Η βασική αιτία στα τροχαία ατυχήματα

Η βασική αιτία στα τροχαία ατυχήματα: Ανθρώπινο λάθος προκαλεί το 90% των τροχαίων ατυχημάτων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας…

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, κάθε χρόνο χάνουν τη ζωή τους στην άσφαλτο σε όλο τον κόσμο 1.250.000 άτομα. Ακόμα 20.000.000 υπόκεινται βαριούς τραυματισμούς και συνολικά 50.000.000 εμπλέκονται σε τροχαία ατυχήματα.

Για το σύνολο των ατυχημάτων, ο ανθρώπινος παράγοντας ευθύνεται κατά 90% και μόλις 10% αποδίδεται σε οδικές και καιρικές συνθήκες ή τεχνικούς λόγους. Ακριβώς όπως και στην περίπτωση του ατυχήματος με την Porscheο οδηγός υπερέβη κάθε όριο ταχύτητας και συνδυαστικά με μια λάθος εκτίμηση, έσπειρε το θάνατο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ωστόσο ότι οι ασφαλείς συνθήκες κυκλοφορίας και τα αντίστοιχα αυτοκίνητα δεν πρέπει να παραγνωρίζονται ως παράγοντες μείωσης των ατυχημάτων.

Μπορεί ένα λάθος του οδηγού να προκαλέσει ατύχηματο αποτέλεσμά του όμως δεν θα είναι το ίδιο σε έναν ασφαλή δρόμο, με αντίστοιχο αυτοκίνητο.

Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, στις ανεπτυγμένες χώρες τα θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα μειώνονται χρόνο με το χρόνο -παρά την αύξηση των κυκλοφορούντων οχημάτων- ενώ στις αναπτυσσόμενες αυξάνονται, μαζί με τα κυκλοφορούντα οχήματα.

Ο άνθρωπος, οι οδικές συνθήκες και η ασφάλεια που προσφέρουν τα οχήματα είναι το τρίπτυχο που επηρεάζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο τη δημιουργία και την έκβαση των τροχαίων ατυχημάτων.

Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη μας, επίσης, είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων συμβαίνει στις αστικές περιοχές και όχι στους αυτοκινητοδρόμους. Μάλιστα, σε αυτά συνήθως εμπλέκονται πεζοίαναβάτες μοτοσικλετών και ποδηλάτες.

Έτσι είναι καλό να γνωρίζουμε ότι βάσει των στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείαςένας πεζός έχει πιθανότητες επιβίωσης 80% αν χτυπηθεί από όχημα που κινείται με 50 χλμ./ώρα, ενώ μόλις 20% από όχημα που κινείται με 80 χλμ./ώρα.

Αμυντική οδήγηση, τήρηση των κανόνων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, απόλυτη προσήλωση κατά την οδήγηση και φυσικά χρήση ζωνών ασφαλείας και κράνους αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους της οδικής ασφάλειας, έτσι ώστε να μην χρειαστεί ποτέ άλλοτε να επαναληφθούν τροχαία δράματα όπως πολλά έχουμε δει το τελευταίο διάστημα…

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook