Τι αποκαλύπτουν οι selfie φωτογραφίες;

Τι αποκαλύπτουν οι selfie φωτογραφίες για την προσωπικότητα κάποιου;

Τι αποκαλύπτουν οι selfie φωτογραφίες για την προσωπικότητα κάποιου; 

Και ξαφνικά στη ζωή μας εισέβαλε η λέξη “selfie“. Από το self που σημαίνει “εαυτός“. Μάλιστα τη χρονιά που μας πέρασε η συγκεκριμένη λέξη ανακοινώθηκε στη Βρετανία ως η λέξη της χρονιάς, από το “Λεξικό της Αγγλικής γλώσσας, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης“, όπως αναφέρει σχετικό δημοσίευμα στο invitromagazine.gr.

Γιατί όμως έγινε της μόδας όλοι μα όλοι να τραβάνε φωτογραφίες το πρόσωπο τους;

Μια πρώτη εξήγηση επιχείρησε να δώσει στο BBC η κλινική ψυχολόγος Lisa Orban, μέλος του British Psychologists Association, η οποία τόνισε: “Αυτού του είδους οι αυτοαπεικονίσεις αποκαλύπτουν για εμάς πολλά περισσότερα από ότι δείχνουμε τραβώντας φωτογραφία το πρόσωπο μας”

selfie2Και συνέχισε: “οι “selfies” είναι ένα είδος αυτό-εξερεύνησης και κοινωνικού πειραματισμού που παρουσιάζουν τόσο μεγάλη απήχηση, διότι έτσι αισθανόμαστε ασφαλείς, νιώθουμε αυτοπεποίθηση να ξεπεράσουμε οποιοδήποτε εμπόδιο και διατηρούμε τον έλεγχο. Οι φωτογραφίες που παρουσιάζονται, μπορεί να αντιπροσωπεύουν μία πιο αληθινή εικόνα του φωτογράφου δηλαδή του εαυτού μας, από μία τυπική φωτογράφηση που θα του έκανε οποιοσδήποτε άλλος. Οι selfies είναι ιδιαίτερα σημαντικές κυρίως για τους έφηβους, και όσο και να ακουστεί παράξενο, τις χρησιμοποιούν σαν ένα μέσον που διαμορφώνει την ταυτότητα τους”

selfie1Για το ίδιο θέμα, όπως γράφει και το invitromagazine.gr μίλησε και ο ψυχολόγος Andrew Przybylski ο οποίος επισήμανε τη ναρκισσιστική πλευρά μιας selfie“Οι συγκεκριμένες, το συγκεκριμένο είδος φωτογραφίας έχει σχεδιαστεί για να προσελκύσει και να εντυπωσιάσει ένα φανταστικό κοινό, ένα κοινό που έχει ζωή μόνο μέσα από το facebook, το twitter, ή το instagram. Ταυτόχρονα όμως δείχνει την έντονη ανάγκη του ατόμου που τραβάει τη selfie, για προσωπική ικανοποίηση από τα like που θα εισπράξει αλλά και την ανάγκη του να είναι μέλος μιας κοινότητας”.

Δείτε όμως και το σχετικό: Οι selfies… απειλούν τους παπαράτσι!!!

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook