Tesla Model Y: Το νέο compact SUV της Tesla

O Elon Musk έδωσε τις πρώτες συστάσεις για το νέο, φυσικά αμιγώς ηλεκτροκίνητο, SUV μοντέλο της Tesla, το οποίο υπόσχεται αυτονομία έως και 480 χλμ. και επιδόσεις sportscar σε συνδυασμό με τα πλεονεκτήματα χρηστικότητας που συνεπάγεται το SUV αμάξωμα.

H αμερικανική φίρμα που έχει γίνει συνώνυμη με την ηλεκτροκίνηση πολύ πριν οι mainstream αυτοκινητοβιομηχανίες ξεκινήσουν να ασχολούνται εντατικά, αποκάλυψε το νέο της μοντέλο το οποίο παίρνει την μορφή ενός compact SUV με την ονομασία Υ.

Εκτός από τη συμπλήρωση του αρκτικόλεξου S3XY, το οποίο αποτελείται από τα γράμματα που σηματοδοτούν τα μοντέλα της Tesla, το Y αποτελεί αισθητικά μια σμίκρυνση του μεγαλύτερου SUV της αμερικανικής φίρμας ενώ τεχνολογικά, μοιράζεται το 75% των μερών του με το πιο προσιτό μοντέλο της γκάμας της, Model 3.

Παρά την σχεδιαστική συνάφεια με το Model X και τη δυναμική σιλουέτα με το καμπύλο τόξο της οροφής η ο η Tesla έχει εξαιρέσει από την εξίσωση εκκεντρικά στοιχεία όπως οι falcon πόρτες για λόγους προσιτότητας.

Σε ό,τι αφορά τις πιο ουσιαστικές προδιαγραφές του, σύμφωνα με τις αρχικές συστάσεις, η βασική, Standard Range, από πλευράς επιδόσεων και αυτονομίας έκδοση του Model Y η οποία και αναμένεται την άνοιξη του 2021, θα προσφέρει αυτονομία 370 χλμ. μέγιστη ταχύτητα 195 χλμ./ώρα και τη δυνατότητα επιτάχυνσης από 0-96 χλμ./ώρα σε 5,9 δευτερόλεπτα.

Ψηλότερα στην γκάμα, η έκδοση Long Range, η οποία θα είναι διαθέσιμη νωρίτερα από το φθινόπωρο του 2020 με αρχική τιμή για τις ΗΠΑ τα 47.000 δολάρια (περίπου 41.500 ευρώ) θα προσφέρει αυτονομία που θα προσεγγίζει τα 485 χλμ. χάρη στην μπαταρία των 75kWh του Model 3 Performance ενώ, από πλευράς επιδόσεων, η μέγιστη ταχύτητα θα φτάνει τα 210 χλμ./ώρα και θα εγγυάται επιτάχυνση από 0-96 χλμ./ώρα σε 5,5 δευτερόλεπτα.

Παράλληλα, o Elon Musk ανακοίνωσε ότι μετά το εμπορικό λανσάρισμα των δύο παραπάνω εκδόσεων θα υπάρξει και τετρακίνητη εκδοχή του Model Y με δύο ηλεκτροκινητήρες η οποία θα προσφέρει αυτονομία 450 χλμ. μέγιστη ταχύτητα 217 χλμ./ώρα και τη δυνατότητα επιτάχυνσης από 0-96 χλμ./ώρα σε 4,8 δευτερόλεπτα.

Στην κορυφή της γκάμας, η έκδοση Performace η οποία αναμένεται να ξεκινά από τα 60.000 δολάρια (περίπου 53.000 ευρώ) θα προσφέρει επίσης αυτονομία 450 χλμ. την οποία θα συνδυάσει με υψηλότερες επιδόσεις οι οποίες συνοψίζονται σε μέγιστη ταχύτητα 240 χλμ. και επιτάχυνση από 0-96 χλμ./ώρα σε 3,5 δευτερόλεπτα χάρη στην παρουσία του συνόλου που εφοδιάζει και την αντίστοιχη έκδοση του Model 3, εξασφαλίζοντάς του ισχύ 450 ίππων.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες προδιαγραφές του, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά το μικρότερο αποτύπωμα του σε σχέση με το Model X, το Model Y θα μπορεί να φιλοξενήσει έως και επτά επιβαίνοντες καθώς στις προαιρετικές επιλογές του συγκαταλέγονται και δύο extra καθίσματα που προστίθενται στο απολύτως γνώριμο εσωτερικό όπου κυριαρχεί η γνώριμη οθόνη-ταμπλέτα για το infotainment με διαγώνιο 15 ιντσών.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τα παραπάνω στοιχεία που οδήγησαν τον Elon Musk να ορίσει το Model Y ως ένα μοντέλο «με την χρηστικότητα SUV και «τις επιδόσεις sportscar» συνεπικουρούμενης της διάταξης των μπαταριών που τοποθετούνται χαμηλά στο πλαίσιο, ενισχύοντας το δυναμισμό των οδικών χαρακτηριστικών του, το νέο ηλεκτρικό SUV θα μπορεί να επαναφορτίζει τις μπαταρίες του, αναπληρώνοντας την ενέργεια που απαιτείται για 120 χλμ. σε πέντε λεπτά με τη σύνδεση σε έναν από τους 12.000 superchargers της Tesla σε 36 χώρες του κόσμου.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook