Nissan 370Z 50th Anniversary: Ιωβηλαίο για το ιαπωνικό sportscar

Η ιαπωνική φίρμα γιορτάζει τα 50 χρόνια παρουσίας των “Ζ cars” στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού αλλά και της πλούσιας αγωνιστικής τους καριέρας τους στον μηχανοκίνητο αθλητισμό των ΗΠΑ, με μια ειδική έκδοση του τελευταίου απογόνου τους, 370Ζ η οποία παρουσιάζεται στη Νέα Υόρκη.

H φετινή έκθεση της Νέας Υόρκης σηματοδοτεί μια ιδιαίτερης σημασίας επέτειο για την Nissan καθώς ακριβώς πριν 50 χρόνια η ιαπωνική φίρμα σύστησε στους Νεοϋορκέζους και στον κοινό των ΗΠΑ, το εμβληματικό πλέον Datsun 240Ζ.

Ενδεικτική για τη σημασία του μοντέλου είναι η δήλωση του Ivan Espinosa, επικεφαλής για τον παγκόσμιο στρατηγικό σχεδιασμό της Nissan o οποίος δήλωσε: «Δεν είναι μυστικό ότι το Datsun 240Ζ ήταν το πρώτο μοντέλο που καθιέρωσε τα ιαπωνικά sportscars στις ΗΠΑ. Εξίσου γνωστή στην ιστορία των μοντέλων Z είναι η περίπτωση του βελτιωμένου αγωνιστικών προδιαγραφών 240Ζ του Peter Brock το οποίο άλλαξε το τοπίο του αμερικανικού μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μετά την εμφάνιση του BRE 240Z το 1970, οι Nissan/Datsun έγιναν από τις πλέον επιτυχημένες εταιρείες στον αμερικανικό μηχανοκίνητο αθλητισμό καταγράφοντας εκατοντάδες νίκες τις τελευταίες πέντε δεκαετίες».

Με δεδομένη την σημασία των Ζ για τις ΗΠΑ, η ιαπωνική φίρμα αποφάσισε να τιμήσει την επέτειο επιφυλάσσοντας για την φετινή έκθεση της Νέας Υόρκης μια ειδική έκδοση του τελευταίου απόγονου των Ζ, 370 Ζ. 

Η 50th Anniversary Edition όπως ονομάζεται ξεχωρίζει για τη διχρωμία και τις χαρακτηριστικές ρίγες στα πλευρά οι οποίες σχεδιάστηκαν με έμπνευση το αγωνιστικό 240Ζ του Peter Brock το οποίο αναδείχθηκε σε απόλυτο κυρίαρχο του SCCA στις αρχές της δεκαετίας του ’70.

Εκτός από τις αγωνιστικές ρίγες των πλευρών, το επετειακό 370Ζ το οποίο θα είναι διαθέσιμο σε όλες τις εκδόσεις κινητήρα του ιαπωνικού sportscar, συμπεριλαμβανομένης της Nismo, στους ίδιους χρωματισμούς βάφεται το καπό και η οροφή ενώ οι ιδιοκτήτες του θα μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε διχρωμία μαύρου-γκρι ή λευκού κόκκινου.

Κοινή συνισταμένη ανεξαρτήτως χρωματικής επιλογής αποτελούν επίσης τα λογότυπα της έκδοσης πίσω από τους μπροστινούς τροχούς ενώ την εξωτερική εικόνα συμπληρώνουν οι νέου σχεδιασμού τροχοί των 19 ιντσών.

Αντιστοίχως επετειακή είναι και η ατμόσφαιρα στο εσωτερικό όπου εκτός από τα λογότυπα 50th Anniversary Edition, στα προσκέφαλα και στο ταχύμετρο, το επετειακό 370Ζ διαθέτει, ένα αγωνιστικών προδιαγραφών τιμόνι επενδεδυμένο με Alcantara, νέες επενδύσεις από συνθετικό δέρμα τις οποίες κοσμούν χαρακτηριστικές ραφές.

Για την ιστορία, αξίζει να σημειωθεί ότι το 370Z 50th Anniversary Edition αποτελεί την πέμπτη επετειακή έκδοση καθώς πρόκειται για μια σειρά που ξεκίνησε το 1980 με το Datsun 280ZX 10th Anniversary Edition, το οποίο έδωσε τη σκυτάλη στο 300ΖΧ Τurbo εν έτει 1984 το οποίο δημιουργήθηκε για να τιμήσει τα 50 χρόνια των Nissan/Datsun ως κατασκευαστών.

Datsun 280ZX 10th Anniversary
1984 Nissan 300ZX 50th Anniversary

Ακολούθησε το 2005 η 35th Anniversary Edition του 350Ζ, ενώ το 370Ζ που αποτελεί το αντικείμενο της νέας επετειακής έκδοσης, έχει αποτελέσει επίσης τη βάση για την  40th Anniversary Edition η οποία παρουσιάστηκε το 2009, όταν η τρέχουσα γενιά του ιαπωνικού sportscar είχε πρωτοεμφανιστεί.

Nissan 370Z 40th Anniversary Edition

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook