10 tips για τη διατροφή της εγκύου

10 tips για τη διατροφή της εγκύου: Η σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο, δείτε 10 σημαντικά tips.

H σωστή διατροφή κατά τη διάρκεια της κύησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο αφού σχετίζεται με την καλή υγεία τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου.

Παρακολουθείτε το βάρος σας

Μια γυναίκα παίρνει κατά μέσο όρο 10 – 12,5 κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όμως η πρόσληψη βάρους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το αρχικό βάρος της εγκύου και το είδος της κύησης, π.χ. αν πρόκειται για δίδυμη κύηση. Αν ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη με παραπάνω κιλά, στόχος είναι η πρόσληψη όσο το δυνατόν λιγότερου βάρους. Ωστόσο, η απώλεια βάρους την περίοδο αυτή αντενδείκνυται. Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό αν παίρνετε πάνω από 3 κιλά ή λιγότερο από 1 κιλό το μήνα.

10 tips για τη διατροφή της εγκύου

Παρακάτω θα βρείτε 10 βασικές διατροφικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν κατά την εγκυμοσύνη σας.

10. Να είστε ήρεμη και θετική

Εξίσου σημαντικό με όλα τα παραπάνω είναι να διατηρήσετε την ηρεμία σας. Προσπαθήστε να ακολουθήσετε τις συμβουλές χωρίς άγχος, ώστε να αποκομίσετε στο έπακρο τα οφέλη της σωστής διατροφής κατά την όμορφη αυτή περίοδο της ζωής σας.

9. Ασκηθείτε, πάντα με την άδεια του γυναικολόγου σας

Ακόμα και το απλό περπάτημα μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικό τόσο για την εγκυμοσύνη σας όσο και για τη διάθεση σας.

8. Ακολουθείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής

Τόσο κατά την παρασκευή όσο και κατά την κατανάλωση του φαγητού, φροντίστε για τους κανόνες υγιεινής. Πλένετε καλά φρούτα και λαχανικά, μαγειρεύετε καλά κρέας, κοτόπουλο, αυγά, ψάρι, χρησιμοποιείτε διαφορετικούς πάγκους κοπής για λαχανικά και κρέας και περιορίστε όσο γίνεται το φαγητό απέξω.

7. Αποφύγετε την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αποφύγετε τα εξής: αλκοόλ, μαλακά τυριά, συκώτι, εντόσθια και λιπαρά ψάρια με προέλευση από βόρειες θάλασσες.

6. Μπορείτε να καταναλώνετε καφεΐνη με μέτρο

Όπου το “μέτρο” ισούται με 1-2 φλιτζάνια ελαφρύ καφέ την ημέρα. Μην ξεχνάτε ότι το τσάι, τα αναψυκτικά τύπου κόλα και η σοκολάτα περιέχουν επίσης καφεΐνη.

5. Καταναλώνετε άφθονα υγρά

Να πίνετε πολλά υγρά, ενώ παράλληλα να αποφεύγετε το πολύ αλάτι.

4. Τρώτε μικρά και συχνά γεύματα

Ανά 3-4 ώρες.

3. Καταναλώνετε άφθονες φυτικές ίνες

Όχι μόνο θα σας χορτάσουν αλλά θα βοηθήσουν και στην καλή λειτουργία του εντέρου.

2. Εντάξετε 3 μερίδες γαλακτοκομικών στην καθημερινή σας διατροφή

Μια μερίδα ορίζεται ως 1 φλιτζάνι γάλα, 1 κεσεδάκι γιαούρτι ή 40 γραμμάρια τυρί. Προτιμήστε γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών.

1. Δώστε έμφαση στην ποιότητα – όχι στην ποσότητα

Οι ενεργειακές απαιτήσεις κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται πολύ λίγο, επομένως δεν χρειάζεται να τρώτε για 2, ωστόσο πρέπει να επιλέγετε θρεπτικά τρόφιμα ώστε να καλύπτετε τις ανάγκες σας σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook