Πόσο κοστίζει η κατασκευή του νέου iPhone 8;

Εξακολουθούν να είναι τεράστια τα περιθώρια κέρδους για την Apple και για το νέο εξίσου πανάκριβο iPhone 8!!!

Εξακολουθούν να είναι τεράστια τα περιθώρια κέρδους για την Apple και για το νέο εξίσου πανάκριβο iPhone 8!!! Έχει κόστος κατασκευής περίπου 250 δολάρια και το πουλάνε 1000!!! 

Τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα της Apple έκαναν αίσθηση από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας τους για το design και τα χαρακτηριστικά τους.

Εξίσου βέβαια εντυπωσιάζουν διαχρονικά και με την τιμή τους, αφού για να τα αποκτήσει κανείς πρέπει να δώσει αν όχι μια ίσως μισή περιουσία.

Σε κάθε νέο μοντέλο που παρουσιάζει η εταιρεία υπάρχει και μια μικρή αύξηση της τιμής, η οποία βοηθά τον κολοσσό της Silicon Valley να διατηρήσει υγιή τα περιθώρια κέρδους του, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η ίδια η εταιρεία βέβαια δικαιολογεί την υψηλή τιμή των μοντέλων της όχι απλά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά που χρησιμοποιεί αλλά και με την υψηλή αξία μεταπώλησης τους, ακόμα και δύο χρονιά μετά την πρώτη κυκλοφορία τους.

  • Πόσα είναι όμως αυτά τα περιθώρια κέρδους;
  • Πόσο εντέλει κοστίζει η κατασκευή ενός τηλεφώνου η τιμή του οποίου για τον αγοραστεί μπορεί και να φτάνει τα 1.000 δολάρια περίπου;

Σύμφωνα με την HIS Markit το κόστος των υλικών ενός 5,5 ιντσών iPhone 8 Plus με μνήμη 64 gigabyte ανέρχεται στα 288,08 δολάρια λίγο λιγότερο από το κόστος του iPhone 7 Plus, το οποίο έφτανε τα 277,66 δολάρια, παρότι το iPhone 8 Plus κοστίζει 799 δολάρια, 30 δηλαδή δολάρια περισσότερο από το iPhone.

Όσο για την απλή εκδοχή του εν λόγω μοντέλου, το iPhone 8, τα υλικά της κοστίζουν 247,51 δολάρια, περίπου 10 δολάρια παραπάνω από το iPhone 7Το iPhone 8 έχει αρχική λιανική τιμή 699 δολάρια, 50 ευρώ περισσότερο από την τιμή του iPhone 7, όταν κυκλοφόρησε.

«Το υψηλότερο συνολικό κόστος κατασκευής του νέου iPhone 8 Plus δεν μπορεί να συνδεθεί απλά με μια μόνο κατηγορία των χαρακτηριστικών του. Τόσο οι νέες λειτουργίες , όπως η ασύρματη φόρτιση όσο και το νέο τσιπ A11 Bionic της εταιρείας αυξάνουν το κόστος» αναφέρει σε δήλωσή του Άντριου Ρασγουέιλερ, διευθυντής της Markit.

Στην μέχρι τώρα πορεία της η Apple έχει πετύχει την διατήρηση των πολύ υψηλών περιθωρίων κέρδους αυξάνοντας βέβαια και την τιμή των ναυαρχίδων της εταιρείας.

Η εταιρεία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευάστρια έξυπνων κινητών τηλεφώνων διατηρώντας τα υψηλότερα περιθώρια κέρδους μεταξύ των ανταγωνιστών.

Να υπενθυμίσουμε ότι ο κολοσσός του Κουπερτίνο σημείωσε μεικτά περιθώρια κέρδους 38,5% στο τρίμηνο Ιουνίου. Σύμφωνα με τους αναλυτές του Reuters το αντίστοιχο ποσοστό για το τρίμηνο Σεπτεμβρίου θα πέσει στο 37,9%.

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι η Apple θα διατηρήσει απολύτως υγιή περιθώρια κέρδους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζαν Φογκγκ, επικεφαλής του τμήματος αναλύσεων για τα κινητά τηλέφωνα της IHS Markit.

Το αξιοσημείωτο με την εταιρεία είναι ότι έχει πείσει τους καταναλωτές να επενδύσουν μεγάλο μέρος του εισοδήματός τους στο κινητό και την ίδια στιγμή κατάφερε να διατηρήσει τα μεγάλα περιθώρια κέρδους της.

Αξίζει αν σημειώσουμε ότι η Markit δεν έχει μέχρι στιγμής υπολογίσει το κόστος κατασκευής του νέου iPhone X που θα κυκλοφορήσει αργότερα με΄σα στο χρόνο και θα κοστίζει 999 δολάρια.

Παρόλα αυτά υπολογίζει πως το νέο τηλέφωνο είναι πολύ πιο ακριβό από αυτά που έχουν μέχρι στιγμής κυκλοφορήσει αν αναλογιστεί κανείς την OLED οθόνη του και τους εξελιγμένους αισθητήρες που χρησιμοποιούνται για το ξεκλείδωμα της συσκευής.