Αλλάζουν τα πάντα στα πνευματικά ψηφιακά δικαιώματα

Αλλάζουν τα πάντα στα πνευματικά ψηφιακά δικαιώματα: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να εξασφαλίσει ότι τα δικαιώματα περί πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζονται στο διαδίκτυο

Οι καλλιτέχνες και οι δημοσιογράφοι θα μπορούν να διαπραγματευτούν με τους γίγαντες του διαδικτύου για τα πνευματικά τους δικαιώματα, χάρη στη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των διαπραγματευτών του ΕΚ και του Συμβουλίουμε στόχο να εξασφαλίσει ότι τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας εφαρμόζονται και στο διαδίκτυο.

Η συμφωνία αποσκοπεί στην ενίσχυση της δυνατότητας των κατόχων πνευματικών δικαιωμάτων, κυρίως μουσικώνερμηνευτών και σεναριογράφων, καθώς και εκδοτών ειδήσεων και δημοσιογράφων, να διαπραγματευτούν καλύτερες συμβάσεις για τη χρήση των έργων τους που εμφανίζονται σε διαδικτυακές πλατφόρμες. Η διαμοίραση αποσπασμάτων ειδησεογραφικών άρθρων θα είναι απαλλαγμένη από υποχρεώσεις προς τον οργανισμό που τα παράγει.

Το YouTube, το Facebook και το Google News είναι μεταξύ των πιο γνωστών υπηρεσιών που θα επηρεαστούν άμεσα από τη νέα νομοθεσία. Οι νομοθέτες πάσχισαν, επίσης, να διασφαλίσουν ότι το διαδίκτυο παραμένει χώρος ανοιχτός στην ελευθερία της έκφρασης. Γι’ αυτόν το λόγο αποσπάσματα από ειδησεογραφικά άρθρα θα μπορούν να διαμοιράζονται ελεύθεραενώ το ίδιο θα ισχύσει για τα αρχεία GIF και τα διαδικτυακά μιμίδια ή «memes».

Η συμφωνία, ωστόσο, περιέχει και ρήτρες για την αποφυγή της κατάχρησης αυτής της δυνατότητας από τους κόμβους αναμετάδοσης ειδήσεων. To εκάστοτε «απόκομμα» θα μπορεί να συνεχίσει να εμφανίζεται, για παράδειγμα, στη ροή ειδήσεων του Google News, ή όταν ένα άρθρο διαμοιράζεται στο Facebookμε την προϋπόθεση να είναι «πολύ σύντομο».