Είχε ενημερώσει η ΟΥΕΦΑ για τα διπλώματα

Ενόψει της νέας σεζόν ένα από τα καυτά θέματα, θα είναι οι διπλωματούχοι προπονητές στους πάγκους των ομάδων.

Τα τελευταία χρόνια, άπαντες ήταν ενήμεροι ότι από τη φετινή σεζόν, θα είναι υποχρεωτικό η συμφωνία των ομάδων των ερασιτεχνικών πρωταθλημάτων, να είναι με προπονητές οι οποίοι θα έχουν τα ανάλογα διπλώματα. Είναι απόφαση της ΟΥΕΦΑ, προς την ΕΠΟ και με τη σειρά της προς τις Ενώσεις.

Και σύμφωνα με τη προκήρυξη της ΕΠΣΗ,που είναι εναρμονισμένη με εκείνη της ΕΠΟ, από το ξεκίνημα της σεζόν, αν μια ομάδα, δε δηλώνει προπονητή, για οποιονδήποτε λόγο, θα πρέπει να της επιβάλλεται το χρηματικό πρόστιμο των 100 ευρώ. Στις δυο Α κατηγορίες θα χρειάζεται το δίπλωμα ΟΥΕΦΑ Β και στις παρακάτω το ΟΥΕΦΑ C. O σύνδεσμος προπονητών Ηρακλείου έχει πάνω από 200 μέλη-διπλωματούχους προπονητές. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι η γκάμα είναι αρκετά μεγάλη. Τι θα δούμε λοιπόν φέτος στη σεζόν;

Θα παίρνουν προπονητές με δίπλωμα; Θα έχουμε ξανά τριγμούς, φωνές και διαμαρτυρίες; Aς υπολογίσουμε ότι σε κάθε σεζόν οι διπλωματούχοι προπονητές, αναγκάζονται να βάζουν το χέρι στη τσέπη και να πληρώνουν διάφορα έξοδα που έχουν να κάνουν με ανανεώσεις και όλα τα σχετικά. Πέρα από τα έξοδα σχολών και επεκτάσεων αλλά και ανανεώσεων. Αντιλαμβανόμαστε ότι επειδή το έχει νομοθετήσει πλέον η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία, αστεία δε θα χωράνε. Πως τώρα θα υποχρεώσει κάποιος τον πρόεδρο να παίρνει διπλωματούχους; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι πως και εδώ οι κλίμακες είναι διάφορες.

Πως η ΕΠΣΗ θα ζορίσει από τη πλευρά της τα πράγματα; Θα αναγράφονται στα φύλλα αγώνος οι παραβάσεις; Θα πέφτουν τα σχετικά χρηματικά πρόστιμα; Δύσκολα τα πράγματα. Το σίγουρο είναι πως ακολουθώντας την ΟΥΕΦΑ, στόχο της οποίας είναι η εξέλιξη του ποδοσφαίρου σε όλους τους τομείς.Έτσι και εμείς θα πρέπει να επιλέγουμε πράγματα. Εμείς θέλουμε να εξελισσόμαστε ή όχι; Θέλουμε να φτιάχνουμε και να βελτιώνουμε το ποδόσφαιρο μας ή απλά το ταβάνι μας είναι οι πολλαπλές μεταγραφές κάθε καλοκαίρι; Και εξέλιξη σημαίνει πολλά. Σημαίνει…η χρηματοδότηση της Πολιτείας, οι εγκαταστάσεις, οι ακαδημίες, η νοοτροπία, το αθλητικό υλικό,το αθλητικό πνεύμα, οι κανονισμοί, η ιατρική κάλυψη σε κάθε αγώνα και κάθε προπόνησης ακόμα. Και άλλα πολλά.

Έτσι λοιπόν και το προπονητικό κεφάλαιο, είναι κάτι το ξεχωριστό. Στα Μάλια στις κληρώσεις, δυστυχώς δε μπορούσαμε να παραβρεθούμε, η τοποθέτηση του προέδρου του συνδέσμου μας, του Κώστα Πετράκη, ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική. Και στη ουσία τώρα, ο πρόεδρος των προέδρων μας, ο Νίκος Τζώρτζογλου, θα πρέπει και εδώ να χαράξει τομές. Και όπως μας τόνισε ένα κατάλληλο άτομο του ποδοσφαίρου μας, δε χρειάζεται πόλεμος και αντεγκλήσεις, με διάλογο και ηρεμία λύνονται καλύτερα τα όποια προβλήματα.

Το Σάββατο 14 του μήνα θα διεξαχθεί ένα επιμορφωτικό σεμινάριο προπονητικής στη πόλη του Ηρακλείου. Υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες, καλό θα είναι να το παρακολουθήσουν άπαντες.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook