Αλλαγή δεδομένων

Αλλαγή δεδομένων προέκυψε στην υπόθεση ντόπινγκ για την άρση βαρών

Εξέλιξη που αλλάζει τα δεδομένα υπήρξε εκ Κίνας. Η αρμόδια εταιρεία παρασκευής του «ένοχου σκευάσματος», με το οποίο πιάστηκαν ντοπαρισμένοι οι 11 αθλητές της Άρσης Βαρών, ανέλαβε την ευθύνη για λάθος αποστολή, ζητώντας συγγνώμη…”Λύσεις εδώ και τώρα”, το μήνυμα που έστειλε o υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, στους υπεύθυνους των Ομοσπονδιών. «Θέλουμε υγιή αθλητισμό», τόνισε ο Γιάννης Ιωαννίδης. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Πούλιος, διέταξε προκαταρκτική εξέταση για το κρούσμα ντόπινγκ στο οποίο υπέπεσαν οι αθλητές της Άρσης Βαρών. Μέχρι την Τετάρτη τα αποτελέσματα από το δεύτερο δείγμα.

«Συγγνώμη, λάθος…»

Την ευθύνη για την αποστολή του «ένοχου» σκευάσματος, με το οποίο φέρονται να έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών οι αθλητές της Άρσης Βαρών, ανέλαβε η κινεζική εταιρεία που το παρασκευάζει. Μάλιστα, απέστειλει έγγραφο με το οποίο θα αναλαμβάνει την ευθύνη για την κατά λάθος αποστολή της εν λόγω παρτίδας σκευασμάτων. «Δεν υπάρχει περίπτωση μια τόσο μεγάλη εταιρεία να λέει ψέματα με το έγγραφο αυτό που έχει στείλει με στόχο να προφυλάξει τους αθλητές και με το φόβο να πληγεί το κύρος της», είπε ο δικηγόρος του Χρήστου Ιακώβου, κ. Δημητρακόπουλος.

«Θέλουμε να δούμε το σκεύασμα που κατανάλωσαν οι αθλητές της άρσης βαρών για να βρούμε το δρόμο που οδηγεί στους ενόχους, αυτούς που το έφεραν στη χώρα μας, με ποιο τρόπο και ποιος ανέλαβε τη διάθεσή του», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης.

Λιάπης: «Λύσεις εδώ και τώρα»

Εντολή για να επανεξεταστούν λεπτομερώς τα κριτήρια και τα προνόμια για τις διακρίσεις όλων των αθλητών έδωσε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, με αφορμή το κρούσμα ντόπινγκ στην Εθνική Άρσης Βαρών. Δόθηκε εντολή στην ειδική επιτροπή που συστάθηκε να αποδοθούν οι ευθύνες προς όλες τις κατευθύνσεις. Τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας αναμένεται να ανακοινωθούν εντός 10 ημερών.

Αναλυτικά, ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, τόνισε: «Εδώ και τώρα λύσεις. Βλέπουμε μπροστά. Ο πέλεκυς θα είναι βαρύς. Εντός 10 ημερών θα θεσμοθετηθεί επιτροπή με τη συμμετοχή θεσμικών φορέων, που θα εισηγηθεί μέτρα καταπολέμησης του ντόπινγκ. Χρειάζεται αυστηροποίηση των ποινών, με το πλημμέλημα να μετατρέπεται σε κακούργημα και την επανεξέταση κινήτρων χρηματοδοτήσεων». Ο αρμόδιος υφυπουργός σε θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, είπε: «Θέλουμε υγιή αθλητισμό. Πρέπει να πάμε καθαροί στο Πεκίνο».

Δρομολογούνται εξελίξεις

Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτης Πούλιος, για το κρούσμα ντόπινγκ στο οποίο υπέπεσαν οι αθλητές της Άρσης Βαρών. Η συγκεκριμένη έρευνα ανατέθηκε στον εισαγγελέα πρωτοδικλών, Ανδρέα Καραφλό, έχοντας πάρει την εντολή να εντοπίσει αν στην υπόθεση προκύπτει η διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκόμενων αδικημάτων που αφορούν παραβάσεις του νόμου περί αθλητισμού, στο σκέλος που σχετίζονται με τη χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές. Θα έχει στόχο να διαπιστώσει εάν υπάρχουν ευθύνες από την Ομοσπονδία Άρση Βαρών.