Το πολιτικό κλίμα εμποδίζει την έκδοση ευρωομολόγων, λέει ο Γιούνκερ

H λύση μπορεί να βρεθεί μόνο με περισσότερη Ευρώπη, επανέλαβε πολλές φορές ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup.

Τη θέση του υπέρ του κοινού δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης, της θέσπισης δηλαδή των ευρωομολόγων, εξέφρασε ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, λέγοντας όμως πως το πολιτικό κλίμα «δεν είναι ακόμη ώριμο» -υπονοώντας ξεκάθαρα το Βερολίνο.

Σε συνέντευξή του στο Αμβούργο για το Spiegel, που έγινε ενώπιον κοινού και μεταδόθηκε ζωντανά στο Διαδίκτυο, ο Γιούνκερ ανέφερε πως στηρίζει την πρόταση για τα ευρωομόλογα αν και -όπως είπε αστειευόμενος- «προσεκτικά, γιατί αλλιώς θα με κυνηγούν στη Γερμανία».

Σε ερώτηση μάλιστα για το εάν αποχωρεί από την προεδρία του Eurogroup εξαιτίας υπερβολικής παρέμβασης από την Γερμανία και τη Γαλλία, ο Γιούνκερ απάντησε απερίφραστα «ναι».

O Γιούνκερ στήριξε τη θέση της Μέρκελ για ενίσχυση των κεφαλαίων της ΕΤΕπ, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. «Θεωρώ ρεαλιστική την ενίσχυση με 10 δισ. ευρώ» ανέφερε, υπογραμμίζοντας πάντως πως η αναπτυξιακή πολιτική δεν θα πρέπει να ακολουθηθεί σε βάρος της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Όσον αφορά την υποψηφιότητα Σόιμπλε για την ηγεσία του Eurogroup, ο Γιούνκερ εκφράστηκε πάντως σαφώς θετικά.

Η λύση στην κρίση είναι σε κάθε περίπτωση «περισσότερη Ευρώπη, εάν κάνουμε πίσω θα κάνουμε λάθος». Κληθείς να δώσει το βασικότερο προσόν που θα πρέπει να έχει ο επόμενος πρόεδρος του Eurogroup, ο Γιούνκερ είπε πως ο αρχηγός του συμβουλίου των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης «πρέπει να ξέρει να ακούει και να είναι συνεχώς ενήμερος για την κατάσταση σε κάθε χώρα».

«Δεν πρέπει να πηγαίνει κανείς στο Eurogroup και να περιμένει να μάθει τι συμβαίνει στην Κύπρο, πρέπει να το ξέρει δύο εβδομάδες νωρίτερα, για κάθε χώρα» είπε, τονίζοντας χαρακτηριστικά σε αυτό το σημείο: «Δεν υπάρχουν μόνο δύο χώρες στην Ευρωζώνη».

Πηγή: in.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook