“Αυτό που γίνεται στον ΟΦΗ το βλέπουμε μόνο στις μεγάλες ομάδες και είναι πολύ δελεαστικό”

Ο Κοσμάς Τσιλιανίδης έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά μαζί με τον ΟΦΗ την χρονιά και μιλάει για όλους και για όλα στο Gazzeta.gr.

Αναλυτικά όσα ανέφερε στο Gazzeta.gr

Πρώτα ο Άρης, ισοπαλία. Μετά το εντυπωσιακό «διπλό» στο ΟΑΚΑ επί του Παναθηναϊκού. Ασίστ στον Μάνο για το 0-1, γκολ ο ίδιος για το 0-3. Τελευταία φορά που σημείωσε γκολ ήταν κόντρα στον… ΟΦΗ, το μοναδικό του στο πρωτάθλημα πέρυσι! Τρίτη αγωνιστική, δυο γκολ κόντρα στον Παναιτωλικό. Σαν να λέμε… έκρηξη. «Ένιωθα πολύ καλά και πριν την έναρξη της σεζόν. Το χρωστούσα στον εαυτό μου. Πιστεύω πολύ στις δυνατότητές μου και έχω μεγάλα περιθώρια βελτίωσης μέσα απ’ τη δουλειά».

Ακόμα και για έναν παίκτη με 88 συμμετοχές στη Super League 1, τέτοιες επιδόσεις συνιστούν… επανασύσταση με το κοινό! «Δεν ήμουν ένας παίκτης χωρίς συμμετοχές, είχα γεμάτες σεζόν, που βέβαια όσα είχα καταφέρει δεν συμβάδιζαν με τους στόχους μου. Εδώ το οικοδόμημα του ΟΦΗ, που πλέον το βλέπουμε και στην πράξη, είναι ακριβώς ό,τι έψαχνα. Νομίζω πως φαίνεται και στο γήπεδο. Νιώθω πολύ καλά εδώ και σκέφτομαι μόνο το πως θα βελτιώσω το παιχνίδι μου, αλλά και την απόδοση της ομάδας».

Εκεί, στο τελευταίο «κολλάει» και η αναφορά στην αρχή, σχετικά με τη σημασία της μεμονωμένα καλής απόδοσης και τον τρόπο που δουλεύουν οι Ομιλίτες. «Τι να τα κάνεις τα γκολ και τις ασίστ όταν η ομάδα σου χάνει; Ποτέ δεν το κατάλαβα αυτό. Πάντα νιώθεις καλά όταν παίζεις αποτελεσματικά, όμως αυτό δεν συγκρίνεται με τη νίκη της ομάδας σου. Όσα σου προσφέρει αυτό το συναίσθημα δεν συγκρίνεται. Παίζουμε καλό ποδόσφαιρο, που μας ικανοποιεί παραπάνω και θέλουμε να βελτιωθούμε ακόμα αρκετά, σε πολλά κομμάτια».

Η εξήγηση κρίνεται ως επαρκής, δεδομένου ότι ταιριάζει και με τα κριτήρια με τα οποία επέλεξε τον ΟΦΗ και δέχθηκε την πρότασή του. Έπαιξαν ρόλο η διοικητική σταθερότητα, το όραμα των ανθρώπων που οργανώνουν τον σύλλογο, η πρόθεση να συμβαδίσει το επιτυχημένο παρελθόν με τους στόχους του μέλλοντος; «Προφανώς. Πέραν του σχεδιασμού, ήξερα και κάποιους ποδοσφαιριστές, όπως ο Γιαννούλης. Έπειτα, οι άνθρωποι του ΟΦΗ σου δίνουν κατευθείαν να καταλάβεις ότι… ξέρουν μπάλα. Έχουν σπουδάσει το ποδόσφαιρο και θέλουν όσα έχουν στο κεφάλι τους να τα δουν στο γήπεδο. Αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησα να παίζω μπάλα, το ρομαντικό της υπόθεσης. Έψαχνα αυτό ακριβώς, απ’ τον τρόπο που με προσέγγισαν ως το αγωνιστικό και πιστεύω πως θα με βελτιώσει πολύ, τόσο σαν παίκτη, όσο και σαν άνθρωπο».

Δεν ήταν η πρώτη φορά που αναφέρθηκε σε αυτό άνθρωπος μέσα απ’ τον ΟΦΗ, επομένως έπρεπε να… επιμείνουμε. «Ο ανθρώπινος παράγοντας παίζει κομβικό ρόλο. Άλλο το επαγγελματικό κομμάτι, οκ, προφανώς ζούμε απ’ αυτό, είμαστε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Κάθε μέρα όμως όλοι νιώθουμε ωραία, περνάμε καλά, βελτιωνόμαστε ως άνθρωποι. Στην Ελλάδα αυτό το παραβλέπουμε συχνά, όμως μπορεί κανείς να το δει στον ΟΦΗ. Πολλοί παίκτες σκέφτηκαν έτσι πριν έρθουν στην ομάδα, ήθελαν να δουλέψουν με τον τρόπο μας, με τη νοοτροπία μας, να συμμετέχουν στο χτίσιμο αυτής της ομάδας. Δεν το συναντάς συχνά στην Ελλάδα, μόνο στις μεγάλες και είναι πολύ δελεαστικό για έναν παίκτη, όπως φυσικά και το έμβλημα και η ιστορία της ομάδας, που σημαίνουν πολλά από μόνα τους».

Έτσι ένας παίκτης με 4 γκολ σε τέσσερις σεζόν, απ’ τα 21 του μέχρι σήμερα στη Super League 1, έχει ήδη 3 σε ισάριθμους αγώνες! Η υπόθεση πως παίζει ρόλο ο τρόπος παιχνιδιού του ΟΦΗ με το βλέμμα στην αντίπαλη εστία, επιβεβαιώνεται. «Όχι μόνο για τους επιθετικούς, αλλά για όλους είναι πιο… πορωτικό να συμμετέχουν σε ένα στυλ παιχνιδιού σαν το δικό μας. Παρατηρώντας τα παιχνίδια μας βλέπεις ότι παίζουμε χωρίς φόβο και σκοπιμότητα, κάτι που μας ελευθερώνει. Ακόμα κι όταν οι επιλογές που κάνεις είναι λανθασμένες, σου λύνει τα πόδια αυτή η νοοτροπία. Το να παίζεις ελεύθερα σε αυτό το επίπεδο, που υπάρχει τεράστια πίεση για αποτέλεσμα, είναι λυτρωτικό για μας. Εμείς τα ξεχνάμε, πιεζόμαστε μόνο για να βγάλουμε στο γήπεδο όσα κάνουμε στην προπόνηση. Είναι πολύ δημιουργικό αυτό, καμία σχέση με το να βάλουμε ένα γκολ και να φύγουμε. Αυτό ισχύει απ’ τον προπονητή και τους συνεργάτες του μέχρι για μας τους παίκτες».

Κι έτσι η κουβέντα πάει στον Γιώργο Σίμο, που ξάφνιασε ως επιλογή το ποδοσφαιρικό κοινό, αλλά όπως φαίνεται, ο Γιάννης Σαμαράς είχε… δει την προοπτική, όταν του έδινε τη δουλειά του πρώτου προπονητή στο Βαρδινογιάννειο και στο Γεντί Κουλέ. Ο «Τσίλια» εξηγεί πιο συγκεκριμένα: «Ο Σίμος μας ζητάει να διαβάζουμε σωστά τις φάσεις, να βρίσκουμε χώρους και να ελέγχουμε το παιχνίδι. Οι συνδυασμοί και οι κινήσεις μας προκύπτουν απ’ την καθημερινή δουλειά και τον τρόπο σκέψης που μας μεταφέρουν. Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά και μεγάλα περιθώρια βελτίωσης. Μπορεί αύριο-μεθαύριο να έχουμε κακά αποτελέσματα, όμως ο στόχος μας είναι να βελτιωνόμαστε κι αυτό δεν αλλάζει».

Να βελτιωθεί ο ΟΦΗ, αλλά συγκεκριμένα ως προς τι; «Θα πρέπει να μάθουμε να διαβάζουμε ακόμα καλύτερα το παιχνίδι, δηλαδή πότε πρέπει να επιτεθούμε και πότε να ελέγξουμε τον ρυθμό. Το κάνουμε καλά, αλλά μπορούμε ακόμα καλύτερα, για να έχουμε περισσότερη κατοχή. Όσον αφορά αυτά που κάνουμε καλά, ασκούμε μεγάλη πίεση στον αντίπαλο στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου, με αποτέλεσμα να είμαστε επικίνδυνοι. Αυτό κάναμε και με τον Παναιτωλικό, τόσο πριν όσο και μετά την κόκκινη. Όσα κάνουμε πάντως, μπορούμε να τα κάνουμε και καλύτερα».

Ρωτάμε περισσότερα για τον Σίμο, γιατί ως νεαρός, πρωτόπειρος σε αυτό το επίπεδο και έχοντας αναλάβει την ομάδα μεσούσης της προετοιμασίας, ήχησε ως τουλάχιστον πρωτοφανής επιλογή στα αυτιά των πολλών. «Δεν παίζει ρόλο η ηλικία, εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι έτσι. Ο τρόπος με τον οποίο θέλει να δουλέψει, η μεθοδικότητα και οι γνώσεις του είναι αυτές που καθορίζουν τη δουλειά. ‘Εχει κερδίσει απ’ την πρώτη στιγμή τον σεβασμό όλων και προσπαθούμε να βελτιωνόμαστε κάθε μέρα, ώστε να εκπληρώσουμε τις προσδοκίες που υπάρχουν απ’ την ομάδα. Είναι πολύ σημαντικό για μας, αυτή η νοοτροπία που επικρατεί στην ομάδα. Θέλει από μας κάθε μέρα να γινόμαστε καλύτεροι».

Οι Κρητικοί φορμαρίστηκαν πριν έρθουν τα εντός έδρας παιχνίδια κι εκεί, κόντρα στον Παναιτωλικό, κλήθηκαν να διαχειριστούν τον ενθουσιασμό και να παίξουν με στόχο τη νίκη, όπερ κι εγένετο. «Το Γεντί Κουλέ είναι… τρομακτικό! Η αύρα του είναι απίστευτη και ο κόσμος μας βοηθά πολύ. Αν συνεχίσουμε έτσι, με τη στήριξη του κόσμου θα εκτοξευθούμε! Είναι άκρως ποδοσφαιρικό γήπεδο, οι οπαδοί αγαπούν την ομάδα και το δείχνουν έμπρακτα κι αν δείξουμε διάρκεια, θα μας αγκαλιάσουν ακόμα περισσότερο, ακόμα και στα άσχημα αποτελέσματα». Κι αν το ελληνικό… ταμπεραμέντο των «δικαστηρίων» στις ήττες και της παράτολμης αποθέωσης στις επιτυχίες επαναληφθεί: «Κοίτα, στο επόμενο παιχνίδι μπορεί να χάσουμε ή να μην είμαστε πολύ καλοί. Όσο είμαι εγώ εδώ όμως, νιώθω πως ο κόσμος ξέρει τον τρόπο σκέψης της ομάδας και ευχαριστιέται την προσπάθειά μας πρώτα και μετά τις νίκες. Έτσι, ακόμα και στις ήττες θεωρώ πως οι φίλαθλοι θα μας στηρίξουν. Μακάρι στο τέλος να πανηγυρίσουμε όλοι μαζί».

Τέλος, ένα «καμένο» χαρτί: η ερώτηση για τον στόχο του ΟΦΗ στη σεζόν! Δεν ρωτάμε για Ευρώπη, για Κύπελλα, για θριάμβους και μεγαλεία, απλά αν ο ίδιος έχει κάτι συγκεκριμένο στο μυαλό του. Εκείνος έχει και, παρότι φαίνεται σαν να μην απαντάει, ουσιαστικά το κάνει: «Στον είπα τον στόχο! Συνεχής βελτίωση κάθε μέρα. Η νοοτροπία μας είναι αυτή που θα μας φέρει σε αγωνιστικές επιτυχίες, επομένως δεν έχει νόημα να λέμε συγκεκριμένα που θέλουμε να τερματίσουμε. Πρέπει κάθε μέρα να είμαστε καλύτεροι κι έτσι θα μπορούμε στο τέλος να είμαστε ευχαριστημένοι με την πορεία μας».