Οι απειλές της παγκόσμιας οικονομίας το 2019

Οι απειλές της παγκόσμιας οικονομίας το 2019: Δείτε ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία το 2019.

Καθώς το νέο έτος βρίσκεται προ των πυλών, το Bloomberg παρουσιάζει μερικούς σημαντικούς πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να οδηγήσουν σε εκτροχιασμό της παγκόσμιας οικονομίας.

Αυταρχικές κυβερνήσεις, κυβερνήσεις λαϊκιστών, κυβερνήσεις που παραβιάζουν τους διεθνείς κανόνες, άλλες κυβερνήσεις που παραβιάζουν τις διεθνείς σχέσεις είναι μερικοί μόνο από τους κινδύνους που απειλούν την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας για το 2019, σύμφωνα πάντα με το αμερικανικό δίκτυο.

Οι απειλές της παγκόσμιας οικονομίας το 2019

Ας τα δούμε όμως στην συνέχεια λίγο πιο αναλυτικά τους παράγοντες αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας οικονομίας του 2019 σύμφωνα με το Bloomberg.

Ιταλία

Η εξουσία στην Ιταλία βρίσκεται πλέον στα χέρια των λαϊκιστών και ο «πόλεμος» με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού παραμένει ανοιχτός. Το 2019 υπάρχει σοβαρός κίνδυνος όχι μόνο να υπάρξει σοβαρή ρήξη μεταξύ Ιταλίας και ΕΕ αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση ίσως να μην μπορεί να επιβληθεί πια δημοσιονομικά στα κράτη – μέλη της.

Σοβαρός κίνδυνος υπάρχει όμως και σε περίπτωση που υπάρξουν εντάσεις στην κυβέρνηση συνασπισμού και τελικά καταρρεύσει η συμμαχία πριν ή μετά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον προσεχή Μάιο

Εμπορικός πόλεμος

Αν υπάρχει ένα πράγμα που οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικανοί συμφωνούν, είναι ότι η άνοδος της Κίνας αποτελεί πρόκληση για τις ΗΠΑ. Οι κίνδυνοι από την Κίνα αφορούν την τεχνολογία, τη στρατιωτική επέκταση του Πεκίνου και τις προσπάθειες της χώρας να υπονομεύσει τις κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα.

Από την άλλη πλευρά του Ειρηνικού, η φήμη του προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ έχει συνδεθεί με την προσπάθειά του να μετατρέψει την Κίνα σε πρώτη δύναμη παγκοσμίως και να κλέψει την δόξα από τις ΗΠΑ. Για το λόγο αυτό ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία.

Πετρέλαιο

Οι σχέσεις των ΗΠΑ και του Ιράν θα είναι καθοριστικές για την τιμή του πετρελαίου, όπως και η κατεύθυνση του ΟΠΕΚ και των συμμάχων του για οποιεσδήποτε περικοπές στην παραγωγή.

Οι σχέσεις των ΗΠΑ με τη Σαουδική Αραβία βρίσκονται επίσης υπό εξέταση.

Brexit

Το πολιτικό τοπίο της Βρετανίας παραμένει ομιχλώδες και κανείς μέχρι τώρα δεν ξέρει πώς μπορεί να επιτευχθεί τελικά το Brexit.

Με την κατάσταση να είναι ρευστή, ο κίνδυνος αλλαγής πρωθυπουργού ή κυβέρνησης παραμένει υψηλός. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για το Breixt, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι το βρετανικό ΑΕΠ μπορεί να είναι 7% χαμηλότερο μέχρι το 2030 σε σύγκριση με το υπόλοιπο της ΕΕ, σύμφωνα με την Bloomberg Economics.

Ένα Brexit όπου τελικά το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με την ΕΕ, η παραγωγή θα ήταν πιθανώς κατά 3% χαμηλότερη έως το 2030.

Οι Δημοκρατικοί στη Βουλή των Αντιπροσώπων

Το γεγονός πως οι Δημοκρατικοί ανέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων θα μπορούσε να δημιουργήσει προβλήματα στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ. Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, να ανοίξει ο δρόμος ώστε αν ξεκινήσουν έρευνες για τον τρόπο που διοικεί, την προεκλογική του εκστρατεία στις προεδρικές εκλογές αλλά και την επιχειρηματική αυτοκρατορία της οικογένειάς του.

Εκλογές

Το προσεχές έτος θα πραγματοποιηθούν εκλογές σε πολλές μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες, με σημαντικές επιπτώσεις για τη πολιτική τους στάση και τη σταθερότητα της αγοράς.

Η Αργεντινή, η Ινδία, η Ινδονησία, η Νότια Αφρική και η Νιγηρία είναι μεταξύ των χωρών που οι πολίτες τους αναμένονται να εισέλθουν στις κάλπες.

Από τις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες, μόνο ο Καναδάς και η Αυστραλία θα εισέλθουν στις κάλπες ωστόσο, δεν αναμένονται ριζοσπαστικές πολιτικές αλλαγές.