Ξάνθη – Παναθηναϊκός 0-1: «Διπλό» με πολλαπλά κέρδη για τον Παναθηναϊκό

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από την Ξάνθη, επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Μακέντα, αλλά φεύγει πολλαπλά κερδισμένος από την ακριτική πόλη. Μόνος στην 4η θέση πλέον, κέρδισε τον Ανουάρ που έκανε εξαιρετικό ντεμπούτο και για πρώτη φορά πέτυχε δεύτερη συνεχόμενη νίκη στο πρωτάθλημα, ενώ ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη έπειτα από τα […]

Ο Παναθηναϊκός ήταν καλύτερος από την Ξάνθη, επικράτησε με 1-0 χάρη σε γκολ του Μακέντα, αλλά φεύγει πολλαπλά κερδισμένος από την ακριτική πόλη. Μόνος στην 4η θέση πλέον, κέρδισε τον Ανουάρ που έκανε εξαιρετικό ντεμπούτο και για πρώτη φορά πέτυχε δεύτερη συνεχόμενη νίκη στο πρωτάθλημα, ενώ ήταν η πρώτη εκτός έδρας νίκη έπειτα από τα μέσα Οκτωβρίου και τη νίκη στο Περιστέρι με το ίδιο σκορ.

Το ματς

Ένα σου του Μακέντα έξω από την περιοχή που έδιωξε δύσκολα ο Αμπάντ. Ένα διαγώνιο σουτ του Χατζηγιοβάνη λίγο αργότερα, που έφυγε ελάχιστα έξω, με τον Πούγγουρα να μην μπορεί να κάνει επαφή από τη μικρή περιοχή και να τη στείλει στα δίχτυα. Και ένα γκολ του Σένκεφελντ, το οποίο σωστά δε μέτρησε, μιας και ο Δώνης, που είχε συμμετοχή στη φάση ήταν σε θέση οφσάιντ. Αυτά ήταν όλα κι όλα όσα είδαμε στο πρώτο ημίχρονο στην Ξάνθη.

Ένα κακό πρώτο ημίχρονο, με την Ξάνθη να μην μπορεί καθόλου να απειλήσει τον Παναθηναϊκό. Οι γηπεδούχοι δεν είχαν καλή ανάπτυξη, δεν μπορούσαν να βρουν χώρους για να μπουν στην περιοχή του Διούδη, την ώρα που η ομάδα του Δώνη είχε μεν την κατοχή της μπάλας, αλλά ήταν επίσης ακίνδυνη.

Με τον Ανουάρ στην πρώτη του συμμετοχή με τα πράσινα να έχει θετική παρουσία, να ζητάει μπάλα, να πατάει όλο το γήπεδο μεσοαμυντικά, αλλά στο θέμα της ανάπτυξης άφηνε όλη τη δουλειά στον Ζαχίντ, που στο πρώτο μέρος ήταν καλά κλεισμένος από τα χαφ της Ξάνθης και από την αμυντική τακτική του Παράσχου, που είχε δώσει εντολή να μην βρει χώρους ο Νορβηγός για να περάσει κάθετες πάσες.

Βρήκε χώρο ο Ζαχίντ, σκόραρε ο Μακέντα

Χρειάστηκε μονάχα μια φορά και λίγα μέτρα ελεύθερου γηπέδου μπροστά του ο Ζαχίντ για να κάνει τη διαφορά. Στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου και συγκεκριμένα στο 50′, ο Νορβηγός πήρε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, είδε την κίνηση του Μακέντα, του πέρασε κάθετα την μπάλα και ο Ιταλός θύμισε τον περσινό του εαυτό. Τότε που σκόραρε με μεγαλύτερη συχνότητα και με περισσότερη ευκολία.

Με ένα καταπληκτικό τελείωμα με το δεξί του πόδι, πριν προλάβει ο αμυντικός να του βάλει την προβολή, ο Μακέντα έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι και στα δίχτυα του Αμπάντ, που έπεσε αλλά δεν μπόρεσε να αντιδράσει, ανοίγοντας το σκορ για τον Παναθηναϊκού που βάσει εικόνας του αγώνα το άξιζε.

Ο Παράσχος προχώρησε γρήγορα σε δύο αλλαγές μετά το γκολ του Παναθηναϊκού, βάζοντας Μπαριέντος και Τζουρίτσκοβιτς για να κανει πιο επιθετική την ομάδα του, όμως ο Παναθηναϊκός εξακολούθησε να έχει τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και άγγιξε το δεύτερο γκολ. Αρχικά με τον Μπεκ, που έφυγε στην πλάτη της άμυνας, αλλά ο Αμπάντ αντέδρασε στο σουτ που έκανε και στο 67′ με σουτ του Ανουάρ που πήγαινε στο παραθυράκι, με τον Αμπάντ και πάλι να διώχνει σε κόρνερ με εντυπωσιακό τρόπο.

Στο τελευταίο εικοσάλεπτο η Ξάνθη έπαιξε φουλ επίθεση, με τον Φοσέ μέσα και 4-4-2, αλλά ο Παναθηναϊκός δεν απειλήθηκε σχεδόν καθόλου. Κράτησε με ευκολία το μηδέν, είχε ευκαιρίες για δεύτερο γκολ, με κορυφαία του Νάγκι στο 92′ που πέρασε και τον Αμπάντ, αλλά ο Καρασαλίδης έδιωξε στη γραμμή. Οι πράσινοι έφτασαν στη νίκη με το τελικό 1-0, που μοιάζει… φτωχό, αλλά κάνει βαθμολογικό άλμα, αφού βρίσκεται πλέον στην τέταρτη θέση.

Που κρίθηκε: Ο Παναθηναϊκός ήταν ορεξάτος στη μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα, συγκεντρωμένος και τακτικά καταπληκτικός, κυρίως στη μεσοαμυντική γραμμή. Δεν επέτρεψε στην Ξάνθη να τον απειλήσει και πήρε μια νίκη που θα μπορούσε να είχε έρθει και με μεγαλύτερο σκορ.

Το δεκάρι: Ο Γκίας Ζαχίντ έκανε ακόμα ένα καταπληκτικό παιχνίδι και ήταν αυτός από τον οποίο ξεκίνησε το γκολ του Παναθηναϊκού. Έκλεψε την μπαλα, βρήκε χώρο και μοίρασε υπέροχα για τον Μακέντα που τελείωσε εξαιρετικά τη φάση.

Στον πάγκο: Πολύ κακός ο Κάστρο, που χάθηκε ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς του Παναθηναϊκού. Δεν απείλησε, ήταν εκνευρισμένος από το ξεκίνημα και δεν μπόρεσε να βοηθήσει την ομάδα του.

Γιατί κόουτς: Ο Παράσχος πήγε συντηρητικά στην αρχή, αλλά όσο περνούσε η ώρα και έβλεπε πως η ομάδα του δεν απειλεί, φόρτωνε τη μεσοεπιθετική γραμμή, χωρίς πάντως η Ξάνθη να αλλάξκει πρόσωπο. Τακτική… για σεμινάριο από τον Δώνη, που παρουσίασε μια ομάδα πανέτοιμη και με φρασκάδα και μετά το 0-1 διαχειρίστηκε όπως έπρεπε το παιχνίδι για να κρατήσει το υπέρ του σκορ.

Ξάνθη: Αμπάντ, Μπαξεβανίδης, Καρασαλίδης, Μαλέζας, Σόσα (53′ Μπαριέντος), Κασάδο, Καμαρά, Κάστρο, Τεσέιρα (72′ Φοσέ), Στάρτζεον (58′ Τζουρίτσκοβιτς), Κοβάτσεβιτς

Παναθηναϊκός: Διούδης, Γιόχανσον, Σένκεφελντ, Πούγγουρας, Ινσούα, Δώνης, Ανουάρ, Μπεκ (73′ Νάγκι), Χατζηγιοβάνης (67′ Χατζηθεοδωρίδης), Ζαχίντ (84′ Αλεξανδρόπουλος), Μακέντα

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook