλήματος με τον Παναθηναϊκό. Εκείνος ο αποκλεισμός, έπαιξε ρόλο στο να μην μπούμε στους ισχυρούς της επόμενης κλήρωσης του Τσάμπιονς Λιγκ και μας στοίχισε. Ήταν πολύ δύσκολο πλέον να παίξει πλέον η ΑΕΚ στους ομίλους. Από εκεί και έπειτα δώσαμε πάρα πολλά λεφτά, χωρίς να υπάρχει ανάλογη αγωνιστική άνοδο”.

– Για τα κριτήρια επιλογής των ατόμων που θα εισέλθουν στην ΠΑΕ

“Είναι μια ευκαιρία να πούμε κάτι σημαντικό. Ποιο πολύς κόσμος έχει κατηγορηθεί στην ΑΕΚ για το σε ποιόν πούλησε παρά για το τι έπραξε ως διοικητικός ηγέτης. Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε και εμείς να μπούμε σε αυτή την λίστα. Ένα πράγμα που θα κάνει το διοικητικό συμβούλιο είναι να προσέξουμε πολύ σε ποιόν θα παραχωρήσουμε μετοχές. Θα «τσεκάρουμε» τις προθέσεις, τους στόχους και την ποιότητά του ως άνθρωπο. Αν τελικά η διοίκηση παραμείνει ως έχει, θα προχωρήσουμε σε μια προσπάθεια άντλησης οικονομικών πόρων, με την αγορά μετοχών από τους φιλάθλους μας. Είναι πολύ σημαντικό να αισθάνεται ο κόσμος συμμέτοχος στην ομάδα. Είναι κάτι που δεν είχαμε κάνει μέχρι τώρα, γιατί θέλαμε να πάρουμε «πάνω» μας την επιτυχία ή την αποτυχία”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook