listen live
ακούτε τώρα: 14:00-16:00

Derby (Μανώλης Θέμελης)

listen live
ακούτε τώρα: 14:00-16:00

Derby (Μανώλης Θέμελης)

ακολουθεί: 16:00-18:00

Σύνδεση με Real fm (Γιώργος Γεωργίου)

e-radio logo

Ξεκινά σήμερα η υδρόλυση των Χημικών της Συρίας στην Κρήτη!!!

Ετοιμάζονται να καταστρέψουν τα χημικά όπλα της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης, καμία αντίδραση από Κυβέρνηση Σαμαρά!!!

Ετοιμάζονται να καταστρέψουν τα χημικά όπλα της Συρίας ανοιχτά της Κρήτης, καμία αντίδραση από Κυβέρνηση Σαμαρά!!!

Ο Διεθνής Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων έχει αναλάβει μέχρι τα μέσα του 2014 την καταστροφή περίπου 1400 τόνων των συριακών χημικών όπλων –στα οποία ανήκουν το «αέριο μουστάρδας» και το περιβόητο νευροτοξικό «σαρίν».

Στις 7 Ιανουαρίου το πλοίο «Ark Futura», συνοδευόμενο από ρωσικά και κινεζικά πολεμικά πλοία απέπλευσε από το λιμάνι της Λατάκιας στη Συρία με προορισμό λιμάνι της νότιας Ιταλίας που δεν κατονομάστηκε. Εκεί, τα πιο επικίνδυνα χημικά φορτώθηκαν στο αμερικανικό φορτηγό πλοίο MV Cape Ray -σε συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και σκόπιμης σύγχυσης το Cape Ray έφτασε στον προορισμό του, στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης μεταξύ Ελλάδας, Μάλτας και Λιβύης και σήμερα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει η καταστροφή του τοξικού φορτίου.

Μάλιστα προτού επιλεχθεί η λύση της Μεσογείου, τα χημικά της Συρίας «βόλταραν» ανά τον κόσμο για να εισπράξουν μπόλικα όχι.

Η Ελλάδα, από την άλλη, δεν αξιοποίησε τις δυνατότητες που της δίνει η ευρωπαϊκή προεδρία και τις αντιδράσεις τοπικών και επιστημονικών φορέων για να αρνηθεί τη μετατροπή της Μεσογείου σε «χημικό νεκροταφείο».

Για την ακρίβεια, η ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τα χημικά όπλα της Συρίας, Σίγκριντ Κάαγκ ανέφερε στις πρόσφατες ανακοινώσεις της ότι «τα πιο επικίνδυνα χημικά όπλα θα καταστραφούν εν πλώ στη θάλασσα και μόνο τα λιγότερο επικίνδυνα θα καταστραφούν από εταιρείες και χώρες που προθυμοποιήθηκαν να τα αναλάβουν».

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής Κρίτων Αρσένης που έφερε το ζήτημα στη δημοσιότητα με πολλαπλές παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο και στον ΟΗΕ, ενημερώνοντας τον πρόεδρο της 68ης Συνόδου της γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Τζων Ας, αποδίδει αυτή την εξέλιξη στην αδράνεια κυβερνητικών παραγόντων, σύμφωνα με το left.gr

“Αν δεν υπήρχε το BBC δε θα μαθαίναμε τίποτα. Την ίδια στιγμή που ο υφυπουργός Εξωτερικών δηλώνει ότι δε γνωρίζει τον τόπο και το χρόνο της καταστροφής, διαπιστώνουμε ότι θα γίνει ανοιχτά της Κρήτης και ότι ξεκινάει σήμερα (11/2). Θα ακολουθήσουν κι άλλα πλοία. Η διαδικασία πρέπει να αποτραπεί έστω και την τελευταία στιγμή. Οι επιστήμονες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για την επάρκεια της μεθόδου και του πλοίου. Υπάρχουν πολλά ερωτηματικά. Πρέπει να δοθούν απαντήσεις και εγγυήσεις. Να σταματήσει το σιωπητήριο”, ήταν η σχετική δήλωση του Κρίτων Αρσένη.

Το Υπουργείο Εξωτερικών χειρίζεται το ζήτημα αλλά ορισμένοι χειρισμοί του μάλλον εντείνουν την ανησυχία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος στα πολλαπλά ερωτήματα που δέχτηκε με επίσημη ανακοίνωση του παρέπεμψε στις διαβεβαιώσεις που του μετέφεραν ΜΚΟ από συνάντηση τους με εκπροσώπους του ΟΗΕ.

Κατονομάζει τρεις οργανώσεις, εκ των οποίων η μία (Οceanica) δεν υπάρχει και η άλλη (WWF) διέψευσε δημοσίως ότι συμμετείχε σε οποιαδήποτε σχετική συνάντηση.

Οι 37 ευρωβουλευτές μαζί με τους βουλευτές της Κρήτης και την επίτροπο Μαρία Δαμανάκη ζητούν από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι διευκρινήσεις και εγγυήσεις.

Όλα αυτά βέβαια δεν έχουν σημασία μιας και ήδη από σήμερα φαίνεται ότι ξεκινά η καταστροφή των χημικών (11/2) και θα γίνει με τη μέθοδο της υδρόλυσης.

Πρόκειται, σύμφωνα με το left.gr, για ένα πιλοτικό σύστημα που η ανάπτυξη του από το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ ολοκληρώθηκε μόλις το καλοκαίρι. Κατασκευάστηκε για να χρησιμοποιηθεί επί εδάφους και τελικά θα χρησιμοποιηθεί πρώτη φορά σε βιομηχανική κλίμακα πάνω σε πλοίο σε μια κλειστή θάλασσα, όπως είναι η Μεσόγειος!!!