listen live
ακούτε τώρα: 00:00-08:00

Athletic Music (Athletic Radio 104,2)

listen live
ακούτε τώρα: 00:00-08:00

Athletic Music (Athletic Radio 104,2)

ακολουθεί: 08:00-10:00

Σύνδεση με Real fm- (Καμπουράκης - Λυριτζής)

e-radio logo

Το internet όπως το ξέραμε… μας τέλειωσε!!!

Με την κατάργηση της Ουδετερότητας του Δικτύου πρακτικά τελειώνει και το internet όπως το ξέραμε…

Με την κατάργηση της Ουδετερότητας του Δικτύου πρακτικά τελειώνει και το internet όπως το ξέραμε…

Στις 14 Δεκεμβρίου πάρθηκε μια απόφαση που ανοίγει πλέον τον δρόμο για δραματικές αλλαγές στο ελεύθερο Ίντερνετ, έτσι όπως το ξέραμε μέχρι σήμερα.

Η διορισμένη από τον Ντόναλντ Τραμπ διοίκηση της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Επιτροπής Επικοινωνιών (FCC), υπό τον Αζίτ Πάι, κατήργησε μια αρχή, η οποία θεσπίστηκε επί Ομπάμα και ονομάζεται Net Neutrality (Ουδετερότητα του Δικτύου).

Σύμφωνα με αυτήν, οι πάροχοι υπηρεσιών Ίντερνετ (Internet Service Providers – ISPs) θα πρέπει να επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλο το περιεχόμενο και τις εφαρμογές, ανεξάρτητα από την πηγή και χωρίς να ευνοούν ή να εμποδίζουν συγκεκριμένα προϊόντα ή ιστότοπους.

Με πρόσχημα την ενίσχυση του ανταγωνισμού και επιχείρημα ότι η λιγότερη δυνατή ρύθμιση θα επιφέρει την καινοτομία, ο Πάι και ο Τραμπ προσπαθούν πλέον να επιβάλλουν την απορρύθμιση του χώρου του Ίντερνετκατά τον τρόπο που απορρυθμίστηκε ο χρηματοπιστωτικός τομέας τις δεκαετίες του 1990 και του 2000 με τα γνωστά αποτελέσματα-φούσκες.

Αυτό σημαίνει ότι τεχνολογικοί κολοσσοί και μονοπώλια, όπως οι Verizon (δικηγόρος της οποίας υπήρξε ο Πάι), Time Warner Cable, Comcast, AT&T, Altice και Charter θα μπορούν είτε να μπλοκάρουν είτε να επιβραδύνουν την πρόσβαση σε ορισμένους ιστότοπους καθιστώντας τους ουσιαστικά μη επισκέψιμους.

Όπως καταγγέλλουν οργανώσεις για τα ψηφιακά δικαιώματα, οι κινήσεις αυτές έχουν βασικό στόχο προοδευτικούς, αριστερούς και ριζοσπαστικούς ιστότοπους, τους οποίους θα λογοκρίνουν. Ήδη το Facebook έχει αρχίσει να θέτει εμπόδια σε τέτοιους ιστότοπους, να κλείνει λογαριασμούς και να περιορίζει την πρόσβαση σε αυτούς.

Η Google άλλαξε πρόσφατα τον αλγόριθμό της, διασφαλίζοντας ότι οι μηχανές αναζήτησής της θα κατατάσσουν πολύ χαμηλά εναλλακτικές πηγές ενημέρωσης με το πρόσχημα βεβαίως – βεβαίως της ταχύτητας των συγκεκριμένων ιστοσελίδων.

Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα πριν από μερικές εβδομάδες προχώρησε και στην «αποκατάταξη» (deranking), δηλαδή σε «κόψιμο» των ρωσικών ιστότοπων Russia Today και Sputnik, οι οποίοι, παρά την προφανή φιλορωσική οπτική τους, αποτελούν μια πολύ χρήσιμη εναλλακτική πηγή ενημέρωσης για την κυρίαρχη πολιτική της Δύσης.

Η καμπάνια για την κατάργηση του Net Neutrality εντάθηκε με τη στημένη υστερία των κυρίαρχων ΜΜΕ για τα «ψεύτικα νέα» (fake news). Μια καμπάνια από εκείνα τα μέσα που έλεγαν ότι ο Σαντάμ Χουσέιν έχει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι οι ΗΠΑ θα φέρουν τη δημοκρατία στο Ιράκ.

Η επιτροπή του Πάι παρουσίασε και 1,3 εκατομμύρια θετικά σχόλια υπέρ της κατάργησης στην πλατφόρμα δημόσιας διαβούλευσης. Ωστόσο ο γενικός εισαγγελέας της Νέας Υόρκης διέταξε έρευνα, καθώς τα περισσότερα απ’ αυτά αποδείχτηκε ότι ήταν σχεδόν πανομοιότυπα και είχαν παραχθεί από ιντερνετικά ρομπότ προκειμένου να επηρεάσουν την κοινή γνώμη.

Παρ’ όλα αυτά, έρευνα του Mozilla και του Ipsos δείχνει ότι το 76% των Αμερικανών -81% των Δημοκρατικών και 71% των Ρεπουμπλικανών- υποστηρίζουν τη Net Neutrality.

Ο κίνδυνος για τα ανεξάρτητα ΜΜΕ, τους προοδευτικούς και ριζοσπαστικούς ιστότοπους είναι μεγάλος, καθώς το κράτος, μέσω των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών, φιμώνει την ελεύθερη έκφραση.

Επιπλέον, με την ψήφιση της κατάργησης της Net Neutrality, οι πάροχοι Ιντερνετ πλέον έχουν το δικαίωμα να επιβάλλουν επιπλέον χρεώσεις για υπηρεσίες ή εφαρμογές για τον υπολογιστή και τα κινητά