Υγεία και ανάπτυξη για την ενδοχώρα

Η υποψήφια βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Δέσποινα Συγγελάκη – Παναγιωτάκη αναφέρεται στην αμφίδρομη σύνδεση της υγείας με την ανάπτυξη.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

ΚΑΙ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ


  • ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΔΟΧΩΡΑ

“Στις μέρες μας έχει αποδειχθεί η στενή και αμφίδρομη σύνδεση της υγείας με την ανάπτυξη. Κοινωνίες με καλό επίπεδο υγείας σημειώνουν εξαιρετικές επιδόσεις στην οικονομική ανάπτυξη, παράγοντας πλούτο και ευημερία για τους κατοίκους τους.

Από την άλλη, η οικονομική ανάπτυξη, εφ’ όσον συνοδεύεται από σχετικά δίκαιη κατανομή του πλούτου, παρέχει δυνατότητες για καλό βιοτικό επίπεδο και χρηματοδότηση των υπηρεσιών υγείας. Αυτός άλλωστε είναι και ο στόχος του κοινωνικού κράτους: όλοι οι πολίτες, ανεξαρτήτως εισοδήματος, κοινωνικής θέσης και άλλων χαρακτηριστικών, να μπορούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, παιδείας, πρόνοιας, ώστε να διασφαλίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και η κοινωνική συνοχή, εξασφαλίζοντας παράλληλα τις  προϋποθέσεις ανάπτυξης.

Διαχρονικά η ενδοχώρα του νομού Ηρακλείου είναι αδικημένη και παραμελημένη σε ό,τι αφορά στις αναπτυξιακές και τις κοινωνικές υποδομές. Παρά το γεγονός ότι η Μεσσαρά, το Μονοφάτσι, το Μαλεβύζι, η Πεδιάδα, τα Αστερούσια, η Βιάννος και οι άλλες περιοχές της ενδοχώρας προσφέρουν πάρα πολλά στην Εθνική Οικονομία, φέρνοντας και σημαντικά ποσά σε συνάλλαγμα στη χώρα, εντούτοις βιώνουν έντονες ανισότητες τόσο σε έργα υποδομής όσο και σε υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και πρόνοιας. Παρά τις όποιες εξαιρέσεις, επικράτησε ένα μοντέλο ανισόρροπης και μονομερούς ανάπτυξης του Βορρά, που απορρόφησε το μεγάλο μέρος των δημόσιων πόρων εις βάρος του Νότου. Όμως το μοντέλο αυτό, πέραν του ότι αδικεί την ενδοχώρα, αποδεικνύεται καταστροφικό και για το Βορρά, καθώς η χωρίς σχέδιο ανάπτυξη αλλοίωσε το φυσικό περιβάλλον και την πολιτιστική κληρονομιά, υπονομεύοντας τελικά και την αναπτυξιακή προοπτική. Απαιτείται άμεσα να αλλάξουμε πορεία, υιοθετώντας ένα ολοκληρωμένο και βιώσιμο σχέδιο ανάπτυξης, που διασφαλίζει εργασία, ποιότητα ζωής και κοινωνική ασφάλεια για όλους.

Σε ό,τι αφορά στην υγεία και την κοινωνική φροντίδα, άμεσης προτεραιότητας είναι η δημιουργία Κέντρου Υγείας στο Τυμπάκι (το έργο ύψους 660.000 ευρώ έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και προχωρά άμεσα η έγκριση του νέου Οργανισμού από το Υπουργείο Υγείας), η επέκταση και εκσυγχρονισμός του Κέντρου Υγείας Μοιρών (εκπονείται η σχετική μελέτη), η κτιριακή και λειτουργική αναβάθμιση του πρώην ΚΕΠΕΠ στην Πόμπια,  η άρτια στελέχωση και λειτουργία του Ιατρείου στο Ζαρό, όπως και όλων των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας της περιοχής. Επίσης η υλοποίηση σημαντικών προγραμμάτων πρόληψης και δημόσιας υγείας (τεστ παπ, μαστογραφίες, πρόληψη και αγωγή στοματικής υγείας στα σχολεία κ.α.), με συνεργασία της Πολιτείας, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας των Πολιτών είναι στη σωστή κατεύθυνση και πρέπει να ενταθεί.

Παράλληλα όμως απαιτούνται έργα υποδομής κι άλλες αναπτυξιακές παρεμβάσεις (δρόμοι, φράγματα, βιοτεχνικές και βιομηχανικές μονάδες, βιολογικοί καθαρισμοί, αστικές αναπλάσεις, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζει το Μουσείο Μεσσαράς), που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και θα κρατήσουν τους νέους στην περιφέρεια.

Κι αν κάποιος ρωτήσει «πού θα βρεθούν τα λεφτά», η απάντηση είναι να δοθούν δημόσιοι πόροι στην ενδοχώρα κατά προτεραιότητα (ΕΣΠΑ, Αναπτυξιακός νόμος, Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων). Επιπλέον να υποχρεωθούν οι τράπεζες να ρίξουν χρήμα στην παραγωγική οικονομία (έχουν ενισχυθεί από το κράτος με πάνω από 100 δις ευρώ!) για τη στήριξη των μικρομεσαίων, της αγροτιάς, της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Κι αν, τέλος, κάποιος ρωτήσει «γιατί δεν έγιναν όλα αυτά τόσα χρόνια», θα απαντούσα ότι έργο έγινε, αλλά κακώς δεν έγιναν όσα έπρεπε. Υποστηρίζω σταθερά ότι αν είχαμε ρίξει βάρος στην ενδοχώρα και την περιφέρεια, στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νομού στο σύνολό του,  δεν θα είχαμε φτάσει έως εδώ. Σε τελική ανάλυση όμως, οι ευθύνες έχουν ονοματεπώνυμο, κι οι πολίτες έχουν τη δύναμη να ανανεώσουν το πολιτικό προσωπικό του νομού και της χώρας και να επιβάλλουν αλλαγή στην πολιτική πρακτική. Ας κάνουμε τα λάθη και τις αδυναμίες της προηγούμενης περιόδου  δίδαγμα για επανασύνδεση με το λαό και τις ανάγκες του και καταλύτη αλλαγής.

Οι στιγμές είναι δύσκολες, η κοινωνία δοκιμάζεται, οι πολίτες ανησυχούν. Με τόλμη και σχέδιο, με έντιμους και δυναμικούς ανθρώπους, με συλλογικότητα και αλληλεγγύη, μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε την οικονομία μας και να στηρίξουμε την κοινωνία μας. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ο Βαγγέλης Βενιζέλος δείχνουν ένα σταθερό δρόμο εξόδου από την κρίση. Αξίζει να αγωνιστούμε για να μείνει η νέα γενιά στον τόπο της, για να υπάρξει ελπίδα ξανά”!

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΣΥΓΓΕΛΑΚΗ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΚΑΙ

ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

  1. 1.      Γιατί να σας στηρίξουν οι πολίτες; Τι διαφορετικό κομίζει η υποψηφιότητά σας;

Έχω αποδείξει σε όσες θέσεις έχω υπηρετήσει ότι η πιστή τήρηση των αρχών της διαφάνειας, της δημοκρατικής διαχείρισης των δημόσιων πραγμάτων, με σεβασμό στους πολίτες και τις ανάγκες τους αποτελούν για μένα οδηγό στο δημόσιο βίο μου. Είμαι ενάντια στους επαγγελματίες της πολιτικής αλλά αποστρέφομαι την ερασιτεχνική προσέγγιση των δημόσιων πραγμάτων. Επιδιώκω τη σύνθεση αλλά δεν φοβάμαι τη σύγκρουση με το κατεστημένο. Είμαι ρεαλίστρια και γι’ αυτό δεν σταματώ να ονειρεύομαι. Αγαπάω τον τόπο μου κι έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας.

 

  1. 2.       Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να βγούμε από την κρίση;

Ναι, μπορούμε να τα καταφέρουμε αν κινητοποιήσουμε κάθε ζωντανή δύναμη του ελληνισμού, αξιοποιώντας παράλληλα τις ενθαρρυντικές διεθνείς εξελίξεις. Ας τολμήσουμε να φέρουμε την κοινωνία στο προσκήνιο. Δεν είναι σύνθημα, είναι απαίτηση των καιρών: έχουμε χρέος να αξιοποιήσουμε τη δημιουργικότητα, την εργατικότητα, τη φαντασία, τη μόρφωση, το φιλότιμο του λαού μας και ιδίως της νεολαίας μας, με στόχο την παραγωγική ανασυγκρότηση και την επαναθεμελίωση μιας άλλης, πιο δίκαιης και οργανωμένης κοινωνίας.

 

  1. Με ποια συγκεκριμένα μέτρα μπορούμε να γυρίσουμε σε αναπτυξιακή τροχιά;

Χρειάζεται πρώτα απ’ όλα ένα δημιουργικό σοκ για το νέο ξεκίνημα. Να ρεύσει χρήμα από τις Τράπεζες και το Κράτος στην πραγματική Οικονομία για τη στήριξη των μικρομεσαίων, της αγροτιάς, της υγιούς επιχειρηματικότητας. Να μπει παράλληλα τέλος στην αυθαιρεσία των τραπεζών, να ρυθμιστούν τα δάνεια με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών. Κούρεμα, επιμήκυνση και χαμηλά επιτόκια για να πάρει ανάσα ο κόσμος.

Η πολυπόθητη παραγωγική ανασυγκρότηση πρέπει να στηριχθεί στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα: τον πρωτογενή τομέα, τον τουρισμό, την έρευνα και την καινοτομία. Απαιτείται τόλμη και ευφυΐα. Για το σπάσιμο των καρτέλ και των μεσαζόντων, για την προώθηση των προϊόντων μας στις αγορές του εξωτερικού, για τουρισμό 12 μήνες το χρόνο. Για την στενότερη σύνδεση με την παραγωγή και την κοινωνία  των πανεπιστημίων μας, των τεχνολογικών και ερευνητικών μας κέντρων, που μπορούν να εξελιχθούν στα καλύτερα του κόσμου.

Η συστράτευση όμως της κοινωνίας στα παραπάνω προϋποθέτει να μην υπάρξει άλλη μείωση της αγοραστικής δύναμης εργαζόμενων και συνταξιούχων. Αποκατάσταση των αδικιών το συντομότερο, ξεκινώντας από τους πιο αδύναμους. Φορολογική δικαιοσύνη!

Για να μείνει η νέα γενιά στον τόπο της, για να υπάρξει ελπίδα ξανά.

  1. 4.      Έχοντας την εμπειρία της  Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής θεωρείτε ότι υπάρχουν περιθώρια για κοινωνική πολιτική στην περίοδο του μνημονίου;

Στο Δήμο Ηρακλείου καταφέραμε σε λιγότερο από ενάμιση χρόνο να ανασυγκροτήσουμε τις κοινωνικές υπηρεσίες, αξιοποιώντας το ανθρώπινο δυναμικό, κερδίζοντας κοινοτικά προγράμματα πολλών εκατομμυρίων ευρώ, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας δομές και υπηρεσίες, που δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα, παρεμβαίνοντας σε καίριους τομείς όπως η πρόληψη και η δημόσια υγεία, η κοινωνική φροντίδα, η στήριξη ευπαθών ομάδων. Στέκομαι ιδιαίτερα στο δημοτικό μας ιατρείο, το οποίο αποτελεί πετυχημένο παράδειγμα συνεργασίας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΕΣΥ και Πανεπιστημίου, παρέχοντας φροντίδα υγείας σε εκατοντάδες χρονίως πάσχοντες.

Συνεπώς πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλο πεδίο και ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη άσκησης κοινωνικής πολιτικής, ιδίως στην εποχή του μνημονίου. Στον αγώνα για έξοδο από την κρίση δεν πρέπει να αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας πίσω!

 

  1. Είστε υποψήφια ενός κόμματος που έχει μεγάλη ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Αλήθεια, πώς μπορεί το ΠΑ.ΣΟ.Κ. του 2012 να αποτελέσει μέρος της λύσης;

Πρέπει να ξαναανακαλύψουμε τις ρίζες μας, το ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 1970 και των αρχών του 1980, το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου. Να ξαναγίνουμε Σοσιαλιστικό Κίνημα, όπως ήμασταν πριν μας αλλάξει η μακροχρόνια παραμονή στην εξουσία αλλά και η απομάκρυνσή μας από τις βασικές αξίες του Κινήματός μας.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook