Ολυμπιακός : To μυστικό για τον Σεμέδο

Λέγεται Ρούμπεν Σεμέδο και είναι με έναν τρόπο ως εδώ το «πρόσωπο» της ποδοσφαιρικής σεζόν.

Όχι μόνο για τον Ολυμπιακό που για πολλοστή φορά έδειξε την ικανότητα του στο μεταγραφικό πεδίο, αλλά συνολικά για το ελληνικό πρωτάθλημα. Ένας κεντρικός αμυντικός τόσων «αγωνιστικών κυβικών» που μοιάζει με μικρό θαύμα ότι η μπάλα, η ζωή και το scouting τον έστειλε στα μέρη μας. Πολλώ δε μάλλον σε αυτή την ηλικία.

Ναι, μπορεί το δείγμα να είναι ακόμη μικρό αλλά οι περισσότεροι ήδη συμφωνούν δίχως δεύτερες σκέψεις. Πιθανότατα ο καλύτερος ποδοσφαιριστής της Σούπερ Λιγκ 1. Ο καλύτερος «νέος». Ο καλύτερος γενικώς. Με ταβάνι του τον ουρανό. Ένας γίγαντας με μπόι 1.89μ. Με τρομερές φυσικές δυνάμεις. Αξιοπρόσεκτη τεχνική κατάρτιση. Σε ένα πακέτο ικανοτήτων που φτάνει ένα ματς για να διακρίνεις και τα υπόλοιπα. Ειδικά το πλέον κυρίαρχο: Την ηγετική φυσιογνωμία του που τον έκανε πολύτιμο σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Δεν έφτασε τυχαία ως την εθνική ομάδα της Πορτογαλίας –που βρίσκεται αυτά τα 24ώρα- ο 25άχρονος μέσα σε ένα τετράμηνο με φόντο Ερυθρόλευκο (18συμ, 4 γκολ). Όπως τυχαία δεν σχηματίζεται πλέον «ουρά» από θαυμάστριες ανά την Ευρώπη –όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος ο Πέδρο Μαρτίνς σε πρόσφατη συνέντευξη του, εξηγώντας «πως δεν είναι μόνο η Μπενφίκα»-. Για έναν ποδοσφαιριστή που πριν τον Ολυμπιακό πέρασε ενάμιση χρόνο μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Και που μόλις τον Γενάρη βρήκε ένα καταφύγιο «δανεισμού» στην Ρίο Άβε απλά και μόνο για να ξαναπατήσει στις ράγες. Ήταν άλλος, ήρθε άλλος, έγινε άλλος.

Έδωσε η Βιγιαρεάλ για χάρη του 15 εκατ ευρώ το καλοκαίρι του ΄17 (Σπόρτινγκ Λισαβόνας). Τον παραχώρησε το καλοκαίρι του ΄19 στον Ολυμπιακό με κάτι λιγότερο από 5 εκατ ευρώ σε μια κίνηση που αν μη τι άλλο φωτογράφιζε την πίστη της πως ο Πορτογάλος δεν είναι κάτι παραπάνω απο ένα «χαμένο στοίχημα» για εκείνη. Πόσο κοστολογείται σήμερα ο άσος των Ερυθρόλευκων; Άγνωστο. Πιθανότατα όμως αν το πράγμα εξελιχθεί με την ίδια συνέπεια, το ποσό που δαπάνησαν οι Ισπανοί θα αποδειχθεί μικρότερο από τα αντίστοιχα των προτάσεων που θα καταφτάσουν στον Πειραιά ως το καλοκαίρι.

Πως άλλαξε ο Σεμέδο και μάλιστα τόσο γρήγορα; Είναι μια ερώτηση που η απάντηση της έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Και που αν μη τι άλλο φωτογραφίζει την ικανότητα του Ολυμπιακού και των ανθρώπων του που τρέχουν αυτό το τόσο ιδιαίτερο ποδοσφαιρικό πρότζεκτ. Από εκείνους που εντόπισαν τον ποδοσφαιριστή και βεβαίως την διοίκηση που προχώρησε σε αυτή τη μεταγραφή. Μέχρι τον Πέδρο Μαρτίνς και το επιτελείο του στον Ρέντη. Αυτή την «ομάδα» που δουλεύει καθημερινή για την «ομάδα». Ένα σπουδαίο τεχνικό τιμ που όχι μόνο κερδίζει τον σεβασμό των ποδοσφαιριστών, αλλά αποδεδειγμένα έχει την ικανότητα να συμβάλει σημαντικά στην πρόοδο τους.

Και αν είστε λάτρης των social media; Μπορεί να έχετε ήδη «πέσει» πάνω σε μια σειρά από φωτογραφίες- «πειστήρια» ειδικά για τον Πορτογάλο αμυντικό. Έχει αναρτήσει μερικές ο Ερνάνι Γκόμεζ. Ο διατροφολόγος του Ολυμπιακού. Προσωπική επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς. Συνεργάτης που τον ακολούθησε στην Ελλάδα από τον Απρίλη του ΄18. Επτά κιλά έχει χάσει ο Σεμέδο από την ημέρα που ήρθε στον Ολυμπιακό. Σε μια «συνθήκη» που δεν άλλαξε μόνο το σώμα του, αλλά και το ίδιο το παιχνίδι του. Όπως εξηγεί μάλιστα ο συνεργάτης του 50άχρονου προπονητή αυτή η διαφοροποίηση του σωματικού βάρους έκανε τον υψηλόσωμο στόπερ «Ταχύτερο. Ευκίνητο. Ακόμη πιο αλτικό. Και θωρακισμένο ακόμη περισσότερο στην πιθανότητα των τραυματισμών».

Σε μια δεύτερη φωτογραφία που έχει αναρτήσει ο Ερνάνι, από το ματς πρωταθλήματος με την ΑΕΚ ο Ρούμπεν Σεμέδο προσπαθεί να σκοράρει συναντώντας τη μπάλα σε ύψος (μετρημένο) 2,25 μ.

Απαραίτητη λεπτομέρεια:

Ο Πορτογάλος δεν έβαλε το κεφάλι του. Πήδηξε και βρήκε τη μπάλα με το δεξί του πόδι! Δείγμα της καταπληκτικής φυσικής του κατάστασης. Η μεταγραφή λοιπόν άλλαξε τον «αέρα» του και την ψυχολογική του κατάσταση.

Η εμπιστοσύνη από τον Πέδρο Μαρτίνς αλλά και η πάρα πολύ δουλειά του έμπειρου προπονητή στο τακτικό κομμάτι βελτίωσε το ίδιο το παιχνίδι του. Η συνεισφορά των συνεργατών του τεχνικού τιμ –αλλά και του ιατρικού μιας και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Σεμέδο υποβλήθηκε σε αρθροσκόπηση τέλη Αυγούστου, επιστρέφοντας σε χρόνο ρεκόρ 18 ημερών- έχουν αλλάξει τους δείκτες φυσικής κατάστασης. Και κάπως έτσι προκύπτει στον αγωνιστικό χώρο ένα «φαινόμενο», που όμως έχει την εξήγηση του.

Εννοείτε πως η περίπτωση του Σεμέδο δεν είναι η μοναδική.

Για παράδειγμα στον Ολυμπιακό εδώ και ενάμιση χρόνο «συστήθηκαν» εκ νέου στο ποδοσφαιρικό κοινό ακόμη και μια σειρά από Έλληνες ποδοσφαιριστές. Από τον καταπληκτικό Κώστα Φορτούνη της περσινής σεζόν. Μέχρι τον Κώστα Τσιμίκα και τον Ανδρέα Μπουχαλάκη που ειδικά φέτος εξελίσσονται σε «κεφάλαια» για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Αποτέλεσμα δουλειάς. Αποτέλεσμα από ένα τεχνικό τιμ, που έχει τον τρόπο να βελτιώνει την ομάδα, βελτιώνοντας πρωτίστως τα ίδια τα πρόσωπα. Και μιας και οι Ερυθρόλευκοι είναι πρωτοπόροι της Σούπερ Λιγκ 1, αλλά και… κάτοικοι Τσάμπιονς Λιγκ; Καταλαβαίνει ο καθένας πως τίποτε δεν γίνεται τυχαία.

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook