Ο Ηρόδοτος δεν ξέχασε την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού

14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

Η σχετική ανάρτηση του Ηροδότου:

“14 Σεπτεμβρίου: Ημέρα Μνήμης για την Γενοκτονία του Μικρασιατικού Ελληνισμού.

“”Η γη μας εβλοημένη ήντουνε. Ούλα τα ελέη μας έδινε, δεν τσιγκουνευούντανε. Ένα σπόρο μπήαμε στη γη και κόβγαμε ούλο το καλοκαίρι καρπούζια, μπερεκέτι. Εκεί να γλέπεις ομορφάδες τα περβόλια, τα μποστάνια, τι νοστιμάδες τα φρούτα, τα πεπόνια, τι σύκα ήντουσταν ευτά, μοσκομύριζε ο τόπος. Τα σταφύλια σαν τις κοπελούδες ήντουσταν και κάτι ρώες, κόβγαμε τέσσερα πέντε γιόμιζε το κοφίνι και να τα σανίδια το ένα πίσω από το άλλο και να γιομίζουν τα σεργγιά και να μη φτάνουν.'”
Κυρά Μαργί Μπρίμη

ΚΑΛΕΣΜΑ

Αναμμένα φώτα σε κάθε σπίτι Μικρασιατών

Απόψε, σαββατόβραδο, δεν είναι σαν τα άλλα! Τη νύχτα της 14ης Σεπτεμβρίου κάθε χρόνου, ημέρα Μνήμης της Μικρασιατικής Γενοκτονίας, κάθε μικρασιατική οικογένεια θυμάται ένα παραπάνω τις ρίζες της.

Κάθε οικογένεια με μικρασιατικές ρίζες καλείται να αφήνει αναμμένα τα εξωτερικά φώτα του σπιτιού της όλη νύχτα, ως ένδειξη Τιμής και Μνήμης στις ψυχές των αδικοχαμένων προγόνων της στα ματωμένα αλλά και άγια χώματα της Ιωνίας!

Η φωτιά στη Σμύρνη, με το παλιό ημερολόγιο (14/9 με το νέο) που ίσχυε τότε, εκδηλώθηκε στις 31 Αυγούστου και η μεγάλη καταστροφή έγινε τη νύχτα προς το ξημέρωμα της 1ης Σεπτεμβρίου”.

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook