Μικρότερο πρωτογενές πλεόνασμα βλέπει η τρόικα για το 2013

Υπάρχουν μεγέθη που δεν έχουν τεκμηριωθεί.

Σε κρίσιμη καμπή βρίσκεται η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με την τρόικα για το πρωτογενές πλεόνασμα 2013, με τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ να μην αποδέχονται στο σύνολό τους τα δεδομένα του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά τις συζητήσεις της τρόικας με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών η πλευρά των δανειστών φαίνεται να υποστηρίζει πως μεγάλο μέρος των εσόδων που συνεισέφεραν στο πρωτογενές πλεόνασμα 2013 δεν θα επαναληφθούν το 2014, ενώ όπως αναφέρουν, υπάρχουν και μεγέθη του 2013 τα οποία ακόμη δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν τοποθετούνται επί των δηλώσεων Στουρνάρα ότι «η τρόικα έπεσα τραγικά έξω στις προβλέψεις», ενώ αναφέρουν πως είναι πρόωρο να επιβεβαιώσουν από την πλευρά τους ότι πρωτογενές πλεόνασμα 2013 θα είναι σημαντικά υψηλότερο από τον στόχο.

Η ελληνική πλευρά ανταπαντά πως ο στόχος του προγράμματος οικονομικής πολιτικής για το 2013 όπως είχε προσδιοριστεί από την τρόικα αναφερόταν σε πρωτογενές πλεόνασμα 0%, κάτι που η ελληνική πλευρά ξεπέρασε σημαντικά.

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά , το πρωτογενές πλεόνασμα ξεπέρασε τον στόχο του 0,4% που είχε τεθεί στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού 2014 και πλέον κινείται πάνω από το 0,8% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού το πρωτογενές αποτέλεσμα κατά το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής δεν περιλαμβάνει την αναδρομική μείωση του επιτοκίου για δάνεια από την ΕΕ και τη μεταφορά των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων από τις Κεντρικές Τράπεζες του Ευρωσυστήματος (ANFAs και SMPs), μεγέθη όμως που τα υπολογίζει η Eurostat.

Tα πλέον πρόσφατα δημοσιοποιημένα στοιχεία καταδεικνύουν πως σε τροποποιημένη ταμειακή βάση το πρωτογενές αποτέλεσμα στο 12μηνο  Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2013 διαμορφώθηκε σε πλεόνασμα ύψους 603 εκατ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 3,46 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2012 και αναθεωρημένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 15 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, τα τελικά στοιχεία για το πρωτογενές αποτέλεσμα θα αποτυπωθούν στο δελτίο Γενικής Κυβέρνησης για το Δεκέμβριο του 2013, το οποίο θα ανακοινωθούν εντός των ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες σε αυτά αναμένεται να καταγράφεται μια σημαντική αύξηση στα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά και διεύρυνση του πλεονάσματος ασφαλιστικών ταμείων και νοσοκομείων.

Τέλος, απαντώντας στην κριτική ότι το πλεόνασμα έχει δημιουργηθεί λόγω της «άτυπης στάσης πληρωμών» στο Δημόσιο, κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η εκτίμηση για το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου προς τρίτους έχει συνυπολογιστεί και ενσωματώνεται στις εκτιμήσεις για τη διαμόρφωση του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2013.

Πηγή: in.gr