Τι δεν κάνει ποτέ πριν το τζάμπολ ο Ρικ Πιτίνο, για το… γούρι!

Ήταν ένας χρόνος πριν, όταν έγινε πολύς λόγος για την… πράσινη πετσέτα, που χρησιμοποιούσε ο Ρικ Πιτίνο, οσάκις γονάτιζε πάνω στο παρκέ. Θεωρήθηκε (αλλά δεν ήταν) το… γούρι του Αμερικανού. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι η χρήση της πετσέτας δεν είχε να κάνει με… πρόληψη, αλλά με χρησιμότητα της στιγμής. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόουτς […]

Ήταν ένας χρόνος πριν, όταν έγινε πολύς λόγος για την… πράσινη πετσέτα, που χρησιμοποιούσε ο Ρικ Πιτίνο, οσάκις γονάτιζε πάνω στο παρκέ. Θεωρήθηκε (αλλά δεν ήταν) το… γούρι του Αμερικανού. Στην πορεία αποδείχθηκε ότι η χρήση της πετσέτας δεν είχε να κάνει με… πρόληψη, αλλά με χρησιμότητα της στιγμής. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο κόουτς του Παναθηναϊκού δεν έχει τα δικά του γούρια, δεν είναι (όπως το σύνολο των προπονητών μπάσκετ) προληπτικός.

Ο Ρικ Πιτίνο είναι ιδιαιτέρως αγαπητός στον κόσμο, γιατί είναι πολύ επικοινωνιακός. Χαμογελαστός τύπος, «έξω καρδιά», πρόθυμος να χαιρετήσει και να φωτογραφηθεί με οποιονδήποτε του το ζητήσει, αρκεί αυτό να μην γίνει πριν τον αγώνα. Από τη στιγμή που θα φτάσει στον περιβάλλοντα χώρο του ΟΑΚΑ, μέχρι να μπει στο «Νίκος Γκάλης» δεν επιτρέπει σε κανέναν να τον αγγίξει! Και φυσικά δεν αγγίζει κανέναν. Ούτε χειραψίες, ούτε τίποτα.

Από τη στιγμή που… βγαίνει στο παρκέ, είναι πρόθυμος να επιστρέψει στην… κανονικότητα, άλλωστε είναι κομμάτι του παιχνιδιού να χαιρετά πριν το τζάμπολ τους διαιτητές (κι όχι μόνο). Αλλά αυτό δεν είναι το μοναδικό στοιχείο του τελετουργικού, που αφορά στα γούρια. Κάνει και κάτι ακόμα, αλλά όσο κι αν ψάξαμε δεν μπορέσαμε να ολοκληρώσουμε το ρεπορτάζ.

Πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, κάτι του δίνει ο φροντιστής της ομάδας, Πάρης Δερμάνης. Δεν καταφέραμε να μάθουμε τι είναι αυτό, αλλά γίνεται πριν από το τζάμπολ, σε κάθε αγώνα. Είναι πρόδηλο ότι πρόκειται για κίνηση, που έχει να κάνει με τα γούρια του Αμερικανού, τώρα τι είναι αυτό, ελπίζουμε να το μάθουμε στο μέλλον.

Κατά καιρούς έχουν γνωστοποιηθεί πολλά γούρια, με τον Γιάννη Ιωαννίδη να ήταν εκείνος που εξέλιξε σε επιστήμη τις… προλήψεις. Το πινακάκι (κάποτε, όταν ήταν προπονητής στην ΑΕΚ, του το… έκλεψαν στο ΣΕΦ), παλιότερα ο αστικός μύθος τον ήθελε να μπαίνει αντίθετα σε μονόδρομο, το ότι έκλεινε τελευταίος τα φώτα στο ξενοδοχείο που έμενε η αποστολή του Ολυμπιακού, το ότι έμπαινε τελευταίος στο πούλμαν κι άλλα πολλά.

Άλλοι προπονητές δεν δίνουν αναπτήρα πριν το τζάμπολ, παίρνουν ή δίνουν κέρματα, τρελαίνονται αν τους πεις «καλή επιτυχία» πριν το ματς. Γραβάτες, κουστούμια, παπούτσια, κάλτσες είναι στην ημερήσια διάταξη, κάποιοι τηλεφωνούσαν το πρωινό του αγώνα σε φίλο τους, επειδή είχαν την αίσθηση ότι τους φέρνει γούρι, οι παίκτες πριν πάνε στον πάγκο πρέπει να ευστοχήσουν στο τελευταίο σουτ. Ακόμα και πώς κάθονται οι παίκτες στον πάγκο κι άλλα πολλά.

Για κάποιους είναι τρέλα, ίσως και… ανέκδοτο, άλλοι πιστεύουν στη θετική ενέργεια και σκέψη, οπότε δικαιολογούν ακόμα και υπερβολές. Όπως και να ‘χει, τα γούρια στο μπάσκετ είναι μέρος της καθημερινότητας.

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook