Τα 10 πιο εντυπωσιακά πάρκινγκ του κόσμου

Τα 10 πιο εντυπωσιακά πάρκινγκ του κόσμου: Εκεί που το παρκάρισμα είναι ατραξιόν συναντάμε τα 10 πιο εντυπωσιακά πάρκινγκ του κόσμου…

Τα 10 πιο εντυπωσιακά πάρκινγκ του κόσμου: Εκεί που το παρκάρισμα είναι ατραξιόν συναντάμε τα 10 πιο εντυπωσιακά πάρκινγκ του κόσμου…

Πάρκινγκ, ίσως τα πιο άχαρα αρχιτεκτονικώς κτίρια. Με προορισμό να είναι λειτουργικά και να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον διαθέσιμο χώρο, δεν προσφέρονται για σχεδιαστικές ταρζανιές έχοντας λίγο ως πολύ την ίδια αισθητική και εμφάνιση.

Ωστόσο, κάποιοι τολμηροί αρχιτέκτονες υπογράφουν ανά τον κόσμο κάποια πρωτοποριακά, παράξενα και γενικώς εντυπωσιακά αξιοθέατα.

Τα 10 πιο εντυπωσιακά πάρκινγκ του κόσμου

1. Το Πλωτό Πάρκινγκ, Umihotaru, Τόκιο

Χτισμένο πάνω σε ένα τεχνητό νησί, το Umihotaru, στο οποίο καταλήγει μια τεράστια γέφυρα και ξεκινά το μεγαλύτερο υποθαλάσσιο τούνελ της Ιαπωνίας για να σχηματιστεί ο αυτοκινητόδρομος Trans-Tokyo Bay που συνδέει τις πόλεις Καβασάκι και Κισαράζου. Προσφέρει πανοραμική θέα στην πόλη, έχει το σχήμα κρουαζιερόπλοιου, διαθέτοντας και τις υποδομές του: μαγαζιά, καφέ, έργα τέχνης.

2. Car Silos στο Autostadt, Βόλφσμπουργκ, Γερμανία

Βρίσκεται μέσα στο θεματικό πάρκο αυτοκινήτου Autostadt της Volkswagen, στο οποίο πηγαίνεις προκειμένου να επισκεφτείς το μουσείο αυτοκινήτων, να πάρεις μαθήματα οδήγησης, να ξεναγηθείς στο εργοστάσιο της VW ή να παραλάβεις το καινούργιο σου αυτοκίνητο.

Αυτός είναι άλλωστε και ο χρηστικός ρόλος αυτού του 20όροφου πάρκινγκ. Όσοι έχουν επιλέξει να αγοράσουν Volkswagen από την ίδια την εταιρία και όχι από κάποιον νόμιμο εκπρόσωπο, το παραλαμβάνουν από το ρομποτικό πάρκινγκ με μηδέν χιλιόμετρα στο καντράν τους.

3. 1111 Lincoln Road, Μαϊάμι

Μετά το σχεδιασμό του ολυμπιακού σταδίου στο Πεκίνο, το 2008, οι αρχιτέκτονες Herzog & de Meuronφιλοτέχνησαν ένα πάρκινγκ-γλυπτό.

Χωράει 300 αυτοκίνητα, διαθέτει καταστήματα και ένα εστιατόριο στην ταράτσα του με θέα τον ωκεανό. Κατασκευασμένο από μπετόν και γυαλί, είναι φιλικό στον άνθρωπο, επιτρέπει τη δίοδο του φυσικού φωτός και αφήνει το μάτι να δει ουρανό.

4. KRE House, Τόκιο

Σχεδιαστικό αίνιγμα που λύθηκε από τον Ιάπωνα αρχιτέκτονα Takuya Tsuchida το 2007. Μέσα σε 185 τετραγωνικά μέτρα, κλήθηκε να χωρέσει μια οικογένεια και 9 Lamborghini.

top10-parking-4-001

Ο αρχιτέκτονας αφιέρωσε όλο το ισόγειο στο γκαράζ, στο δεύτερο όροφο τοποθέτησε το σπίτι, ενώ με έναν μηχανισμό επέτρεψε σε μία Lamborghini τη φορά να εκτίθεται στο σαλόνι και να απολαμβάνει τη συντροφιά των ενοίκων.

5. Eureka Car Park, Μελβούρνη, Αυστραλία

Εδώ το κόλπο είναι γραφιστικό. Ο graphic designer Axel Peemoeller χρησιμοποίησε μια τρισδιάστατη σήμανση για να καθοδηγεί τους οδηγούς.

Αρχικά οι τεράστιες ενδείξεις μοιάζουν παράξενες, όμως δεν υπάρχει περίπτωση και ο πιο ατζαμής να μπερδευτεί. Το πάρκινγκ βρίσκεται στο ψηλότερο κτίριο της Μελβούρνης, τον Πύργο Eureka.

6. Πάρκινγκ στο Marina City, Σικάγο

Ένα σπιράλ 65 ορόφων με χώρο να φιλοξενήσει 896 αυτοκίνητα. Έγινε διάσημο το 1979 καθώς «έπαιξε» στον κινηματογράφο.

top10-parking-6-001

Στην ταινία «Ο διώκτης», ο Στιβ ΜακΚουίν σπινιάρει μέσα στο πάρκινγκ κυνηγώντας κάποιον, ο οποίος τελικά χάνει τον έλεγχο της Pontiac που οδηγεί και πέφτει μέσα στο ποτάμι.

7. Πάρκινγκ στο Michigan Theatre, Ντιτρόιτ

Όταν κτίστηκε το Michigan Theatre, το 1926, το Ντιτρόιτ ήταν αναβράζουσα μητρόπολη με τη βιομηχανία του αυτοκινήτου να καλπάζει.

top10-parking-7-001

Η ευμάρεια της εποχής πέρασε και στο κτίριο του θεάτρου, με τα μαρμάρινα γλυπτά, τις κολόνες, τους πολυελαίους, το οποίο δέσποζε δίπλα στις εγκαταστάσεις που ο Χένρι Φορντ έφτιαξε το πρώτο αυτοκίνητο. Το 1976 το θέατρο έκλεισε και αποφασίστηκε η κατεδάφισή του, γεγονός που στη συνέχεια αποτράπηκε γιατί θα επηρέαζε τη στατικότητα των γειτονικών κτιρίων. Τελικά, μετατράπηκε σε τριώροφο πάρκινγκ.

8. Santa Monica Civic Center Parking Structure, Σάντα Μόνικα, Καλιφόρνια

Οικολογικό, αφού, εκτός από τις 900 θέσεις πάρκινγκ για συμβατικά αυτοκίνητα, έχει επίσης 14 χώρους για να φορτίσουν τις μπαταρίες τους ηλεκτρικά οχήματα και πάρκινγκ για ποδήλατα.

Τροφοδοτείται σε ενέργεια από ηλιακά πάνελ, διαθέτει φωτισμό με LED και κτίστηκε με φιλικά στο περιβάλλον υλικά.

9. Πάρκινγκ στη Δημόσια Βιβλιοθήκη του Kansas City, Κάνσας Σίτι, Μιζούρι

Ήταν οι ίδιοι οι αναγνώστες που ψήφισαν για το ποιο αγαπημένο τους βιβλίο θέλουν να κοσμεί την πλευρά του γκαράζ, στη βιβλιοθήκη, το αναμφίβολα landmark του Κάνσας Σίτι.

top10-parking-9-001

Κι ενώ συνήθως τα πάρκινγκ κρύβονται ήταν στο υπόγειο είτε στην πίσω πλευρά ενός κτιρίου, στη συγκεκριμένη βιβλιοθήκη φιγουράρει φάτσα κάρτα και οδηγεί τους αναγνώστες στο ναό της γνώσης.

10. Garagenatelier, Χέρντερν, Φράιμπουργκ, Γερμανία

Με την υπογραφή του Ελβετού αρχιτέκτονα Peter Kunz. Πέντε μπετονένια κουτιά, τοποθετημένα μέσα σε μια πλαγιά, που ξεχωρίζουν ελάχιστα από το περιβάλλον, φιλοξενούν ένα αυτοκίνητο τη φορά.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook