Ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος!

Ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος θα βάφεται με ειδική σκόνη που θα αντικαθιστά την οδική διαγράμμιση και θα δίνει πληροφορίες σε real time!!!

Ο αυτοκινητόδρομος του μέλλοντος θα βάφεται με ειδική σκόνη που θα αντικαθιστά την οδική διαγράμμιση και θα δίνει πληροφορίες σε real time!!!

Με πιο οικονομικό, οικολογικό χαρακτήρα και με τρόπο που ούτε μπορείτε να φανταστείτε, οι δρόμοι μπορούν να γίνουν πιο ασφαλείς και ουσιαστικοί πληροφοριοδότες για τους οδηγούς.

Το Studio Roosegaarde σχεδίασε το μέλλον των δρόμων και κέρδισε το βραβείο Best Future Concept.

Η ιδέα είναι απλή αλλά απίστευτα εντυπωσιακή:

Δημιούργησαν μια σκόνη που σκοπεύει να αντικαταστήσει την οδική διαγράμμιση της Νορβηγίας.

Η σκόνη “επαναφορτίζεται” με το ηλιακό φως, όπως τα διακοσμητικά αυτοκόλλητα αστεράκια που είχαμε μικροί, και μπορεί να παραμείνει φωτεινή για περίπου δέκα ώρες στο σκοτάδι.

Αυτή η ειδική μπογιά θα χρησιμοποιηθεί και για να δημιουργηθούν σχέδια όπως νιφάδες χιονιού κατά μήκος των αυτοκινητόδρομων ώστε όταν η θερμοκρασία πέφτει αρκετά αυτά τα σχέδια θα γίνονται ορατά προειδοποιώντας έτσι τους οδηγούς ότι η επιφάνεια του δρόμου ενδέχεται να είναι ολισθηρή.

Η “φωτεινή μπογιά” είναι μόνο ένα μέρος του Smart Highway.

Στην ιδέα αυτή υπάρχουν και άλλα έξυπνα στοιχεία όπως λωρίδες κυκλοφορίας που θα φορτίζουν τα ηλεκτρικά οχήματα κατά την κίνηση τους στο δρόμο (induction priority lanes), φώτα που ανάβουν μόνο όταν περνάει κάποιο αυτοκίνητο (interactive lights) καθώς και φώτα αιολικής ενέργειας (wind-powered lights).

Η ιδέα είναι οικολογική και οικονομική γιατί θα μπορεί να εξοικονομήσει στον κάθε δήμο πάρα πολλά χρήματα αφού ο φωτισμός των αυτοκινητόδρομων είναι πάρα πολύ ακριβός.

Παρ’ όλα αυτά οι εμπνευστές του σχεδίου δεν στοχεύουν μόνο στο να δημιουργήσουν πιο ασφαλείς δρόμους και πιο βιώσιμους τρόπους να τους φωτίσουν αλλά στο να ξανασκεφτούμε συνολικά τον σχεδιασμό των αυτοκινητόδρομων όπως ακριβώς σκεφτόμαστε τον πρωτοποριακό σχεδιασμό των αυτοκινήτων.

Μήπως τώρα οι ερευνητές της τεχνολογίας αυτοκινήτων να δανειζόντουσαν την ιδέα της φωτεινής μπογιάς και να την εξέλισσαν ώστε να φωτίζεται το αυτοκίνητο όταν εισέρχεται σε αυτό ένας μεθυσμένος οδηγός;

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook