23 tips για ζεστό και φτηνό χειμώνα

23 tips για ζεστό και φτηνό χειμώνα: 23 συμβουλές για πιο ζεστό και φτηνό χειμώνα από την WWF Ελλάς…

Οι συμβουλές της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς αποτελούν ένα πολύ καλό εγχειρίδιο για να περάσουμε έναν πιο ζεστό και οικονομικό χειμώνα. Το βασικότερο όμως είναι ότι ακολουθώντας το εγχειρίδιο αυτό της WWF Ελλάς μπορούμε να διορθώσουμε πολλά από τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν και τα οποία επιβάρυναν το οικογενειακό μας ταμείο…

Οι συμβουλές προέρχονται από τον Οδηγό Εξοικονόμησης Ενέργειας που έχει εκδώσει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση µε έμφαση στο πώς μπορούμε να αερίζουμε καλύτερα τα σπίτια, τι πρέπει να κάνουμε για τη μόνωση και πώς πρέπει να ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία για να είναι ενεργειακά αποδοτική και οικονομικά φιλική προς τον χρήστη.

Τα tips είναι άκρως απαραίτητα, ειδικά στην εποχή που ζούμε, που το 80% των πολιτών αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την οικιακή θέρμανση, η οποία, σύμφωνα µε στοιχεία του 2007, αποτελούσε το 69,1% της κατανάλωσης ενέργειας στα ελληνικά νοικοκυριά.

Αερισμός

1. Τον χειμώνα αερίστε τους χώρους του σπιτιού τις µεσημεριανές ώρες.

2. Μην ξεχνάτε ότι όταν αερίζετε το σπίτι θα πρέπει να έχετε θέσει εκτός λειτουργίας καλοριφέρ ή κλιματιστικά.

3. Κάθε βράδυ, κλείστε τα παντζούρια και τις κουρτίνες. Έτσι, κρατάτε τη ζέστη μέσα στο σπίτι.

4. Ανοίξτε τις κουρτίνες ή τα παντζούρια στα νότια παράθυρα, κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να θερμαίνονται οι εσωτερικοί χώροι και να περιοριστεί η ανάγκη για θέρμανση.

Μόνωση

5. Βρείτε από πού χάνεται θερμότητα. Μια μέρα με αρκετό αέρα τοποθετήστε ένα αρωματικό στικ δίπλα σε παράθυρα, πόρτες, τζάκι ή άλλα σημεία του σπιτιού που υποψιάζεστε για διαρροή ενέργειας. Αν το ρεύμα καπνού κινείται οριζόντια και όχι κάθετα, έχετε βρει μια διαρροή αέρα που πρέπει να σφραγιστεί.

6. Ψάξτε στη μόνωση ή στις επιφάνειες των αλουμινένιων κουφωμάτων σημεία όπου συγκεντρώνεται υγρασία ή μούχλα. Εκεί, πιθανότατα, εντοπίζονται προβλήματα μόνωσης που χρήζουν επιδιόρθωσης.

7. Είναι εύκολο να περιορίσετε απώλειες ενέργειας από πόρτες, παράθυρα και άλλα ανοίγματα. Τοποθετήστε αεροστεγανωτική ταινία. Ειδικά στο κάτω μέρος της εξώπορτας χρησιμοποιήστε τις ειδικές ταινίες – βούρτσες.

8. Μονώστε τους εκτεθειμένους σωλήνες (καλοριφέρ -θερμοσίφωνα) που μεταφέρουν ζεστό νερό στο σπίτι, ειδικά τα μέρη που βρίσκονται εκτός σπιτιού.

9. Αν έχετε τζάκι, κλείστε το καπάκι της καπνοδόχου όταν δεν το χρησιμοποιείτε.

Ρύθμιση της θερμοκρασίας

10. Ρυθμίστε τον θερμοστάτη στους 19-20 βαθμούς Κελσίου.

11. Όταν βγαίνετε έξω, κατεβάστε τον θερμοστάτη στους 16ο C, όχι παρακάτω.

12. Μην ανεβοκατεβάζετε τον θερμοστάτη. Συχνές αυξομειώσεις αυξάνουν το κόστος λειτουργίας.

13. Κλείστε τα καλοριφέρ στα δωµάτια που δεν χρησιμοποιείτε και φροντίστε να διατηρείτε κλειστές τις πόρτες των συγκεκριμένων δωματίων.

14. Μην ανοίγετε – κλείνετε συχνά ή άσκοπα τις πόρτες και τα παράθυρα που βρίσκονται δίπλα στον θερμοστάτη, καθώς αυτός επηρεάζεται και μπορεί να θέσει σε λειτουργία το καλοριφέρ.

15. Αν ζείτε σε πολυκατοικία χωρίς αυτόνομη θέρμανση, συζητήστε με τον διαχειριστή και ζητήστε τον προσεκτικό προγραμματισμό των ωρών θέρμανσης. Ταυτόχρονα, ενημερώστε τους υπόλοιπους ενοίκους για τους τρόπους εξοικονόμησης που θα βρείτε εδώ. Έτσι θα κερδίσετε όλοι.

16. Μη σκεπάζετε τα σώματα του καλοριφέρ και μην τοποθετείτε έπιπλα μπροστά ή δίπλα τους. Θα έχετε πιο αποδοτική λειτουργία θέρμανσης αν επιτρέπετε την καλή κυκλοφορία του αέρα.

17. Τοποθετήστε στο πίσω μέρος των σωμάτων (ανάμεσα στο σώμα και τον τοίχο) θερμομονωτικές πλάκες που επιστρέφουν τη θερμότητα προς τον χώρο. Εναλλακτικά, χρησιμοποιήστε αλουμινόχαρτο.

18. Να εξαερώνετε σε τακτά διαστήματα τα σώματα. Ο αέρας που παγιδεύεται στα σώματα εμποδίζει το ζεστό νερό να κυκλοφορεί. Η εξαέρωση του καλοριφέρ πρέπει να γίνεται στις αρχές του Οκτωβρίου.

19. Εγκαταστήστε θερμοστατικούς διακόπτες που σας επιτρέπουν να ρυθμίζετε αυτόνομα τη θερμοκρασία χώρων με διαφορετική λειτουργία. Για να υπολογίσετε την πραγματική κατανάλωση ενέργειας σε κάθε χώρο, πρέπει να εγκαταστήσετε θερμιδομετρητές, οι οποίοι μετράνε την παροχή νερού και τις θερμοκρασίες εισόδου και εξόδου.

20. Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε συσκευές αντιστάθμισης. Πρόκειται για συστήματα ρύθμισης του λέβητα τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις εξωτερικές θερμοκρασίες και συμβάλλουν στην κατάλληλη ρύθμιση της θερμοκρασίας του νερού στα θερμαντικά σώματα.

21. Η συστηματική συντήρηση εξασφαλίζει την καλή απόδοση της εγκατάστασης, που σημαίνει εξοικονόμηση καυσίμου και χαμηλή ρύπανση. Στις πολυκατοικίες που διαθέτουν παλιά κεντρικά συστήματα θέρμανσης, θα ήταν σκόπιμο να εξεταστεί η αντικατάσταση των παλιών συστημάτων με νέου τύπου, που είναι πιο αποδοτικά.

22. Μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικές θερμάστρες ή αερόθερμα, παρά μόνο σε περίπτωση μεγάλης ανάγκης. Το κόστος ηλεκτρισμού θα φτάσει σε υψηλότατα επίπεδα. Προτιμήστε θερμάστρες υγραερίου ή σόμπες πέλετ.

23. Αποφύγετε τη χρήση κλιματιστικού. Εκτός της υψηλής κατανάλωσης ρεύματος, δημιουργείτε δυσάρεστες συνθήκες στο σπίτι. Αν, παρ’ όλα αυτά, επιμένετε, φροντίστε για τη σωστή συντήρηση και διερευνήστε τη δυνατότητα να αγοράσετε κλιματιστικό υψηλής ενεργειακής απόδοσης.