Οι 5 πιο σημαντικές ιαπωνικές καινοτομίες

Οι 5 πιο σημαντικές ιαπωνικές καινοτομίες: Λίγοι έχουν προσφέρει μερικές από τις σημαντικές καινοτομίες στον κόσμο μας και οι Ιάπωνες είναι από αυτούς!!!

Οι 5 πιο σημαντικές ιαπωνικές καινοτομίες: Λίγοι έχουν προσφέρει μερικές από τις σημαντικές καινοτομίες στον κόσμο μας και οι Ιάπωνες είναι από αυτούς!!!

Από που να ξεκινήσουμε… από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές; Η ιαπωνική Toshiba ήταν η πρώτη εταιρία που τους λάνσαρε σε μαζική παραγωγή.

Μήπως τα emoji (εικόνες με φατσούλες) που χρησιμοποιείτε στα σχόλια και στο chat; Ιαπωνική εφεύρεση και αυτά.

Όλα αυτά και πολλές ακόμα καινοτομίες είναι αναμενόμενες από την Ιαπωνία μιας και σύμφωνα με σχετική έρευνα του Forbes η συγκεκριμένη χώρα φιλοξενεί το 10% των πιο καινοτόμων εταιριών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Παρόλα αυτά η συγκεκριμένη ικανότητα των Ιαπώνων ίσως επισκιάζεται, λανθασμένα κατά την γνώμη μας, από τις φίρμες της Silicon Valley στην Καλιφόρνια, η οποία θεωρείται από πολλούς ως η “πατρίδα” της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Οι 5 πιο σημαντικές ιαπωνικές καινοτομίες

Δείτε στην συνέχεια 5 από τις σημαντικότερες καινοτομίες που έχει προσφέρει στον κόσμο η Ιαπωνία…

  • Το «κομπιουτεράκι» (1970)

Πριν τα smartphone που έχουν εγκατεστημένο το app της αριθμομηχανής, δεν ήταν και τόσο εύκολο να κάνεις αριθμητικές πράξεις. Μέχρι μια ιαπωνική εφεύρεση: την αριθμομηχανή τσέπης. Άλλαξαν τον τρόπο που δούλευαν οι λογιστές, οι υπάλληλοι γραφείου, ακόμα και οι ταμίες. Όλοι είχαμε από ένα.

  • Το Walkman (1979)

Ίσως θεωρείτε ότι το iPod έφερε επανάσταση στη μουσική βιομηχανία. Λάθος!

Όταν το προϊόν της Apple κυκλοφόρησε το 2001, ήρθε να αντικαταστήσει μια ιαπωνική εφεύρεση που ήρθε δεκαετίες νωρίτερα: Το περίφημο Walkman της Sony.

Πριν από το Walkman, ο μόνος τρόπος για να ακούτε μουσική εν κινήσει ήταν χρησιμοποιώντας ένα φορητό ραδιόφωνο. Η ιδέα ότι θα μπορούσατε να διαλέξετε το δικό σας τραγούδια και να τα ακούτε παντού μέχρι τότε κάτι που κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί! Κανείς, εκτός από τους Ιάπωνες βέβαια.

  • Τα γρήγορα τρένα (1964)

Πριν το Hikari Νο.1 ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 1964, τα ταξίδια με το τρένο μεταξύ του Τόκιο και της Οσάκα, των δύο μεγαλύτερων πόλεων της Ιαπωνίας ήταν απαγορευτικά καθώς διαρκούσαν πολλές ώρες. Αλλά με την τελική ταχύτητα των 210 kphτο πρώτο πραγματικά γρήγορο τρένο του κόσμου μείωσε το ταξίδι έως και 4 ώρες. Σήμερα το ταξίδι διαρκεί μόλις 2 ώρες και σύντομα θα μειωθεί σε μόλις μία.

  • Τα LED (αρχές του 1990)

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τρεις Ιάπωνες επιστήμονες ο Isamu Akasaki, ο Hiroshi Amano και ο Shuji Nakamura έφεραν την επανάσταση στον φωτισμό, όταν κατάφεραν να παράγουν μπλε φως LED.

Η ανακάλυψη άνοιξε το δρόμο για τις νέας γενιάς τηλεοράσεις (ενεργειακά αποδοτικές), τις οθόνες των κινητών και των υπολογιστών και βέβαια για τους λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας. Θεωρήθηκε μάλιστα τόσο σημαντική η ανακάλυψή τους για τον 21ο αιώνα, που το 2014 οι τρεις επιστήμονες βραβεύτηκαν με Νόμπελ Φυσικής. Δείτε το σχετικό: Έδωσαν Νόμπελ σε εφεύρεση 20 ετών!!!

  • Τα ρομπότ Android (2003)

Τα ανδροειδή ρομπότ, αυτά δηλαδή που φαίνοντα, μιλούν και αντιδρούν όπως οι άνθρωποι, πέρασαν από τη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και είναι μια πραγματικότητα, χάρη στους Ιάπωνες εφευρέτες. Το 2003, ερευνητές από το The Intelligent Robotics Lab στο Πανεπιστήμιο της Οσάκα, παρουσίασαν το DER 01, το πρώτο ρομπότ που μιλάει, ανοιγοκλείνει τα μάτια, αναπνέει και φέρεται σαν άνθρωπος. Τα ρομπότ ήδη αλλάζουν την Ιαπωνία! Το καλοκαίρι του 2015 άνοιξε ένα ξενοδοχείο με σχεδόν εξ ολοκλήρου το προσωπικό του να απαρτήζεται από ρομπότ. Δύο χρόνια νωρίτερα, το 2013, το Kirobo έγινε το πρώτο ρομπότ – αστροναύτης.