Προσοχή – κυκλοφορεί επικίνδυνος ιός στο Facebook

Προσοχή – κυκλοφορεί επικίνδυνος ιός στο Facebook με την μορφή πορνογραφικού βίντεο σύμφωνα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Προσοχή – κυκλοφορεί επικίνδυνος ιός στο Facebook με την μορφή πορνογραφικού βίντεο σύμφωνα με την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος

Για ένα κακόβουλο λογισμικό που διαδίδεται μέσω facebook και εξαπλώνεται με την εμφάνιση ανάρτησης με πορνογραφικό βίντεο προειδοποιεί τους χρήστες η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Πρόκειται για ιό (Backdoor Trojan).

Συγκεκριμένα, η επίμαχη ανάρτηση εμφανίζεται να έχει κοινοποιηθεί από κάποιον φίλο του χρήστη στο Facebook και να έχουν επισημανθεί σε αυτήν με ετικέτα (tag) μέχρι και είκοσι φίλοι του.

Εάν ο χρήστης πατήσει στο εμφανιζόμενο ως πορνογραφικό βίντεο, μεταφέρεται σε μια απατηλή ιστοσελίδα στην οποία παίζουν τα πρώτα δευτερόλεπτα του βίντεο και στη συνέχεια, σταματάει η αναπαραγωγή του και εμφανίζεται μήνυμα, το οποίο ενημερώνει τον χρήστη ότι απαιτείται να «κατεβάσει» μια αναβάθμιση του λογισμικού Adobe Flash Player (InstallFlashPlayer.exe).

Στην περίπτωση που ο χρήστης συναινέσει και «κατεβάσει» το αρχείο, τότε μολύνεται από κακόβουλο λογισμικό (Backdoor Trojan), το οποίο έχει τη δυνατότητα να “παρακολουθεί” το πληκτρολόγιο και το “ποντίκι” του μολυσμένου υπολογιστή, με αποτέλεσμα να μπορούν να υποκλαπούν κωδικοί και επικοινωνίες πάσης φύσεως (π.χ. κωδικοί e-banking, αριθμοί πιστωτικών καρτών, κωδικοί πρόσβασης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου κ.ά.).

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ