DriveCam: Επιτήρηση νέων οδηγών

Ασφαλιστική εταιρεία προσφέρει κάμερα «μπαμπούλα» για την επίβλεψη ζωηρών νεαρών οδηγών… Οι περισσότεροι από εμάς όταν ήμασταν σε νεαρή ηλικία θεωρούσαμε το αυτοκίνητο ως ένα επιπλέον στοιχείο ανεξαρτησίας απέναντι στους «πιεστικούς» γονείς, λίγο αργότερα βέβαια με την πάροδο των χρόνων διαπιστώσαμε απλά ότι είναι απλά ένα επιπλέον έξοδο και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα δυσβάσταχτο. Και καλά […]

Ασφαλιστική εταιρεία προσφέρει κάμερα «μπαμπούλα» για την επίβλεψη ζωηρών νεαρών οδηγών…

Οι περισσότεροι από εμάς όταν ήμασταν σε νεαρή ηλικία θεωρούσαμε το αυτοκίνητο ως ένα επιπλέον στοιχείο ανεξαρτησίας απέναντι στους «πιεστικούς» γονείς, λίγο αργότερα βέβαια με την πάροδο των χρόνων διαπιστώσαμε απλά ότι είναι απλά ένα επιπλέον έξοδο και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα δυσβάσταχτο.

Και καλά όταν απλά το χρησιμοποιήσουμε ως ένα μέσο φυγής για μια ασφαλή βόλτα όμως, γιατί σε διαφορετικές περιπτώσεις που η προσέγγιση του τετράτροχου νέου φίλου γίνεται με λάθος κριτήρια και όχι με την σωστή αντιμετώπιση μπορεί εμείς να γίνουμε το παιχνίδι μέσα σε μια άμορφη μάζα με κατεστραμμένες λαμαρίνες.

Πάντως στις ΗΠΑ μια αμερικανική ασφαλιστική εταιρία έρχεται τώρα να αλλάξει κάπως τα δεδομένα, ειδικά για τις περιπτώσεις των ζωηρών και ανήσυχων νεαρών οδηγών.

Μαζί λοιπόν με κάθε νέο συμβόλαιο, το οποίο περιλαμβάνει και έναν νέο οδηγό, δίνεται εντελώς δωρεάν μια κάμερα, η drivecam, η οποία παρακολουθεί την οδήγηση του νεαρού ή της νεαρής.

Η drivecam τοποθετείται στον καθρέπτη και διαθέτει ειδική τεχνολογία για παρακολούθηση τόσο του οδηγού, όσο και της πορείας του οχήματος, ενώ μπορεί να καταγράψει και τον ήχο από την καμπίνα των επιβατών.

Η drivecam είναι προγραμματισμένη να μην γράφει όλη την διαδρομή, αλλά να ξεκινά την εγγραφή, μόλις αντιληφθεί οποιαδήποτε απότομο ελιγμό.

Έτσι μπορούν να γνωρίζουν οι γονείς τι ακριβώς συνέβη σε κάποια κρίσιμη περίπτωση και ποιοι ήταν οι λόγοι που οδήγησαν το καμάρι τους στην λάθος οδήγηση, προσπαθώντας ουσιαστικά να προλάβουν τα χειρότερα στο μέλλον.

Μάλιστα, η ασφαλιστική εταιρεία που προμηθεύει δωρεάν την συγκεκριμένη κάμερα, υποστηρίζει ότι ανεξάρτητες μελέτες Πανεπιστημίων, έχουν αποδείξει ότι μπορεί να επιφέρει μείωση ατυχημάτων έως και 70%. Τα video που καταγράφει η κάμερα, αποστέλλονται μια φορά την εβδομάδα στους γονείς των νέων οδηγών.

Βέβαια, αυτή η κάμερα διατίθεται μέχρι στιγμής μόνο στην αμερικανική αγορά, ενώ αν μια τέτοια λύση εφαρμοζόταν στην χώρα μας, επιτρέψτε μου να έχω τις αμφιβολίες μου για το κατά πόσο η κάμερα θα αφηνόταν να δουλέψει σωστά από τους πολύ ζωηρούς, σίγουρα κάτι θα έβρισκαν για να ξεγελάσουν τον ψηφιακό «μπαμπούλα».

Πάντως, τα λάθη που κάνουν στις ΗΠΑ οι νεαροί οδηγοί και τα οποία οδηγούν σε ατύχημα ή σε σχεδόν… ατύχημα, όπως θα δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί, είναι απλά και μάλλον τα συναντάμε καθημερινά και σε μεγάλο βαθμό και στους ελληνικούς δρόμους.

Είναι περιττό να θυμίσουμε για ακόμα μια φορά πως το αλκοόλη υπερβολική κούρασητο κινητότο εξωτερικό αγνάντεμα, ακόμα και το χαζολόγημαείναι πολύ σοβαρές αιτίες ατυχήματοςενώ βέβαια το να ξεκινήσεις το όχημα σου χωρίς να έχεις πρώτα φορέσει ζώνη ασφαλείας εσύ και η παρέα σου θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως εντελώς χαζό, ενώ ακόμα χειρότεροι θα ήταν οι χαρακτηρισμοί για τους μοτοσικλετιστές.

Στο παρακάτω video μπορείτε να δείτε μερικά επιτεύγματα νέων Αμερικανών οδηγών και διαπιστώσετε ότι και εμείς δεν διαφέρουμε και πολύ…