Σε animation video η οικονομική κρίση σε ΕΕ και Ελλάδα

Το Bloomberg εξηγεί με ένα απλό καρτούν βίντεο πώς γεννήθηκε η κρίση στην ΕΕ και την Ελλάδα…

Το Bloomberg εξηγεί με ένα απλό καρτούν βίντεο πώς γεννήθηκε η κρίση στην ΕΕ και την Ελλάδα…

Με ένα άκρως ενδιαφέρον βίντεο γραφικών το πρακτορείο Bloomberg περιγράφει καρέ καρέ από την αρχή της, τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από τους λόγους που οδήγησαν στην ένωση των κρατών ως τους λόγους που την έφθασαν ένα βήμα πριν την κατάρρευση λόγω της οικονομικής κρίσης.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα πριν την έλευση του ευρώ, όπως δείχνει το βίντεο, όχι μόνο έπρεπε να πληρώνουμε υψηλά επιτόκια για να δανειστούμε (18%), αλλά μπορούσαμε να δανειστούμε λίγα χρήματα αφού δεν μας εμπιστεύονταν οι δανειστές.

Μετά την είσοδο στο ευρώ, όμως, το ποσό που μπορούσαμε να δανειστούμε ανέβηκε, καθώς μπορούσαμε να δανειστούμε με το ίδιο επιτόκιο που δανειζόταν και η Γερμανία.

Το να είσαι μέλος της Ευρωζώνης, είναι σαν να δανείζεσαι χρησιμοποιώντας μια «γερμανική πιστωτική κάρτα», εξηγεί παρακάτω το βίντεο θέλοντας να πει ότι στην ουσία η Γερμανία μπαίνει σαν εγγυητής και κάνει το repayment του χρέους που τυχόν δημιουργείς.

Με αυτόν τον τρόπο οι δαπάνες πήγαν στα ύψη και καταλήξαμε στο η μια χώρα δάνειζε στην ουσία την άλλη, κάτι το οποίο ήταν πολύ ευχάριστο. Αρχικά και μόνο μέχρι το 2008 όταν όλα αυτά κατέρρευσαν μαζί με τη στεγαστική πίστη στις ΗΠΑ. Τότε σταμάτησε ο δανεισμός και άρχισε η λιτότητα και ένας φαύλος κύκλος, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και το iefimerida

Ως μοναδική λύση στο πρόβλημα, το βίντεο περιγράφει τη δημιουργία ενιαίου φορέα που θα μπορεί να περικόπτει σε όλες τις χώρες δαπάνες, να ορίζει τους φόρους και να θεσπίζει νόμους. Προτείνει δηλαδή εναρμόνιση της νομισματικής και της δημοσιονομικής πολιτικής!!!

Δείτε το σχετικό βίντεο στον σύνδεσμο.