Σεγκούρα: Θέλω να μείνω

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού μίλησε σε εφημερίδα της χώρας του και επανέλαβε την επιθυμία του να παραμείνει στον πάγκο των πρωταθλητών Ελλάδας.

Ο Χοσέ Σεγκούρα έγινε ο πρώτος εκτός συνόρων Ισπανός τεχνικός που κατάκτησε πρωτάθλημα. Γεγονός που προκάλεσε εντύπωση ακόμη και στον ίδιο τον προπονητή του Ολυμπιακού, ο οποίος σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα “Sport” αποκάλυψε πως θα ήθελε να παραμείνει στο τεχνικό τιμ ακόμη κι από άλλο πόστο.

Σίγουρα μετά τη νίκη επί του Ηρακλή ζείτε τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της καριέρας σας…

Ναι, δίχως αμφιβολία. Όταν στη ζωή βάζεις στόχους και προκλήσεις και τους πετυχαίνεις, μπορείς να αισθάνεσαι απόλυτα ικανοποιημένος. Κι αυτό αποδεικνύει πως στον κόσμο του ποδοσφαίρου δεν χρειάζεται να έχεις όνομα για να σου ανοιχτούν δρόμοι, αλλά με τη δουλειά και το όραμα μπορείς να πετύχεις κάθε στόχο“.

Επιπλέον, είστε ο πρώτος Ισπανός προπονητής που παίρνετε πρωτάθλημα εκτός Ισπανίας…

Είναι επιπλέον ικανοποίηση. Δεν το είχα σκεφτεί, αλλά έτσι είναι και είναι μία ικανοποίηση που κανείς δεν μπορεί να μου τη στερήσει“.

Πολλοί θα ρωτούσαν τι κάνατε προηγουμένως, αν είχατε παίξει μπάλα, πού είχατε προπονήσει…

Έπαιξα στους Νέους της Ολέσα και μετά, επί τέσσερα χρόνια, ποδόσφαιρο σάλας στην Μπαρτσελόνα. Ως προπονητής ξεκίνησα στις μικρές ομάδες της Ολέσα και το συνδύαζα με τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο της Γέιδα“.

Επομένως δεν είχε περάσει από το μυαλό σας ότι μπορεί να βρεθείτε στον πάγκο της καλύτερης ελληνικής ομάδας, κερδίζοντας μάλιστα και το πρωτάθλημα…

Αυτά πάντα έρχονται προς έκπληξη. Στη ζωή μπαίνουν προκλήσεις και με δουλειά και προσπάθεια μπορούν να γίνουν πραγματικότητα. Η κατάληξη αυτής της φιλοσοφίας ζωής ήταν η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας του Ολυμπιακού. Με πολλή δουλειά, πηγαίνοντας σε διάφορες χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία ή η Ελβετία, εμβαθύνοντας στο ποδόσφαιρο… Πίσω από όλα αυτά βρίσκονται οκτώ χρόνια στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα“.

Δεν ξαφνιαστήκατε όταν σας είπαν να αντικαταστήσετε τον Λεμονή με το πρωτάθλημα να παίζεται;

Πάντα είναι δύσκολο να αναλαμβάνεις όταν η ομάδα δεν λειτουργεί, είναι μία ευθύνη για τον προπονητή. Ήταν μείγμα πρόκλησης, οράματος, αβεβαιότητας, φόβου, αλλά στο τέλος το αποδέχεσαι“.

Χρειάστηκε να αλλάξετε πολλά πράγματα;

Από ψυχολογικής άποψης ελάχιστα πράγματα, διότι είναι ένα γκρουπ ισχυρό. Όσον αφορά την τακτική και τη στρατηγική, ναι, άλλαξα κάποια πράγματα“.

Τα πράγματα όμως πήγαν καλά για εσάς από την αρχή…

Ναι, με εξαίρεση το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Εκείνη η εβδομάδα ήταν δύσκολη, διότι είχαμε πολλούς παίκτες στις εθνικές ομάδες κι αυτό μας στοίχισε τελικά. Τα υπόλοιπα πέντε παιχνίδια τα κερδίσαμε“. Και ποιο είναι το μέλλον σας τώρα;

Έχω άλλον ένα χρόνο συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό και σε μία ή δύο εβδομάδες θα αρχίσουμε να μιλάμε για την κατάστασή μου. Δεν κλείνω καμία πόρτα. Ίσως επιστρέψω στην Ισπανία, ίσως μείνω στον Ολυμπιακό είτε ως πρώτος προπονητής είτε από το πόστο που είχα προηγουμένως. Η νοοτροπία μου δεν περνά οπωσδήποτε από αυτό που κατάφερα τώρα. Έχω ζήσει τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο και δεν με απασχολεί αν θα επιστρέψω σε δεύτερο πλάνο“.