Προσγείωση στο μικρότερο αεροδιάδρομο

Προσγείωση στο μικρότερο αεροδιάδρομο: Πώς είναι να προσγειώνεσαι στο μικρότερο αεροδιάδρομο στον κόσμο; Δείτε βίντεο και μην κανονίσετε ποτέ ταξίδι για την Saba…

Η προσγείωση ενός αεροπλάνου δεν είναι και κάτι εύκολο, πόσο μάλλον η προσπάθεια αυτό να γίνεται στον μικρότερο αεροδιάδρομο στον κόσμο. Αυτό δηλαδή που καλούνται να κάνουν οι πιλότοι, μεταφέροντας τους επιβάτες προς και από έναν διάδρομο μόλις 400 μέτρων στο μικροσκοπικό νησί της Καραϊβικής, Saba.

Χτισμένο κατά μήκος του βραχώδους εδάφους του νησιού, ο στενός διάδρομος «κάθεται» μεταξύ των βράχων στο ένα άκρο και τα γαλανά νερά του κόλπου Cove, από την άλλη, καθιστώντας την εμπειρία προσγείωσης και απογείωσης μια ιδιαίτερη εμπειρία.

Αρκετοί από τους επισκέπτες του νησιού, που αποτελεί «ειδικό δήμο» της Ολλανδίας, μετά τη διάλυση των Ολλανδικών Αντιλλών, δεν χάνουν την ευκαιρία να απαθανατίσουν σε βίντεο τη σπάνια εμπειρία της απογείωσης ή της προσγείωσης, σε αυτόν τον τόσο μικρό διάδρομο.

Σύμφωνα με το τοπικό συμβούλιο, οι πιλότοι μπορούν ακόμη να προσγειωθούν στο διάδρομο και από τις δύο πλευρές, ανάλογα με τις συνθήκες ανέμου κάθε ημέρας.

Ο διάδρομος στο αεροδρόμιο Juancho E. Yrausquin της Saba κατέχει σήμερα το παγκόσμιο ρεκόρ Guinness για τον μικρότερο εμπορικό αεροδιάδρομο στον κόσμο.