Αποκάλυψη Νο. 2: Στη… σέντρα Περέιρα, ΚΕΔ και VAR αλά ελληνικά

Αποκαλύψεων συνέχεια από to10.gr. Για όσα αναφέρει η επιστολή του Ολυμπιακού προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Η μεγάλη προσπάθεια των Ερυθρόλευκων να φέρουν στην επιφάνεια όσα πραγματικά συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο πίσω από τις… κουρτίνες και τα σκοτάδια της Εξυγίανσης. Αναφερθήκαμε αναλυτικά σε όλα λέγονται για την ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου. Για τον τρόπο […]

Αποκαλύψεων συνέχεια από to10.gr. Για όσα αναφέρει η επιστολή του Ολυμπιακού προς τον Υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη. Η μεγάλη προσπάθεια των Ερυθρόλευκων να φέρουν στην επιφάνεια όσα πραγματικά συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο πίσω από τις… κουρτίνες και τα σκοτάδια της Εξυγίανσης.

Αναφερθήκαμε αναλυτικά σε όλα λέγονται για την ΕΠΟ του Βαγγέλη Γραμμένου. Για τον τρόπο διοίκησης αλλά και το πώς έφτασε η Ομοσπονδία στα όρια του οικονομικού «κραχ». Από αυτό το σημείο ακριβώς είναι που συνεχίζουμε μπαίνοντας στα… ενδότερα. Σε ότι αφορά στην Κεντρική Επιτροπής Διαιτησίας αλλά και το VAR αλά… ελληνικά που η χρήση του είναι ένας ακόμη λόγος παρέμβασης, όχι του Υφυπουργού αλλά του Εισαγγελέα.

Η κορυφαία περίπτωση μισθολογικού γιγαντισμού, που προφανώς και δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση από το παραγόμενο ελάχιστο έργο, είναι η τεράστια αύξηση που παρατηρείται στο κόστος λειτουργίας της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ. Ξέρουμε και ακούμε αριθμούς. Η πρώτη σύμβαση του Μέλο Περέιρα λέγεται πως ήταν της τάξης των 22.500 ευρώ μηνιαίως. Τα χρήματα που έπαιρνε ο Κουκουλάκης και ο Τριτσώνης 12.500 μηνιαίως κλπ. Στην πραγματικότητα όμως η ΕΠΟ δεν δίνει τα νούμερα στη δημοσιότητα. Ακριβώς για… να κρύψει τη ντροπή. .

Επίσημα λοιπόν δεν υπάρχουν παρότι ο Ολυμπιακός όπως αναφέρει στην επιστολή του ζητά επί 2 συναπτά έτη ενημέρωση. Όπως και να έχει, και μιας και οι αριθμοί που κυκλοφορούν δεν είναι μακριά από την αλήθεια; Οι αμοιβές των μελών της ΚΕΔ και το εν γένει κόστος της Διαιτησίας τείνουν να ξεπεράσουν ακόμη και τα στάνταρ της Επιτροπής Διαιτησίας της FIFA/UEFA.

Και τι κάνουν οι αρχιδιαιτητές; Σχηματίζουν λίστες με διαιτητές που όπως καταγγέλει ο Ολυμπιακός: η εκπαίδευση και η επιμόρφωση τους, η τοποθέτηση τους στους πίνακες κάθε εθνικής κατηγορίας, οι ορισμοί τους στους αγώνες και η απόδοση τους, είναι απολύτως ελεγχόμενες και προκαθορισμένες, με μοναδικό στόχο την εξυπηρέτηση συμφερόντων.

Κάπως έτσι και με βάση όσα υποστηρίζουν οι Ερυθρόλευκοι κάθε αγωνιστική στο σύνολο των πρωταθλημάτων και ειδικά σε αυτό της Σούπερ Λιγκ εξελίσσονται σχεδιασμένα από πριν, από συγκεκριμένες πλευρές που επηρεάζουν συστηματικά την απόδοση των διαιτητών. Με δυο λόγια; Περιγράφονται κανονικά «εγκλήματα» σε βάρος του αθλήματος και της αξιοπιστίας του.

Και βέβαια από την διαδικασία δεν ξέφυγε ούτε το VAR. Εκεί όπου η ΚΕΔ πρωτοπορεί σε παγκόσμια κλίμακα. Κατάφεραν, σε ελάχιστες αγωνιστικές, να απαξιώσουν πλήρως το Video Assistant Referee και να το χρησιμοποιήσουν προκλητικά και ετσιθελικά ως δεκανίκι για την περαιτέρω αλλοίωση αποτελεσμάτων (και της βαθμολογίας) στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Για το VAR δαπανήθηκαν υπέρογκα ποσά (πολύ μεγαλύτερα από το μ.ο. του κόστους εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) αλλά με εγκληματική ευθύνη (και) του Μέλο Περέιρα, η Πολιτεία προμηθεύτηκε, για λογαριασμό της ΕΠΟ, ένα σύστημα προβληματικό και ελλιπές.

Η ελληνική εκδοχή του VAR δεν διαθέτει την τεχνολογία «γραμμή οφσάϊντ (offside line)» με αποτέλεσμα να ψάχνει εκ των υστέρων τρόπο και κονδύλι να την προμηθευθεί, ενώ μέχρι τώρα κατηγορεί καθημερινά τον μεγαλύτερο τηλεοπτικό πάροχο (Nova) για την αντίστοιχη γραμμή που ο ίδιος διαθέτει στους αγώνες που μεταδίδει.

Οι άλλοι δύο τηλεοπτικοί πάροχοι (ΕΡΤ, PAOK TV) δεν έχουν ούτε καν γραμμή οφσάϊντ και δεν δείχνουν ποτέ την ακριβή απεικόνιση της κρίσιμης φάσης. Ο ένας εξ αυτών μάλιστα είναι η ίδια η ΠΑΕ που παίρνει μέρος στο πρωτάθλημα. Το ίδιο συμβαίνει και με την γραμμή γκολ/όχι γκολ (Goal/No Goal Line). Kανείς δεν την προμηθεύτηκε και απλώς δεν υπάρχει.

Η ΚΕΔ  όχι μόνο έχει αποτύχει πλήρως στο έργο που ανέλαβε, αλλά λειτουργεί, υπό την προεδρεία του Περέϊρα, με πλήρη αδιαφάνεια, κατά παράβαση στοιχειωδών κανόνων που διέπουν τους ορισμούς διεθνώς και επιβάλλεται να ισχύουν και στις εθνικές διοργανώσεις.

Στην ελληνική εκδοχή του VAR δεν προβλέπεται αντίστοιχος Παρατηρητής Διαιτησίας VAR και δεν έχουν ανατεθεί στον διορισμένο Παρατηρητή Διαιτησίας καθήκοντα και για την αξιολόγηση της απόδοσης του VAR.  Ο Έλληνας VAR είναι απολύτως ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανένα και χωρίς να αξιολογείται, έστω και δια ενός Παρατηρητή VAR, η απόδοση του.

Επίσης, στην ελληνική εκδοχή του VAR, ρητώς απαγορεύεται να μεταφερθούν  από την ΚΕΔ/ΕΠΟ στις διαγωνιζόμενες ΠΑΕ οι διάλογοι των διαιτητών (αγωνιστικού χώρου και VAR), όπως συμβαίνει στον υπόλοιπο πολιτισμένο ποδοσφαιρικά κόσμο.

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook