Τι γράφουν τα ξένα ΜΜΕ για τις εκλογές στην Ελλάδα

Το γύρο του κόσμου κάνει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών.

Το γύρο του κόσμου κάνει το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών, με τα διεθνή ΜΜΕ να εξετάζουν τα σενάρια της επόμενης μέρας για τον σχηματισμό κυβέρνησης προκειμένου η Ελλάδα να τηρήσει τις διεθνείς δεσμεύσεις της και να παραμείνει στην Ευρωζώνη.

Με εκτενή κάλυψη το αμερικανικό δίκτυο CNN επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στη νίκη του Αντώνη Σαμαρά και τις διεργασίες που ξεκινούν με τα άλλα κόμματα προκειμένου να επιτευχθεί ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συνεργασίας που θα αναλάβει να τηρήσει τα συμπεφωνημένα με τους πιστωτές της χώρας.

Χαρακτηριστικά το CNN αναφέρει ότι οι εκλογές στην Ελλάδα, ήδη από το Μάιο κυριαρχούνται από την αβεβαιότητα και το φόβο ενώ τονίζει ότι η πιθανή ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία είχε τρομάξει τόσο την Ευρώπη όσο και τις διεθνείς αγορές, που φοβόντουσαν ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη αλλά και κατάρρευση του ευρώ.

Για «οριακή νίκη» του Αντώνη Σαμαρά κάνει λόγο το βρετανικό BBC και χαρακτηρίζει «δύσκολες» τις συνομιλίες μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για το σχηματισμό κυβέρνησης.

«Οι Έλληνες ψηφοφόροι δίνουν μια ευκαιρία στο κοινό νόμισμα και την Ευρώπη», είναι ο τίτλος της Guardian, η οποία εκτιμά πως η νίκη του Αντώνη Σαμαρά αποτρέπει προς το παρόν την κατάρρευση του κοινού νομίσματος ενώ εστιάζει στην μεγάλη άνοδο της Αριστεράς η οποία καρπώνεται το μένος των ψηφοφόρων για τα σκληρά μέτρα λιτότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και η γαλλική Le Monde, η οποία εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι θα δώσουν την απαραίτητη πίστωση χρόνου στον Αντώνη Σαμαρά σημειώνοντας πως η «επιμήκυνση» ήταν βασικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του προέδρου της ΝΔ. Επιπλέον, η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι η εκλογική συντριβή του ΠΑΣΟΚ διαμορφώνει ένα νέο δικομματισμό, ο οποίος όμως έχει σαν χαρακτηριστικό του την πόλωση μεταξύ της Δεξιάς και της Αριστεράς.

«Οι ελληνικές εκλογές, έχουν νικητή: την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, που κερδίζει το τεράστιο μπόνους του εκλογικού νόμου», μεταδίδει η ιταλική Corriere della Sera, η οποία προσθέτει πως «εντυπωσιάζει το ότι τουλάχιστον το 30% των Ελλήνων εκλογέων, μέσα σε λίγο περισσότερο από ένα μήνα, άλλαξε πολιτική επιλογή. Δυο οι πόλοι έλξης, ο θυμός, με τον ΣΥΡΙΖΑ, και, με την Νέα Δημοκρατία, μια προσπάθεια να αποφευχθεί το βάραθρο που φοβίζει».

«Η Ευρώπη μπορεί να πάρει ανάσα ανακούφισης. Η κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση», αναφέρει με τη σειρά της και η εφημερίδα La Republica.

«Η Ευρώπη έχει μόνο λίγες ημέρες για να αποδείξει ότι διαθέτει την αναγκαία πολιτική βούληση, είναι οι λίγες ημέρες που αποφάσισαν να τις διαθέσουν οι Έλληνες ψηφοφόροι», γράφει σε ανάλυσή του το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ansa, το οποίο εκτιμά ότι η διαφαινόμενη λύση για την Ευρώπη είναι η πορεία προς την ομοσπονδιοποίηση με παραχώρηση μεγάλου μέρους της κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, ή, η ακινησία, η ουσιαστική παράδοση των όπλων και η υπερίσχυση των εθνικών εγωισμών», καταλήγει το Ansa.

Πηγή: now24.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook