Αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου

Αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου: Μεγάλη αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου δείχνει νέα επιστημονική μελέτη.

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (WMO) το 14ο Ετήσιο Δελτίο για τα Αέρια του Θερμοκηπίου.

Το δελτίο βασίζεται στις παρατηρήσεις του προγράμματος Global Atmosphere Watch που στόχο έχει να μετρά τις συγκεντρώσεις των αερίων του θερμοκηπίου που υπάρχουν στην ατμόσφαιρα ως αποτέλεσμα της βιομηχανοποίησης, της καύσης ορυκτών καυσίμων, της αύξησης της χρήσης γης, της μείωσης της έκτασης που καταλαμβάνουν τα δάση.

Σύμφωνα με αυτό:

Οι κατά μέσο όρο συγκεντρώσεις του διοξειδίου του άνθρακα (CO2) σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκαν ακόμη μία χρονιά και έφτασαν τα 405,5ppm το 2017. Eνδεικτικά αναφέρεται ότι το 2015 ήταν 400,1ppm και πριν 150 χρόνια μόλις 290ppm.

Και για το μεθάνιο που είναι το δεύτερο πιο σημαντικό αέριο θερμοκηπίουη συγκέντρωσή του το 2017 ήταν η μεγαλύτερη που έχει μετρηθεί, περίπου 2,5 φορές μεγαλύτερη εκείνης πριν 250 χρόνια.

Σύμφωνα με το γενικό γραμματέα του WMO Petteri Taalas “η τελευταία φορά που η Γη συνάντησε παρόμοιες συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα ήταν 3 με 5 εκατομμύρια χρόνια πριν, όταν ήταν 2-3ο C πιο ζεστή και η στάθμη της θάλασσας ήταν 10-20 μέτρα πιο ψηλά από ότι σήμερα”.

Και συνέχισε:

«η επιστήμη είναι ξεκάθαρη. Χωρίς δραστικές περικοπές στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και στα άλλα θερμοκηπικά αέρια, η κλιματική αλλαγή θα έχει αυξανόμενα καταστρεπτικές και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στη ζωή στον πλανήτη μας. Το παράθυρο της ευκαιρίας για δράση σχεδόν έχει κλείσει».