Σχέδιο για βελτίωση της ποιότητας του νερού

Την βελτίωση της ποιότητας του νερού της βρύσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμεί η ΕΕ…

Την βελτίωση της ποιότητας του νερού της βρύσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμεί η ΕΕ…

Την βελτίωση της ποιότητας του νερού της βρύσης στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιθυμεί η ΕΕ και για αυτό το λόγο εισάγει μια νέα στρατηγική επί του συγκεκριμένου θέματος, αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού «Der Spiegel».

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 1,6 εκατομμύρια Ευρωπαίοι υποστήριξαν την πρωτοβουλία Right2Water(που δηλώνει ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και όχι εμπόρευμα). Επίσης η ίδια η πρωτοβουλία απέσπασε σχεδόν 1,9 εκατομμύρια υπογραφές στο διαδικτυακό «δημοψήφισμα» που πραγματοποίησε μέσω της ιστοσελίδας της. Ήταν το πρώτο επιτυχημένο δημοψήφισμα σε επίπεδο ΕΕ. Ωστόσο, τώρα η Επιτροπή απαντά με την παρουσίαση μιας νέας στρατηγικής για το νερό.

πρωτοβουλία Right2Water

Ο κύριος στόχος είναι να γίνει ακόμη πιο ασφαλές το νερό της βρύσης στην ΕΕ. Αλλά και να ενθαρρυνθούν περισσότεροι καταναλωτές να παραιτηθούν από το εμφιαλωμένο νερό. Μεταξύ άλλων, 18 νέες ουσίες και μικρόβια θα προστεθούν στον κατάλογο των κριτηρίων για ασφαλές πόσιμο νερό, δήλωσε ο αρμόδιος για το περιβάλλον Επίτροπος Karmenu Vella. Μέσα σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ουσίες όπως η λεγιονέλλα, η δισφαινόλη-Α και το χλωρικό άλας.

Η ποιότητα του νερού της βρύσης στις χώρες της ΕΕ

Η ποιότητα του νερού της βρύσης είναι ήδη υψηλή στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη των πολιτών μικρή. Σύμφωνα με την Επιτροπή, μόνο το 20% των Ευρωπαίων βρίσκει αποδεκτό το νερό της βρύσης εκτός της πατρίδας τους.

Πόσιμο νερό vs χρήση εμφιαλωμένου νερού

Αλλά αν περισσότεροι άνθρωποι πίνουν νερό από τη βρύση αντί για εμφιαλωμένο νερό, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, τα νοικοκυριά της ΕΕ θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν περισσότερα από 600 εκατομμύρια ευρώ ετησίωςΤο περιβάλλον θα ωφεληθεί επίσης, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής κ. Frans Timmermans. Εκτιμάται ότι η χρήση εμφιαλωμένου νερού μπορεί να μειωθεί κατά 17% εάν αυξηθεί η ποιότητα του νερού της βρύσης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η στρατηγική για τα ύδατα διαδραματίζει επίσης ένα ρόλο στην πρόσφατα παρουσιαζόμενη στρατηγική της ΕΕ για τα πλαστικά απόβλητα.

βελτίωση της ποιότητας του νερού

Η Επιτροπή εκτιμά το πρόσθετο κόστος των προτάσεων βελτίωσης σε 1,6 έως 2,2 δισ. Ευρώ ετησίωςΗ παροχή πόσιμου νερού στην Ευρώπη σήμερα κοστίζει περίπου 46 δισ. ευρώ ετησίως.

23 εκατομμύρια πολίτες χωρίς πρόσβαση στο νερό της βρύσης

Η πρόσβαση σε ποιοτικό νερό βρύσης ποικίλλει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την ΕΕ. Σύμφωνα με την Επιτροπή, 23 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ δεν συνδέονται με δημόσια συστήματα ύδρευσης. Επίσης ένα εκατομμύριο, κυρίως φτωχοί άνθρωποι, δεν έχουν πρόσβαση σε καλό και ασφαλές νερό.

Στόχος η βελτίωση της ποιότητας του νερού σε δημόσια κτίρια

Η Επιτροπή επιθυμεί τώρα να παροτρύνει τις χώρες της ΕΕ να δημιουργήσουν βρύσες στα δημόσια και στα κρατικά κτίρια. Ταυτόχρονα θέλει να «ενθαρρύνει» τα εστιατόρια, τα κυλικεία και τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών για να προσφέρουν δωρεάν στους πελάτες νερό της βρύσης, δήλωσε ο Timmermans. Ωστόσο, συμπληρώνοντας αναφέρει ότι: «δεν θέλουμε όμως να τους αναγκάσουμε να το πράξουν με νόμο»

Το κεντρικό αίτημα της πρωτοβουλίας “Right2Water” να δηλώσει την πρόσβαση στα ύδατα για τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν λαμβάνεται υπόψη από την Επιτροπή. Αυτό έχει νομικούς λόγους, δήλωσε ο Timmermans. “Η πρόσβαση στα ύδατα δεν ορίζεται ως θεμελιώδες δικαίωμα στις συνθήκες της ΕΕ, και μόνο σε αυτή τη βάση μπορεί να λειτουργήσει η Επιτροπή. Πολιτικά, ωστόσο, ο Timmermans τόνισε ότι το δικαίωμα στο νερό είναι ένα “θεμελιώδες ζήτημα”.