Τι κερδίζουν τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων;

Τι κερδίζουν τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων; Σε πολλά επίπεδα τα πλεονεκτήματα των παιδιών που οι μητέρες τους εργάζονται, σύμφωνα με νέα μελέτη του Χάρβαρντ!!!

Δεν υπάρχει μητέρα που αναγκάζεται να αφήσει το μωρό της στη γιαγιά -αν και αυτό δεν θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο μιας και η προηγούμενη γενιά στην πλειοψηφία της κοιτάζει την πάρτη της, αλλιώς δεν θα είχαμε φτάσει και ως εδώ, δείτε και το σχετικό: Για την ελληνική κρίση φταίει η προηγούμενη γενιά!!!  -, την νταντά ή τον παιδικό σταθμό για να πάει στη δουλειά της που να μη νιώθει τύψεις.

Ευτυχώς, μετά από έρευνα επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ διαβεβαιώνουν όλες αυτές τις μαμάδες ότι τα παιδιά τους έχουν να επωφεληθούν από το γεγονός ότι οι ίδιες εργάζονται -και μάλιστα σε πολλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, τα κορίτσια που μεγάλωσαν σε οικογένεια με μητέρα που δούλευε έχουν περισσότερες πιθανότητες:

  1. να μπουν κι εκείνα στον επαγγελματικό στίβο,
  2. να ανέλθουν σε υπεύθυνες θέσεις στη δουλειά τους και
  3. να κερδίζουν περισσότερα χρήματα από άλλες εργαζόμενες που μεγάλωσαν με τη μαμά τους στο σπίτι. Και όχι μόνο….

Τα αγόρια που ανατρέφονται από εργαζόμενες μητέρες είναι πιο πιθανό:

  • να συμμετέχουν στις δουλειές του σπιτιού και
  • να ασχολούνται με τη φροντίδα των παιδιών και των άλλων μελών της οικογένειάς τους.

Μπορεί λοιπόν να μην έχουν τη χαρά να βλέπουν κάθε μέρα τη μαμά να τα υποδέχεται γυρνώντας από το σχολείο ή να περνάνε μαζί της πολλές ώρες της ημέρας, όμως αυτή η ιδιότητά της μπορεί να τους προσφέρει πλεονεκτήματα ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, γιατί εκτός από αυτά που προέκυψαν από τη συγκεκριμένη έρευνα,

Τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων…

…γίνονται πιο ευέλικτα

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δουλεύουν μαθαίνουν από μικρά ότι υπάρχουν μέρες που θα αργήσει να τα πάρει από το σχολείο γιατί της έτυχε κάτι που την καθυστέρησε στο γραφείο ή που μπορεί να χρειαστεί να ματαιώσουν το πρόγραμμά τους γιατί έχει φέρει δουλειά στο σπίτι. Ακόμα κι αν απογοητεύονται, όπως είναι λογικό, μαθαίνουν με τα χρόνια να αντιμετωπίζουν με χαλαρότητα τις μικρές αντιξοότητες στην καθημερινότητά τους.

…έχουν πιο σωστή εικόνα για τα χρήματα και τη διαχείρισή τους

Τα παιδιά πάντα ρωτούν «γιατί πρέπει να πας στη δουλειά, μαμά;». Κι όταν αρχίσουν να αντιλαμβάνονται με πιο τρόπο συνδέεται η επαγγελματική ιδιότητα των γονιών τους με τις ανάγκες που υπάρχουν στο νοικοκυριό, συνειδητοποιούν τι σημαίνει η «προϋπολογισμός», η «αποταμίευση» και άλλες έννοιες πολύ σημαντικές που αφορούν τη διαχείριση του χρήματος. Επιπλέον, μαθαίνουν ποιος είναι ο δικός τους ρόλος και γιατί πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο και να διαβάζουν τα μαθήματά τους, όπως η μαμά τους πηγαίνει στο γραφείο και κάνει τη δουλειά της.

…μαθαίνουν να κάνουν σχέδια

Μια μαμά που δουλεύει αλλά θέλει να περνάει ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά της θα πρέπει να προγραμματίσει δραστηριότητες που θα κάνει μαζί τους. Πόσο συχνά έχετε πει τη φράση «το Σάββατο θα πάμε στην παιδική χαρά» ή «τι θέλεις να κάνουμε την επόμενη Τετάρτη που θα έχω ρεπό;». Με αυτό τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να οργανώνουν το μέλλον αλλά και απολαμβάνουν τη δυνατότητα να έχουν λόγο για τις αποφάσεις που αφορούν το χρόνο που περνούν με τους γονείς τους.

…είναι πιο ανεξάρτητα

Μια μαμά που είναι αναγκασμένη να φύγει μια συγκεκριμένη ώρα το πρωί από το σπίτι της, υποχρεώνεται να μάθει στα παιδιά της να είναι υπεύθυνα και αυτάρκη σε ένα μεγάλο βαθμό ώστε να τα προλαβαίνει όλα και να είναι και συνεπής στη δουλειά της. Επίσης, τα παιδιά με εργαζόμενες μαμάδες συνήθως μαθαίνουν να επιστρέφουν μόνα τους από το σχολείο σε πιο μικρή ηλικία -σε σχέση με τα υπόλοιπα- και να φροντίζουν κάποιες ώρες μόνα τους τον εαυτό της ή ακόμα και να αναλαμβάνουν δουλειές του σπιτιού που πρέπει να έχουν γίνει μέχρι να σχολάσει η μαμά τους. Αυτές οι δεξιότητες θα τους φανούν πολύ χρήσιμες όταν μεγαλώσουν.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook