Τα πέντε «καυτά» θέματα στην συνάντηση της Big 4

Δεδομένα λοιπόν πλέον. Την Τετάρτη 22 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των ιδιοκτητών της Big 4 (Μαρινάκης, Σαββίδης, Αλαφούζος, Μελισσανίδης) με τις υπερεθνικές ομοσπονδίες (UEFA/FIFA) παρουσία του Υφυπουργού Αθλητισμού αλλά και των προέδρων της ΕΠΟ και της Σούπερ Λιγκ.

Το ραντεβού είναι για το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» στην πλατεία Συντάγματος. Και φυσικά η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Για μια υπόθεση που εν πολλοίς θα σημαδέψει την επόμενη ημέρα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Είναι η «σύνθεση» του ραντεβού, αλλά κυρίως είναι η «ανάγκη» που δίνει την αίσθηση πως ότι ειπωθεί πίσω από τις κλειστές πόρτες της αίθουσας όπου θα βρεθούν οι ισχυρότεροι άνθρωποι του ελληνικού ποδοσφαίρου μπορεί να οδηγήσει και τις εξελίξεις. Με ότι αυτό συνεπάγεται.

Και ενώ οι ρεπόρτερ αναζητούν ακόμη τη λίστα με τα ονόματα, ποιοι δηλαδή θα εκπροσωπήσουν την UEFA και ποιοι την FIFA σε αυτό το αντάμωμα; Η ουσία του πράγματος προφανώς είναι μακριά. Από τη στιγμή που θα είναι εκεί Μαρινάκης, Μελισσανίδης, Σαββίδης, Αλαφούζος αλλά και ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης είτε είναι μόνο ο Λάκοβιτς, είτε έρθει και ο Γεωργίου, είτε είναι ο Νικολά, είτε ο Χούμπελ λίγη σημασία έχει. Η ουσία βρίσκεται στην ατζέντα. Και στις πέντε καυτές υποθέσεις που έχουν πάρει θέση στο «καλεντάρι» αναζητώντας απαντήσεις.

Πως θα τελειώσει το φετινό πρωτάθλημα;
Ιδού η απορία. Το περιβάλλον είναι κάτι παραπάνω από τοξικό πια. Όχι όμως δίχως αιτία. Όταν ξέρεις ότι η γυναίκα ενός διαιτητή και ο γιος του προέδρου της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ εργάζονται στον τηλεοπτικό σταθμό του Ιβάν Σαββίδη. Όταν τα «πιστόλια» του Μέλο Περέιρα αλλοιώνουν κάθε Κυριακή τον βαθμολογικό πίνακα. Όταν ο γιος του παρατηρητή διαιτησίας που στέλνουν στα ντέρμπι εργάζεται στον ΠΑΟΚ. Όταν υπάρχει ένα ολόκληρο σκάνδαλο πολύιδιοκτησίας στο τραπέζι. Και όταν πριν λίγες μέρες θρηνήσαμε την απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής στη Θεσσαλονίκη από ενέδρα οπαδών, τότε οι συνθήκες δεν είναι φυσιολογικές. Και το πρόβλημα ολοένα και μεγαλώνει. Έχουμε καταλάβει ότι στο τέλος του πρωταθλήματος Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρης, Παναθηναϊκός και ένας ακόμη θα παίξουν μεταξύ τους διαδοχικά για τον τίτλο; Αν δεν υπάρξει μια συμφωνία. Αν δεν προκύψουν μια σειρά από «κανόνες» που θα τηρηθούν ως το φινάλε, τότε το πρωτάθλημα δεν είναι απλή υπόθεση να τελειώσει. Για αυτό και προφανώς η κουβέντα θα ξεκινήσει από εκεί

Οι εκλογές της ΕΠΟ
Και αν με το καλό τελειώσει το πρωτάθλημα; Τι θα γίνει από τον Αύγουστο και έπειτα όταν FIAF/UEFA φεύγουν από την χώρα μας αφήνοντας πια ορθάνοιχτο το πεδίο στους συνήθεις ύποπτους; Θα ξαναβγούν παγανιά στην Επικράτεια οι «μαύρες σακούλες» που κρίνουν τις εκλογές της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας; Θα συνεχίσουν άνεργοι «βλαχοδήμαρχοι» να κρίνουν τις ισορροπίες ψηφίζοντας τον Γραμμένο ή τον επόμενο Γραμμένο που θα τους υποδείξουν; Θα συνεχίσουν οι μπράβοι να εμφανίζονται στις ΕΠΣ και να… περιποιούνται όποιον αρνείται να υπακούσει τα… αφεντικά; Το πρόβλημα είναι βαθύ. Είναι ουσιώδες. Και αν δεν αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής των εκλογών το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει καμία ελπίδα. Οι δύο υπερομοσπονδίες θέλουν να είναι εδώ στις επόμενες εκλογές. Ήταν όμως και στις προηγούμενες. Αν είναι να κάνουν την… Τροχαία, δεν υπάρχει λόγος συζήτησης. Εδώ απαιτείται μια ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Εκτός αν θέλουμε να συνεχίσει η κοροϊδία.

Τι θα γίνει με τον Περέιρα και την ΚΕΔ
Μόνο ο Ιβάν Σαββίδης τον θέλει ακόμη στη θέση του. Τον Πορτογάλο αρχιδιαιτητή που κάποτε έχοντας τον ίδιο ρόλο στην πατρίδα του εξηγούσε στους διαιτητές πως αν… παραπονεθεί η Μπενφίκα θα τους εξαφανίσει από τον χάρτη. Μαντέψτε ποια είναι η δική μας Μπενφίκα; Και αναμείνατε στο ακουστικό σας για το αυτονόητο. Ο Μέλο… μας αποχαιρετά για να συνεχιστεί το πρωτάθλημα. Έχει σημασία όμως ποιος θα είναι ο επόμενος. Αν είναι να μας προκύψει κανά… φυντάνι σαν αυτόν, τότε ας κρατήσουμε τον ίδιο να μην στεναχωρήσουμε και την… Όλγα (ξέρει ο Μέλο, ξέρει και η Θεσσαλονίκη). Ο Πορτογάλος έβαλε αυτή την αγωνιστική ξανά στις… ράγες τον Φωτιά και τον Ευαγγέλου μετά το «έγκλημα» του Βόλου. Έβαλε και τον Σκουλά που περιποιήθηκε την ΑΕΚ στη Λαμία. Έγραψε εκεί που δεν πιάνει μελάνι τον Χέρμπερτ Χούμπελ που ζήτησε την παραδειγματική τιμωρία τους. Δηλαδή έγραψε την ίδια την UEFA. Όχι, δεν προκαλεί. Ξέρει ότι φεύγει. Και ότι… προλάβει ο άνθρωπος

Ο Γραμμένος και ο Δέδες
Ο πρόεδρος της ΕΠΟ την χρεωκόπησε. Την εθνική την διέλυσε. Και πλέον οι «δικοί» του τον αμφισβητούν ανοιχτά, ετοιμάζοντας τον διάδοχο του. Το θέμα όμως δεν είναι η Εξυγίανση και τα μυστήρια της. Είναι να αναλάβει την Ομοσπονδία ένας κανονικός πρόεδρος. Αποδεκτός από το ποδόσφαιρο. Δίχως να είναι «δικός μας». Κάποιος που θα αποτελέσει συνδετικό κρίκο, και όχι… τείχος. Αντίστοιχα και ο επόμενος εκτελεστικός γραμματέας. Η UEFA και η FIFA με τον Γραμμένο δεν ασχολούνται. Με τον Αλέξη Δέδε είναι έξαλλοι. Διότι έτσι όπως καταλαβαίνουν εκείνοι το οργανόγραμμα, εκτελεστικός γραμματέας δεν είναι κάποιος με 15 χιλιάδες ευρώ μισθό που κάθεται. Αλλά κάποιος που διοικεί την Ομοσπονδία. Που έχει ευθύνες. Που έχει υποχρεώσεις. Μετά την συνάντηση της 22ας του μήνα δεν μπορεί οι δύο να παραμείνουν στη θέση τους. Ούτε βέβαια οι επόμενοι να είναι ο Λασκαράκης του Μπέου, ο Βρακάς του Γκαγκάτση και τα υπόλοιπα παιδιά της Εξυγίανσης. Κανονικούς έχει ανάγκη το ποδόσφαιρο. Η ευκαιρία είναι σπουδαία.

Η Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ
Η υπόθεση πολυιδιοκτησίας που έχει ανατινάξει το πρωτάθλημα είναι από μόνη της ένα τεράστιο θέμα. Και η UEFA που δίνει αγώνα για την αποφυγή τέτοιων σχέσεων είναι προφανώς ενημερωμένη για τα… τρίγωνα που έφεραν πιο κοντά τις δύο ΠΑΕ. Όπως ξέρει ότι προχθές στην εξέταση της υπόθεσης από την Επιτροπή ο ΠΑΟΚ είπε ότι η ομάδα δεν ανήκει στον Σαββίδη. Και η Ξάνθη ότι ξέχασε να δηλώσει την μεταβολή των μετοχών της. Εκείνοι μπορεί να πιστεύουν πως έτσι… επιχειρηματολογούν; Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία όμως μπορεί κάλλιστα να υποθέσει ότι τα επιχειρήματα είναι αποδείξεις για εκείνο που όλοι καταλαβαίνουν ότι συμβαίνει, αλλά παριστάνουν τις «πάπιες».

ΥΓ. Η ευκαιρία είναι μεγάλη. Δεν πρέπει να χαθεί. Αυτή η συνάντηση πρέπει να γίνει. Να αρχίσει. Να τελειώσει. Και κυρίως να φέρει αποφάσεις για ένα καλύτερο ποδόσφαιρο. Αλλιώς; Ας αποχαιρετήσουμε όλοι μαζί την Αλεξάνδρεια που χάνεται.

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook