Όχι στην εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν βγαίνει!!!

Όχι στην εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν βγαίνει δηλώνει κατηγορηματικά στο BBC ο Βαρουφάκης!!!

Όχι στην εφαρμογή ενός προγράμματος που δεν βγαίνει δηλώνει κατηγορηματικά στο BBC ο Βαρουφάκης!!!

“Δεν έχουμε την πρόθεση να συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε…προσπαθώντας να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα το οποίο δεν εφαρμόζεται, που εδώ και πέντε χρόνια έχει σταθερά αποτύχει να αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα” δήλωσε στο Newsnight του BBC ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης.

“Η ασθένεια με την οποία είμαστε αντιμέτωποι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι ότι το πρόβλημα της χρεοκοπίας εδώ και πέντε χρόνια αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα ρευστότητας” σημείωσε.

Ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι αυτό το οποίο ζητείται από τους εταίρους είναι λίγες εβδομάδες κατά τις οποίες “θα συνθέσουμε κάποιες πολύ λογικές προτάσεις που έχουν έναν στόχο: την ελαχιστοποίηση του κόστους της κρίσης για τον μέσο Ευρωπαίο πολίτη και φορολογούμενο, όχι μόνο για τους Έλληνες”.

Όσον αφορά στην εκροή καταθέσεων, τη χαρακτήρισε “σύμπτωμα” και όχι “ασθένεια”. Περί των σχέσεων και διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, διευκρίνισε ότι ουδέποτε είπε ότι “δεν μας ενδιαφέρει να συζητήσουμε με τους δανειστές, αλλά στην πραγματικότητα ακριβώς το αντίθετο, ότι μας ενδιαφέρει πάρα πολύ να εισέλθουμε σε επωφελείς συζητήσεις και διαδικασίες με την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, την Κομισιόν, κάθε χώρα – μέλος της Ευρωζώνης, στην οποία ανήκουμε και βρισκόμαστε. Αυτό το οποίο δεν έχουμε πρόθεση να κάνουμε είναι συνεχίσουμε να υποκρινόμαστε και να συνεχίζουμε, προσπαθώντας να εφαρμόσουμε ένα το οποίο δεν εφαρμόζεται, που εδώ και πέντε χρόνια έχει σταθερά αποτύχει να αποδώσει χειροπιαστά αποτελέσματα”.

“Ανυπομονούμε να συζητήσουμε και να βγούμε μια κοινά αποδεκτή λύση σε αυτό το πρόβλημα, ένα νέο πρόγραμμα, μια νέα συμφωνία, ένα new deal για την Ελλάδα με τους δανειστές”.

Ερωτηθείς για τις μεταρρυθμίσεις, είπε ότι όχι μόνο δεν επιθυμείται η αναστροφή των δομικών μεταρρυθμίσεων, αλλά επιθυμούνται βαθύτερες και πιο εκτεταμένες. “Η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα μεταρρυθμίσεις και δεν τις έχει” πρόσθεσε. Όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι στηρίζει αυτήν του λιμανιού του Πειραιά, επισημαίνοντας παράλληλα όμως ότι οι ιδιωτικοποιήσεις που έγιναν τον τελευταίο χρόνο έμοιαζαν με ξεπούλημα και τα χρήματα που ήρθαν έπεσαν στη μαύρη τρύπα του χρέους.

Σε κάποια σημεία της συνέντευξης μάλιστα υπήρξε ένταση, με τον κ. Βαρουφάκη να κάνει λόγο κάποια στιγμή για ανακριβές ρεπορτάζ από πλευράς του BBC και να αναφέρει ότι ίσως θα έπρεπε να είχε κάνει δηλώσεις στα αγγλικά για να “μη χαθεί τε στη μετάφραση”.

Δείτε το σχετικό βίντεο στον σύνδεσμο