Τι πρέπει να κάνετε αν πουλήσετε το smartphone σας;

Δείτε μερικές πρακτικές συμβουλές πριν πουλήσετε το smartphone σας…

Αν είστε από αυτούς τους all connected γκατζετάκηδες λογικά θα κάνετε πολλά από τα καθημερινά σας μέσω του smartphone σας, τι θα πρέπει να προσέξετε όμως αν το πουλήσετε;

Όταν χρησιμοποιείς το τηλέφωνό σου για να προσπελάσεις τους τραπεζικούς σου λογαριασμούς ή έστω τα e-mail σου που φανερώνουν πολλά για σένα, πρέπει να φροντίσεις να διαγράψεις για τα καλά ό,τι έχει το smartphone σου πριν το μεταπωλήσεις για να πάρεις το επόμενο.

Μάλιστα όσοι ξέρουν λένε ότι η επιστροφή απλά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις δεν αρκεί…

Αρκεί το factory reset;

Το factory reset θεωρείται επαρκές στο iOS (δηλαδή, σε iPhone). Ωστόσο, στο Android δεν συμβαίνει το ίδιο. Από αναζήτηση σε αναζήτηση για forensic analysisμπορεί κανείς να έχει βρει τον τρόπο να προσπελάσει ό,τι απέμεινε στη συσκευή παρά την υπόσχεση για επαναφορά του τηλεφώνου στην κατάσταση που βρισκόταν πριν φτάσει στο χρήστη.

Κρυπτογράφηση και μετά επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις

Η πιο απλή σύσταση είναι η κρυπτογράφηση των δεδομένων πριν την επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις.

Αν και η μέθοδος αυτή έχει μόνο πέντε-έξι αγγίγματα στην οθόνη ενός smartphone με Android, θεωρείται επαρκής. Από την άλλη, η επιλογή Encrypt αφορά μόνο όσους έχουν smartphone με Android Ice Cream Sandwitch (έκδοση 4.0.x) ή νεότερη. Οι προηγούμενες εκδόσεις δεν διαθέτουν υποστήριξη του λεγόμενου Full Disk Encryption.

Πριν κάνετε την κρυπτογράφηση, βεβαιωθείτε ότι έχετε ήδη 80% μπαταρία ή/και το τηλέφωνό σας είναι στην πρίζα. Επίσης η διαδικασία θα χρειαστεί πολύ χρόνο -ίσως και περισσότερο από μια ώρα- και δεν μπορείτε να τη διακόψετε αφού είναι πιθανό να χάσετε δεδομένα.

  • 1ο βήμα, κρυπτογράφηση δεδομένων: Settings > Security > Encrypt device
  • 2ο βήμα, διαγραφή όλων των (κρυπτογραφημένων πλέον) δεδομένων: Settings > Backup & reset > Factory data reset.

Η επάρκεια της μεθόδου αυτής οφείλεται στο ότι αφενός τα κλειδιά αποκρυπτογράφησης είναι κλειδωμένα με το password του χρήστη που έκανε την κρυπτογράφηση.

Αφετέρου το password αυτό μπορεί -και πρέπει- να είναι πολύ μεγάλο για να σπάσει με επίθεση brute force. Αυτή η επίθεση είναι η αυτόματη εισαγωγή συμβολοσειρών πολλαπλών ψηφίων στο πεδίο μέχρι να βρεθεί το σωστό string, δηλαδή ο κωδικός.

Κλειδώστε με έναν τεράστιο κωδικό πριν κάνετε την κρυπτογράφηση

Γι’ αυτό, κλειδώστε με έναν τεράστιο κωδικό πριν κάνετε την κρυπτογράφηση, κάντε την κρυπτογράφηση και μετά κάντε επιστροφή στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Ό,τι απέμεινε από το factory reset, θα είναι πολύ… μπερδεμένο για να ασχοληθεί κανείς μαζί σας.

Α, και βέβαια επειδή κάποιες φορές μπορεί να την πάθουμε από τα πιο απλά… πριν πουλήσετε το κινητό σας μην ξεχάσετε μέσα την κάρτα SIM ή την microSD…