Συζητήσεις για κοινό πρωτάθλημα Ολλανδίας-Βελγίου

Σχέδιο ένωσης των πρωταθλημάτων Ολλανδίας και Βελγίου, εξετάζουν οι ομάδες των δύο χωρών, με στόχο ένα δυνατό πρωτάθλημα που θα ανταγωνιστεί σε έσοδα και δυναμική τις μεγαλύτερες λίγκες της Ευρώπης. Το πρώτο βήμα έγινε την Πέμπτη (23/1), καθώς συναντήθηκαν στο Αϊντχόφεν οι εκπρόσωποι 11 εκ των κορυφαίων ομάδων των δύο χωρών, για να υλοποιήσουν το […]

Σχέδιο ένωσης των πρωταθλημάτων Ολλανδίας και Βελγίου, εξετάζουν οι ομάδες των δύο χωρών, με στόχο ένα δυνατό πρωτάθλημα που θα ανταγωνιστεί σε έσοδα και δυναμική τις μεγαλύτερες λίγκες της Ευρώπης.

Το πρώτο βήμα έγινε την Πέμπτη (23/1), καθώς συναντήθηκαν στο Αϊντχόφεν οι εκπρόσωποι 11 εκ των κορυφαίων ομάδων των δύο χωρών, για να υλοποιήσουν το πλάνο της συνένωσης.

Το παρόν έδωσαν συγκεκριμένα εκπρόσωποι των Άντερλεχτ, Μπριζ, Σταντάρ, Γάνδη, Γκενκ από το Βέλγιο και των Άγιαξ, Αϊντχόφεν, Φέγενοορντ, Φιτέσε, Ουτρέχτη και Άλκμααρ από την Ολλανδία.

Οι ομάδες συμφώνησαν να ενωθούν Eredvisie και Jupiler League προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδα και να δημιουργήσουν μια πολύ ανταγωνιστική λίγκα.

Πηγή της ολλανδικής ομοσπονδίας (KNVB) υποστήριξε τα εξής όσον αφορά την βιωσιμότητα του πλάνου αυτού: «Στους επόμενους μήνες όλες οι ομάδες των δύο χωρών θα δουλέψουν μαζί για να γίνει πραγματικότητα. Σκοπός είναι να φτιάξουμε μια διοργάνωση πιο ανταγωνιστική, ελκυστική και να φέρουμε περισσότερα έσοδα».

Στο Βέλγιο και την Ολλανδία έχει εκκινήσει αρκετές φορές αυτός ο διάλογος που θα μπορέσει να προσελκύσει χορηγούς, αστέρες και όλα τα φώτα του κόσμου.

Το πλάνο αφορά ένα «σούπερ πρωτάθλημα» 18 ομάδων και σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί θα αφορά την μεθεπόμενη σεζόν (2021-2022).

Στο όραμα αυτό προσπαθεί να δώσει σάρκα και οστά, μεταξύ άλλων και ο πρόεδρος της Κλαμπ Μπριζ, Bart Verhaeghe που δήλωσε πριν λίγες μέρες στη βελγική «Le Monde»:

«Δημιουργούμε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα μαζί με τις Κάτω Χώρες για να μειώσουμε το χάσμα ανάμεσα στις πέντε κορυφαίες ευρωπαϊκές χώρες. Το πρωτάθλημα θα αποτελείται από 18 συλλόγους, οκτώ από τους οποίους προέρχονται από το Βέλγιο.

Θα μπορούσαν όλα να δρομολογηθούν πολύ γρήγορα. Αν όχι από την επόμενη σεζόν, τότε χωρίς αμφιβολία θα μπορούσαμε να υλοποιήσουμε αυτό το project στην μεθεπόμενη σεζόν. Θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε μια αγορά 28 εκατομμυρίων ανθρώπων».

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο δημιουργίας υπέρ-εθνικών πρωταθλημάτων εμφανίστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος της FIFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

«Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε συζητήσεις. Οι Βέλγοι και οι Ολλανδοί κουβεντιάζουν για μία λίγκα Benelux εδώ και 20 χρόνια κι εμείς πάντα λέμε όχι γιατί βασιζόμαστε στα εθνικά πρωταθλήματα. Αν όμως βοηθάει;

Ίσως αποτελεί τη μόνη διέξοδο, ίσως πρέπει να το σκεφθούν στην Ευρώπη, στην Αφρική. Έχω προτείνει κάτι ανάλογο για την Αφρική. Νομίζω ότι έχουμε το καθήκον να εξετάσουμε αυτά τα ζητήματα».

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook