ΑΕΚ: Ομάδα του προπονητή της!

Η ΑΕΚ μπορεί να μην κέρδισε το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, μπορεί να φάνηκαν ξανά οι αγωνιστικές αδυναμίες της και τα κενά του ρόστερ της, όμως από την άλλη επιβεβαίωσε πως πλέον έχει αρχή, μέση και τέλος.

Η Ένωση είναι μια ομάδα που ξέρει τι ζητά μέσα στο γήπεδο αλλά και τι μπορεί να κάνει. Κάτι, που εν πολλοίς οφείλεται στον Μάσιμο Καρέρα.

Ο Ιταλός έχει βάλει ήδη τη δική του «σφραγίδα» στον Δικέφαλο, που έχει μεταλλαχθεί σε ένα σύνολο που προχωρά βάσει των «θέλω» του προπονητή του. Ο Καρέρα κερδίζει το ένα «στοίχημα» μετά το άλλο και η επιρροή του στη βελτίωση της εικόνας της ΑΕΚ είναι όλο και εντονότερη.

Βράνιες από τα παλιά

Ο Ογκνιέν Βράνιες δείχνει εδώ και λίγο καιρό… άλλος παίκτης. Ο Βόσνιος αμυντικός έχει ξανά το μυαλό μέσα στο κεφάλι του, δίνει τα πάντα στο γήπεδο και παράλληλα είναι απόλυτα προσηλωμένος στις αγωνιστικές του υποχρεώσεις. Απέναντι στον Ολυμπιακό ο Βράνιες έκανε πιθανότατα το καλύτερο παιχνίδι του με τη φανέλα της ΑΕΚ. Είναι σαφές πως ο Μάσιμο Καρέρα έχει βρει τα «κουμπιά» του και παίρνει από τον δυναμικό στόπερ το 100%, προς όφελος φυσικά του συνόλου.

Ο… αριστερός στόπερ Οικονόμου

Ένας από τους παίκτες που δείχνουν μεταμορφωμένοι προς το καλύτερο στην εποχή Καρέρα είναι αναμφίβολα ο Μάριος Οικονόμου. Ο Έλληνας στόπερ έχει προσαρμοστεί απόλυτα στις απαιτήσεις που υπάρχουν και έχει εξελιχθεί σε μια σταθερή μονάδα για την Ένωση. Μάλιστα, αυτό συμβαίνει με τον Οικονόμου να αγωνίζεται κατά βάση ως αριστερό στόπερ. Μια θέση που δεν είναι συνηθισμένος και που σύμφωνα με τον πρώην προπονητή της ΑΕΚ, Μιγκέλ Καρντόσο, αδυνατούσε να καλύψει λόγω χαρακτηριστικών…

Βελτίωση στις στατικές φάσεις

Στο προχθεσινό ντέρμπι η ΑΕΚ βρέθηκε σε πολλές περιπτώσεις μέσα στην περιοχή της, σε στημένες φάσεις του Ολυμπιακού. Οι Κιτρινόμαυροι κλήθηκαν να λειτουργήσουν οργανωμένα σε φάσεις που μέχρι τώρα αποτελούσαν πρόβλημα για εκείνους. Και τα κατάφεραν.

Ο Καρέρα είχε «διαβάσει» εξαιρετικά το συγκεκριμένο κομμάτι και είχε προετοιμάσει την ομάδα του κατάλληλα. Μιας και η ΑΕΚ όχι απλά ανταποκρίθηκε υποδειγματικά σε αυτές τις περιπτώσεις, αλλά κατάφερε να μην απειληθεί και καθόλου.

Νοοτροπία και αγωνιστική συμπεριφορά

Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο η επιρροή του Μάσιμο Καρέρα στην ΑΕΚ είναι ξεκάθαρη, αυτός έχει να κάνει με την νοοτροπία και την αγωνιστική συμπεριφορά της ομάδας. Οι Κιτρινόμαυροι λειτουργούν ως ένα σύνολο στο γήπεδο, δουλεύοντας όλοι μαζί για τον κοινό στόχο.

Η ΑΕΚ γίνεται σιγά-σιγά μια ομάδα που συμπεριφέρεται στο γήπεδο απόλυτα επαγγελματικά και με ένα ξεκάθαρο πλάνο. Κάτι που είδαμε να συμβαίνει και προχθές, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν κυλούσαν καλά για την Ένωση.

Διάταξη ανάλογα με τις συνθήκες και τον αντίπαλο

Ο Μάσιμο Καρέρα είναι ένας προπονητής που δεν διστάζει να εφαρμόσει διαφορετικά πλάνα ανάλογα με τις συνθήκες και τον αντίπαλο. Ακόμα και να αλλάξει τις αρχικές του σκέψεις κατά τη διάρκεια ενός ματς. Όπως έκανε και με τον Ολυμπιακό.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε τον αγώνα με ένα 4-3-3, στη συνέχεια παρατάχθηκε με ένα σχήμα 4-1-4-1 και στο φινάλε, μετά την αποβολή του Σιμόες, έπαιξε με 3-5-1. Και στις τρεις περιπτώσεις οι Κιτρινόμαυροι έδειξαν προσαρμοσμένοι στις απαιτήσεις, χωρίς να χάσουν στιγμή την ομοιογένειά τους.

Η τακτική προσήλωση και το παράδειγμα του Βέρντε

Στο τακτικό κομμάτι ο Μάσιμο Καρέρα παίρνει άριστα μέχρι στιγμής. Ο Ιταλός τεχνικός είναι εξαιρετικός στο «διάβασμα» του αντιπάλου και στα… τρικ που απαιτούνται για να πάει το ματς εκεί που επιθυμεί. Προχθές, ως τέτοιο μπορεί να χαρακτηριστεί ο Ντανιέλε Βέρντε.

Ο εξτρέμ της ΑΕΚ «θυσιάστηκε» σε έναν πιο ανασταλτικό ρόλο προκειμένου να περιοριστούν τα «ανεβάσματα» του Τσιμίκα. Όπως και έγινε, μιας και η ΑΕΚ δεν απειλήθηκε καθόλου από την πτέρυγα. Ενώ σε αντίστοιχο ρόλο είδαμε σε κάποια στιγμή και τον Μάρκο Λιβάια, με παρόμοια επιτυχία.

Τρέξιμο μέχρι το σφύριγμα της λήξης

Εμφανής είναι η βελτίωση της ΑΕΚ και στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης. Η Ένωση έχει μετατραπεί από μια ομάδα που «έσκασε» στο 70’, σε ένα σύνολο που τρέχει ακατάπαυστα μέχρι το τελευταίο λεπτό. Η ΑΕΚ έχει βρει ως σύνολο ρυθμό και ένταση, ενώ αποκτά όπως φαίνεται και διάρκεια. Κάτι που ο Καρέρα είχε επισημάνει από τις πρώτες μέρες παρουσίας του στην ομάδα. Απέναντι στον Ολυμπιακό αυτός ήταν ίσως ένας βασικός λόγος, που παρά την αγωνιστική υπεροχή των Ερυθρόλευκων, το ματς έμεινε στον ρυθμό που επιθυμούσε η Ένωση.

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook