Η… εκδίκηση του Πέδρο Μαρτίνς στο πορτογαλικό ποδόσφαιρο

Στην Πορτογαλία για το παιχνίδι με την Πόρτο βρίσκεται ο Ολυμπιακός, με τους Πειραιώτες να μετρούν αντίστροφα για την αποψινή (22:00) μεγάλη μάχη με την ομάδα του Κονσεϊσάο.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας μετά τη μεγάλη νίκη που πέτυχαν απέναντι στην Μαρσέιγ με 1-0, στοχεύουν σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο Ντραγκάο, που θα τους φέρει πιο κοντά στον στόχο της δεύτερης θέσης και της πρόκρισης στους «16» του Champions League.

Οι Ερυθρόλευκοι επιστρέφουν στην Πορτογαλία μετά από τρία χρόνια, καθώς τελευταία φορά που αγωνίστηκαν στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου ήταν το 2017. Συγκεκριμένα, ήταν στις 22/11/2017, όταν είχαν ηττηθεί στη Λισαβόνα από την Σπόρτινγκ του Ζόρζε Ζέσους με 3-1, για την 5η αγωνιστική των ομίλων του Champions League. Από τότε μέχρι τώρα ο Ολυμπιακός έχει αλλάξει ριζικά. Μόνο Φορτούνης βρίσκεται στο «ερυθρόλευκο» ρόστερ από τους 18 που είχαν βρεθεί εκείνο το βράδυ στο «Στάδιο Ζοζέ Αλβαλάδε».

Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που ο Πέδρο Μαρτίνς επιστρέφει στην Πορτογαλία. Κάτι που είχε ευχηθεί μετά το 0-0 με την Ομόνοια στο ΓΣΠ και την πρόκριση του Ολυμπιακού στους ομίλους της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης. «Όπου κι αν πάμε τα παιχνίδια θα είναι δύσκολα. Θα ήθελα να επιστρέψω στην Πορτογαλία, έχω ένα τέτοιο προαίσθημα», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά στο συνδρομητικό κανάλι.

Η κληρωτίδα του έκανε το χατίρι και τον έφερε αντιμέτωπο με την Πόρτο και τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, τον οποίο γνωρίζει πολύ καλά, αφού οι δύο τους είχαν δώσει μεγάλες μάχες όταν βρισκόταν στην Πορτογαλία ο Πέδρο Μαρτίνς. Οι δύο προπονητές στο παρελθόν έχουν κοντραριστεί 14 φορές. Σε αυτά τα 14 ματς, 7 φορές έφυγε από το γήπεδο νικήτρια η ομάδα του Κονσεϊσάο, 4 φορές η ομάδα του Μαρτίνς και 3 ματς έληξαν ισόπαλα.

Στα περισσότερα παιχνίδια, πάντως, ο Κονσεϊσάο είχε στα χέρια του καλύτερη ομάδα από τον Πέδρο Μαρτίνς, με πιο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι δύο προπονητές έχουν κοινό… παρανομαστή την Γκιμαράες. Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο είχε κάτσει στον πάγκο της Βιτόρια από τις 23/9/2015 έως τις 30/6/2016 και στη συνέχεια τον διαδέχθηκε ο Πέδρο Μαρτίνς. Ο προπονητής του Ολυμπιακού ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Γκιμαράες την 1/7/2016 και έμεινε στην πορτογαλική ομάδα μέχρι τις 19/2/2018. Τελευταία φορά που αναμετρήθηκαν ήταν τη σεζόν 2017/2018, όταν ο προπονητής του Ολυμπιακού ήταν στον πάγκο της Γκιμαράες. Η τότε ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είχε αντιμετωπίσει στις 7/1/2018 εκτός έδρας την Πόρτο για την 17η αγωνιστική της Liga NOS, με τους Δράκους του Κονσεϊσάο να παίρνουν τη νίκη με 4-2.

Τελευταία φορά που κέρδισε ο Μαρτίνς τον πρώην ποδοσφαιριστή του ΠΑΟΚ ήταν τη σεζόν 2015/2016 ως τεχνικός της Ρίο Αβε. Στις 11/4/2016 η Ρίο Αβε είχε υποδεχθεί την Γκιμαράες του Σέρτζιο Κονσεϊσάο για την 29η αγωνιστική του πορτογαλικού πρωταθλήματος και είχε επικρατήσει με 2-0.

Ο προπονητής του Ολυμπιακού έχει αντιμετωπίσει την Πόρτο 18 φορές στο παρελθόν, με απολογισμό 1 νίκη, 2 ισοπαλίες και 15 ήττες. Τελευταίο παιχνίδι που κοντραρίστηκε με τους Δράκους, ήταν το ματς που προαναφέραμε στις 7/1/2018, όταν η Γκιμαράες του Πέδρο Μαρτίνς ηττήθηκε με 4-2.

Η μοναδική νίκη του Πέδρο Μαρτίνς απέναντι στην Πόρτο ήταν την 1/2/2014. Τότε ο τεχνικός των πρωταθλητών Ελλάδας βρισκόταν στον πάγκο της Μαρίτιμο. Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς είχε υποδεχθεί την Πόρτο για την 17η αγωνιστική του πρωταθλήματος και είχε κερδίσει με 1-0.

Επιστρέφει για να πάρει… εκδίκηση

Ο τεχνικός των Πειραιωτών πάντα αντιμετώπιζε την Πόρτο, αλλά και τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο, όντας προπονητής σε ομάδες κατώτερου επιπέδου από τις αντίστοιχες, που είχε στα χέρια του ο πρώην ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ. Ο Μαρτίνς αντιμετώπιζε τους Δράκους ως κόουτς των Μαρίτιμο, Ρίο Αβε και Γκιμαράες. Ομάδες που είχαν ποδοσφαιριστές μετρίου επιπέδου και πάλευαν για να μπουν στην πρώτη 5άδα. «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ» ήταν οι μάχες του Πέδρο Μαρτίνς απέναντι στην Πόρτο. Τώρα, επιστρέφει στην Πορτογαλία ως πρωταθλητής.

Εχοντας στα χέρια του μια σπουδαία ομάδα, με παίκτες παγκοσμίου επιπέδου. Εχοντας δύο χρόνια στον πάγκο του Ολυμπιακού, με απολογισμό 79 νίκες, 21 ισοπαλίες και 15 ήττες σε όλες τις διοργανώσεις. Εχοντας απογειωθεί προπονητικά και έχοντας φτιάξει μια σπουδαία ομάδα, που παίζει πολύ ωραίο ποδόσφαιρο και έχει κερδίσει τον σεβασμό των αντιπάλων της, εντός και εκτός συνόρων. Ο Πέδρο Μαρτίνς επιστρέφει για να πάρει… εκδίκηση.

Τόσο από τον Σέρτζιο Κονσεϊσάο όσο και από την Πόρτο. Ο τεχνικός των Πειραιωτών τα δύο χρόνια που βρίσκεται στο μεγάλο λιμάνι έχει κάνει άλματα προόδου προπονητικά και έχει επιδείξει σπουδαίο έργο, αντάξιο της κλάσης του. Εχει κάνει τον Ολυμπιακό να κοιτάει στα μάτια ομάδες όπως η πρωταθλήτρια Ευρώπης Μπάγερν, αλλά και η Τότεναμ. Εχει οδηγήσει τους Πειραιώτες σε μεγάλες νίκες απέναντι σε μεγαθήρια όπως η Αρσεναλ και η Μίλαν. Εχει ζήσει μεγάλες στιγμές στον «ερυθρόλευκο» πάγκο, κερδίζοντας τρόπαια.

Με εμπειρία δύο ετών από μεγάλα παιχνίδια και κοουτσάρισμα υψηλού επιπέδου γυρίζει στην πατρίδα του. Για να δώσει απαντήσεις και να αποδείξει ότι ένας από τους καλύτερους Πορτογάλους προπονητές. Ενας από τους κορυφαίους στην Ευρώπη. Επιστρέφει για να… κλείσει στόματα και να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε ένα ακόμα μεγάλο ευρωπαϊκό βράδυ…

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook