Βασιλάκης στον Athletic: “Εφόσον υπάρξει συμφωνία ο ΟΦΗ θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο ανάλογο της εποχής Μπούση”

Ο Εντεταλμένος Σύμβουλος Δημοτικής Περιουσίας του Δήμου Ηρακλείου Μανώλης Βασιλάκης μιλώντας στον Athletic Radio 104,2 επιβεβαίωσε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Politica.gr υπογραμμίζοντας πως “η εποχή Μπούση θέτει άλλες προδιαγραφές για τον ΟΦΗ και την τοπική κοινωνία”. “Μέσα στο 2021 θα φτάσουμε στην δημοπράτηση για την έκταση στον Σκαφιδαρά” υπογράμμισε για το μεγαλόπνοο όραμα του ιδιοκτήτη του ΟΦΗ.

Αναλυτικά όσα είπε ο Μανώλης Βασιλάκης στον Athletic Radio 104,2

Για την πρόταση των μελετητών για την μεταφορά του γηπέδου του ΟΦΗ στον χώρο του αεροδρομίου Ηρακλείου: “Το αεροδρομίου θα καταστραφεί, αν όλα πάνε καλά, σε πέντε χρόνια και δεν θέλουμε να πάθουμε ότι έπαθε η Αθήνα με το Ελληνικό. Θέλουμε να έχουμε μια πρόταση μόλις απελευθερωθεί τη έκταση, έτσι λοιπόν η δημοτική αρχή Ηρακλείου έχει αναθέσει σε δύο εξαιρετικούς μελετητές να μας κάνουν προτάσεις λαμβάνοντας υπ’ όψιν και άλλες για το τι θα γίνει στον χώρο του αεροδρομίου. Έγινε μια προκαταρκτική πρόταση και είναι η εξής: Το 30% για πράσινο και την αναψυχή των Ηρακλειωτών, το 20% του χώρου θα χρησιμοποιηθεί για να γίνει η λεγόμενη διπλή ανάπλαση. Δηλαδή αν κάποιος έχει ένα οικόπεδο στον Κατσαμπά για παράδειγμα αντί για χρήματα θα δοθεί ένας ακόμα χώρος πρασίνου. Είναι μια πρωτοποριακή, για την Ελλάδα, ιδέα. Κατά μια ευτυχής σύμπτωση είναι μελετητές της αναδόμησης των Καμινίων και προτείνουν να μεταφερθεί το γήπεδο του ΟΦΗ, για το 20% ώστε να απελευθερωθούν χώροι πρασίνου”.

Για το πως προέκυψε η πρόταση: “Είναι μια αρχική ιδέα που προσωπικά επικροτώ και η οποία λέει ότι “κύριοι το 20% θα γίνει ανταλλαγή και θα χρησιμοποιηθεί για να απελευθερωθούν χώροι στο Ηράκλειο και τη Ν. Αλικαρνασσό”. Φυσικά είναι ακόμα πρόωρο, ο Δήμος έχει τα σχέδια του, βέβαια ένα μεγάλο μέρος της έκτασης ανήκει στο Κράτος που μπορεί να μην συμφωνήσει όμως εμείς τρέχουμε ένα μεγάλο πλάνο ώστε να δεσμεύσουμε όσους το τρέχουν. Αν υπάρχει συναίνεση από τον ΟΦΗ και τα βρούμε στις λεπτομέρειες τότε ο ΟΦΗ θα αποκτήσει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο όπως ταιριάζει στην εποχή μας και την εποχή Μπούση μπορώ να πω. Αν όλα πάνε καλά θα έχουμε σημαντικές εξελίξεις μετά από πέντε χρόνια. Έχει διπλό όφελος για αυτό λένε καλά αυτοί για διπλή ανάπλαση: Να αποκτήσουν χώρο πρασίνου στα Καμίνια και ο ΟΦΗ ένα νέο γήπεδο, αρκεί να συμφωνήσουν όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές”.

Για το αν είναι πρόωρη όλη αυτή η συζήτηση: “Έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα. Ξεκινήσαμε εγκαίρως. Αυτό τι σημαίνει; Ότι ξεκινήσαμε τις μελέτες πέντε χρόνια πριν, άρα έχουμε χρόνο να τα συζητήσουμε με τον ΟΦΗ, το Κράτος για να γίνουν όλα. Συνήθως στην Ελλάδα ξεκινάμε την τελευταία στιγμή αλλά τώρα ξεκινάμε πολύ έγκαιρα”.

Για το πως μπορεί να συνδυαστεί με την παρουσία του Μιχάλη Μπούση: “Η εποχή Μπούση θέτει άλλες προδιαγραφές για τον ΟΦΗ και την τοπική κοινωνία. Τώρα συμπληρώθηκαν δύο χρόνια με όλα τα παιδιά της διοίκησης και όλα αυτά μας δίνουν συγκρατημένη αισιοδοξία γιατί υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις για να υπάρξουν οριστικές εξελίξεις. Τα παιδιά του Γκέραρντ δεν έφεραν μόνο υψηλές ποδοσφαιρικές αξίες αλλά και ηθικές γιατί αυτό που εκφράζει τώρα ο ΟΦΗ είναι ηθικά πολύ υψηλό”.

Για το αν ήταν ενήμερη η ΠΑΕ ΟΦΗ για την πρόταση των μελετητών: “Η ΠΑΕ δεν ήξερε τίποτα, άλλωστε ούτε εμείς δεν γνωρίζαμε τίποτα. Το μάθαμε τώρα, την ώρα της παρουσίασης της μελέτης και υπάρχει όλος ο χρόνος για να ενημερωθεί η ΠΑΕ, τους έχω προσκαλέσει για να τους ενημερώσω για όλα”.

Για το αν είναι εφικτή η υλοποίηση αυτής της πρότασης: “Είναι απολύτως εφικτό να συμβεί με την προϋπόθεση ότι οι προτάσεις του Δήμου Ηρακλείου θα υλοποιηθούν και ότι δεν θα παρέμβει το ΤΑΙΠΕΔ να μας επιβάλλει κάτι άλλο στον χώρο του αεροδρομίου. Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να φτάσουμε σε πολεοδομικό σχέδιο, να τραβήξουμε γραμμές και να χαράξουμε τις περιοχές. Στόχος είναι την μέρα που θα φύγει το αεροδρόμιο να έχουμε έτοιμα όχι μόνο τα πολεοδομικά σχέδια αλλά και τα κατασκευαστικά”.

Για την έκταση στον Σκαφιδαρά: “Εκεί προχωράει ο Δήμος και είναι δική μου αρμοδιότητα, προχωράμε σε μια δημοπρασία για την αξιοποίηση τριών ακινήτων που βρίσκονται στην κατοχή του. Κάθε πολίτης είναι προσκεκλημένος να κάνει μια προσφορά και θα χαρούμε πολύ να συμμετάσχει και ο ΟΦΗ σε αυτήν την διαδικασία. Θα προχωρήσουμε στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο όμως υπάρχουν θετικές εξελίξεις το τελευταίο καιρό. Αυτά τα ακίνητα είναι κληροδοτήματα και υπάρχει ένας πιο σύγχρονος νόμος που μας επιτρέπει να προχωρήσουμε. Υπάρχει μια προσπάθεια από την Κυβέρνηση για διευκόλυνση των διαδικασιών και είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος πως μέσα στο 2021 θα φτάσουμε στην δημοπράτηση. Ο Δήμος Ηρακλείου θα κάνει έναν διαγωνισμό και θα καλέσει επενδυτές για την αξιοποίηση του ακίνητου και τα έσοδα θα πάνε υπέρ κοινωφελών σκοπών”.

Για το που αναμένεται να σημειωθούν πιο γρήγορα εξελίξεις: “Προφανώς και στον Σκαφιδαρά προβλέπονται πιο γρήγορα οι εξελίξεις γιατί εκεί πάμε με υπαρκτά πράγματα ενώ στον χώρο του αεροδρομίου ο σχεδιασμός θέλει τον χρόνο του. Απλά ακόμα και αν αύριο υπογραφεί μια συμφωνία για την μετακίνηση του γηπέδου από τα Καμίνια στο αεροδρόμιο, θα πρέπει να φύγει το αεροδρόμιο. Έχουμε χρόνο όπως επίσης έχουμε και πολύ δουλειά μπροστά μας αλλά και πέντε χρόνια. Άρα νομίζω ότι θα προλάβουμε μέσα σε αυτά τα πέντε χρόνια, εφόσον υπάρξει συναίνεση από όλες τις πλευρές τότε θα μπορέσουμε να έχουμε τέτοιες εξελίξεις ώστε όταν φύγει το αεροδρόμιο να πάει εκεί το γήπεδο. Είναι δύο ανεξάρτητες υποθέσεις. Στο χέρι του Δήμου και του ΟΦΗ να προχωρήσουν και οι δύο ή μια εκ των δύο. Είναι δικαίωμα του ΟΦΗ να ενδιαφερθεί και για τις δύο και εμείς θα χαρούμε να το κάνει αυτό”.

Για την συνεργασία του ΟΦΗ με τον Δήμο Ηρακλείου: “Υπάρχουν και από τις δύο πλευρές με λογική, κατανόηση, αγνές και καλές προθέσεις. Επομένως μπορεί να υπάρξει καλή εξέλιξη για όλους”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook