Δολοφονία Φλόιντ: Ποια «ακραία στοιχεία» βρίσκονται πίσω από τους βανδαλισμούς

Το κίνημα Antifa έσπευσε να στοχοποιήσει ο Ντόναλτ Τραμπ για τα έκτροπα και τους βανδαλισμούς που λαμβάνουν χώρα στις ΗΠΑ, στο πλαίσιο των διαδηλώσεων για τη δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ από αστυνομικό, απειλώντας το ακόμα πως θα το κηρύξει παράνομο, όμως μελετητές φαίνεται να εκτιμούν πως πίσω από όλα αυτά κρύβονται ακροδεξιές ομάδες.

«Έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι ταραχοποιοί συνεχίζουν να διεισδύουν στις νόμιμες διαμαρτυρίες για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, γι ‘αυτό επεκτείνουμε την απαγόρευση κυκλοφορίας μια μέρα», δήλωσε ο Κυβερνήτης Τιμ Walz από τη Μινεσότα την Κυριακή, αφού προηγουμένως πρότεινε ότι οι υπερασπιστές της λευκής υπεροχής ή παρακρατικοί πυροδότησαν την αναταραχή.

«Υπάρχουν πολλά βίντεο με διαδηλωτές που φαίνονται πολύ ύποπτοι, που ξαφνικά άρχισαν να σπάνε τα παράθυρα», είπε ο Keith Ellison, γενικός εισαγγελέας της Μινεσότα και πρώην Δημοκρατικός βουλευτής από τη Μινεάπολη, μιλώντας στο NBC. «Υπήρξαν άλλες φωτογραφίες αυτοκινήτων χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας. Πολύ ύποπτη συμπεριφορά» πρόσθεσε.

Άτομα που συνδέονται τόσο με την ακροδεξιά όσο και με την ακροαριστερά κατηγορούνται ότι πυροδοτούν τις εξεγέρσεις. Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε αυτό που ονόμασε ριζοσπαστική αριστερά, το αντιφα, μια συστολή της λέξης «αντιφασιστικό» που έχει συσχετιστεί με ένα διάχυτο κίνημα αριστερών διαδηλωτών που ασχολούνται με πιο επιθετικές τεχνικές όπως οι βανδαλισμοί, αναφέρουν οι New York Times.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θα ορίσουν το κίνημα ANTIFA ως τρομοκρατική οργάνωση» ανακοίνωσε μέσω Twitter.

«Γνωρίζουμε για το γεγονός ότι υπήρξαν ακροδεξιοί ταραχοποιοί τόσο στο διαδίκτυο όσο και σε αυτές τις συγκεντρώσεις, καθώς και ακροαριστεροί» αναφέρει ο ο Brian Levin, διευθυντής του Κέντρου Μελέτης του Μίσους και του Εξτρεμισμού στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια.

Τι είναι οι «επιταχυντές» και ποιο το σχέδιο τους
Σύμφωνα με τους New York Times, oι ακροδεξιοί προέβησαν σε μια σειρά αναρτήσεων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ημέρες, υποδηλώνοντας ότι η αναταραχή ήταν ένα σημάδι ότι ήταν έτοιμη η κατάρρευση του αμερικανικού συστήματος που περίμεναν από καιρό. Αυτές οι ομάδες, γνωστές ως «επιταχυντές» («accelerationists» σ.σ. υποστηρικτές μιας πεποίθησης ότι η κοινωνία πρέπει να φτάσει στην απόλυτη διάλυση και στα θεμέλια αυτού να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο), προσπαθούν να προωθήσουν τυχόν περιστάσεις που ενδέχεται να επιταχύνουν αυτόν τον στόχο.

Τον περασμένο μήνα είδαν ως ευκαιρία την πανδημία του κοροναϊού.

Οι ομάδες δεν είναι μονολιθικές. Υπάρχουν φράξιες που εκφράζουν αλληλεγγύη με ορισμένους στην αφρικανική-αμερικανική κοινότητα ως προς την εχθρότητα τους απέναντι στην αστυνομία.

Άλλοι, ωστόσο, πιστεύουν ότι η πυροδότηση ενός φυλετικού πολέμου θα επιφέρει τελικά την εγκαθίδρυση ενός καθαρού λευκού εθνοτικού κράτους σε τουλάχιστον σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ.

«Το γόνατο είναι η νέα θηλιά»
Μέλη ακροδεξιών οργανώσεων βιντεοσκοπήθηκαν, μερικές φορές βαριά οπλισμένα ή με εξτρεμιστικά σύμβολα, σε διαδηλώσεις σε τουλάχιστον 20 πόλεις τις τελευταίες ημέρες, από τη Βοστώνη έως το Μπάφαλο, το Ρίτσμοντ, το Ντάλας και το Σάλεμ.

Το πιο κοινό παρατσούκλι για τον επικείμενο Εμφύλιο Πόλεμο, είναι το «boogaloo» το οποίο φέρει παραλλαγές όπως «Big Igloo» or the «Big Luau».

Σε μια ανάρτηση στο Facebook από το Ρίτσμοντ, δύο νεαροί λευκοί άνδρες φαίνονται να κρατούν αυτή τη σημαία πίσω από μια αφρικανική-αμερικανική γυναίκα με μια πινακίδα με το χέρι που γράφει «Το γόνατο είναι η νέα θηλιά!!».

Μιλώντας στους New York Times, o Μάικ Γκρίφιν, ακτιβιστής στη Μινεάπολη, οι διαμαρτυρίες στην πόλη έχουν προσελκύσει άτομα που δεν έχει ξαναδεί. Ανάμεσά τους ξεχώρισε καλοντυμένους λευκούς νεαρούς να κουβαλούν σφυριά και να μιλούν για εμπρησμούς κτιρίων. «Ξέρω από διαδηλώσεις, το κάνω αυτό για 20 χρόνια. Ανθρωποι άσχετοι με τις διαμαρτυρίες πυροδοτούν χάος στους δρόμους».

Αν συμβαίνει αυτό, λένε οι αναλυτές, είναι πιθανώς αυθαίρετες πράξεις από άτομα και όχι οργανωμένη προσπάθεια. Ομοσπονδιακοί πράκτορες εξιχνίασαν φέτος τις οργανώσεις Base και Atomwaffen, δύο από τις πιο βίαιες ακροδεξιές ομάδες.

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook