Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν: Το «ζαχαρωτό» που… ματώνει τα δίχτυα (pics & vids)

«Έχει όλες τις προδιαγραφές για να γίνει ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς του κόσμου».

Αυτά ήταν τα λόγια του Κάρλος Αντσελότι προς το μεγαλύτερο ταλέντο της Έβερτον την τελευταία δεκαετία. Ένας τίτλος που ο Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν επιβεβαιώνει κάθε στιγμή από το 2016 που πάτησε το πόδι του στο «Γκούντισον Παρκ». Τελευταία του διάκριση, αυτή του νεότερου Άγγλου ποδοσφαιριστή που πετυχαίνει χατ-τρικ στην ιστορία του αγγλικού ποδοσφαίρου από το 1988. Ένα ρεκόρ που σημείωσε στο πλαίσιο της νίκης της Έβερτον κόντρα στην Γουέστ Μπρομ για την δεύτερη αγωνιστική του αγγλικού πρωταθλήματος.

Ήδη, μετράει τέσσερα γκολ σε δύο συμμετοχές και πέρσι, τελείωσε την σεζόν με 15 τέρματα σε 41 παρουσίες σε όλες τις διοργανώσεις. Ο 23χρονος επιθετικός συνεχίζει να γράφει ιστορία και να αποδεικνύει γιατί θεωρείται το επόμενο μεγάλο αστέρι της Αγγλίας. Μία πορεία που οφείλεται στον πατέρα του και εξελίχθηκε στα χέρια της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ πριν την απογειώσει η Έβερτον.

Το ταλέντο που κατάλαβε ο πατέρας του και η Σέφιλντ

Ο Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1997 στο Σέφιλντ της Αγγλίας. Η μητέρα του ήταν Βρετανίδα ενώ ο πατέρας του είχε ρίζες από την Αφρική και την Καραϊβική. Ο τελευταίος, έμελλε να είναι και ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από την αφετηρία του νεαρού επιθετικού στον χώρο του ποδοσφαίρου. Το ταλέντο του και η αγάπη για το άθλημα φάνηκε αμέσως.

Έτσι, γράφτηκε στην ακαδημία της Σέφιλντ Γιουνάιτεντ στα 8 του χρόνια. Οι «λεπίδες» γρήγορα αντιλήφθηκαν ότι είχαν στα χέρια τους ένα τρομερό σκόρερ. Παρότι ήταν μικρός σε ηλικία, έβρισκε συνεχώς δίχτυα και ανέβαινε ασταμάτητα τα επίπεδα στις ακαδημίες. Μάλιστα, η πρώτη φορά που συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της πρώτης ομάδας, ήταν το 2014, δηλαδή σε ηλικία μόλις 17 ετών. Το επίσημο ντεμπούτο του, ωστόσο, ήρθε ένα χρόνο αργότερα, στο παιχνίδι της Σέφιλντ κόντρα στην Λέιτον Όριεντ.

Ο δανεισμός που του «άνοιξε» την πόρτα της Έβερτον

Τον Αύγουστο του 2015, η Νορθάμπτον προχώρησε στην απόκτηση του, 18χρονου τότε, επιθετικού με την μορφή δανεισμού για ένα χρόνο. Ήταν ευκαιρία του μικρού Ντόμινικ να αποδείξει το ταλέντο του σε επίπεδο Ανδρών. Στο μυαλό του υπήρχε μόνο η επιστροφή στις «λεπίδες», αφού ήθελε να καθιερωθεί στην πρώτη ομάδα. Έπαιξε σε τέσσερις διαφορετικές θέσεις (!) μέσα σε έξι μήνες, με την απόδοσή του να είναι όλο και καλύτερη.

Μέχρι τον Γενάρη του 2016, μέτρησε οκτώ γκολ και μία ασίστ σε διάστημα 26 συμμετοχών. Το γεγονός ότι συνδύαζε ταχύτητα, εκτέλεση και τεχνική, τον μετέτρεπαν σε ένα ξεχωριστό φορ που μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις της επιθετικής γραμμής. Η Σέφιλντ Γιουνάιτεντ είχε μείνει αρκετά ικανοποιημένη από την πορεία του, με αποτέλεσμα να διακόψει τον δανεισμό και να τον φέρει πίσω στο «Μπράμαλ Λέιν». Όμως, δεν ήταν μόνο ο συγκεκριμένος σύλλογος, που είδε την εξέλιξή του. Η Έβερτον εντόπισε τον νεαρό ποδοσφαιριστή και τον παρακολουθούσε συνεχώς μέχρι το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Το επόμενο (μεγάλο) βήμα και ο Ρούνεϊ

Τα «ραντάρ» της Έβερτον είχαν προσθέσει το όνομα του Κάλβερτ-Λιούιν στην πρώτη θέση της μεταγραφικής λίστας για την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο. Με το ποσό του 1,8 εκατ. ευρώ, τα «ζαχαρωτά» κάνουν δικό τους τον Βρετανό και αρχικά, τον ενσωματώνουν στους νέους του συλλόγου. Μόλις εννιά παιχνίδια, ήταν αρκετά για να προβιβαστεί στην πρώτη ομάδα. Ο απολογισμός ήταν τέσσερα γκολ και δύο ασίστ, τα οποία έπεισαν τον Ρονάλντ Κούμαν να τον υπολογίζει στα πλάνα του.

Έκανε ντεμπούτο κόντρα στην Άρσεναλ και έδειξε από την αρχή ότι είναι φτιαγμένος για ένα λαμπρό μέλλον. Τελείωσε την σεζόν με ένα γκολ σε 14 παιχνίδια, βάζοντας τις βάσεις για την επόμενη χρονιά. Η μεταγραφή του Γουέιν Ρούνεϊ ήταν μία αρνητική εξέλιξη για τον νεαρό Ντόμινικ, όμως τελικά, εξελίχθηκε σε βαρόμετρο για την πορεία της καριέρας του. Ο έμπειρος επιθετικός έγινε ο μέντοράς του και δίπλα του, τον έμαθε όλα τα μυστικά της επιτυχίας για έναν φορ. Μάλιστα, παρότι πολλοί δεν περίμεναν να πάρει χρόνο συμμετοχής ο Κάλβερτ-Λιούιν, εν τέλει πραγματοποίησε μία γεμάτη σεζόν με 44 συμμετοχές και οκτώ γκολ.

 

Βασικός και… αναντικατάστατος!

Παρά την νεαρή ηλικία και την απειρία που είχε, ο Άγγλος επιθετικός προσαρμόστηκε πλήρως στην πίεση και ήταν σε κάθε παιχνίδι πολύτιμος για την ομάδα του. Ακόμα και όταν η Έβερτον πήγαινε από το κακό στο χειρότερο, εκείνος έκανε την διαφορά και «έλαμπε». Η διαφορά που έκανε στην επιθετική γραμμής των «ζαχαρωτών», του πρόσφερε μία μόνιμη θέση στο βασικό σχήμα, σε κάθε προπονητή που είχε.

Η σεζόν 2019/20, ωστόσο, ήταν η κορυφαία της καριέρας του. Μπορεί να είδε τρεις προπονητές να περνάνε από την άκρη του πάγκου, εκείνος όμως προσαρμόστηκε σε κάθε σύστημα. Παρά το γεγονός ότι ο αγγλικός σύλλογος τερμάτισε στην 12η θέση, τα στατιστικά του ταλαντούχου άσου ήταν εντυπωσιακά. Συγκεκριμένα, βρήκε 15 φορές δίχτυα σε διάστημα 43 συμμετοχών και κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους της σεζόν.

Το πρώτο του χατ-τρικ ήταν και ιστορικό!

Στο παιχνίδι με την Γουέστ Μπρομ, ο 23χρονος επιθετικός έκανε για πρώτη φορά στην καριέρα του χατ-τρικ με την φανέλα της Έβερτον. Μάλιστα, έγινε ο νεότερος Άγγλος ποδοσφαιριστής από το 1988 που το πετυχαίνει και έγραψε το όνομά του στην ιστορία του αγγλικού πρωταθλήματος. Βέβαια, αυτό το ρεκόρ δεν είναι το πρώτο αλλά ούτε και το τελευταίο για τον Κάλβερτ-Λιούιν, ο οποίος αποδεικνύει συνεχώς ότι είναι έτοιμος να γίνει ο επόμενος μεγάλος επιθετικός της Αγγλίας.

Με τέσσερα γκολ στις δύο πρώτες αγωνιστικές της Premier League, ο Ντόμινικ Κάλβερτ-Λιούιν ετοιμάζεται να πρωταγωνιστήσει και να γράψει το όνομά του με «χρυσά» γράμματα στα χρονικά της Αγγλίας. Η Έβερτον τον πιστεύει και βλέπει στο πρόσωπο του, τον άνθρωπο που θα την επαναφέρει στις δυνάμεις του Νησιού. Όμως, οι αντίπαλες άμυνες του αγγλικού πρωταθλήματος βλέπουν ένα γλυκό «ζαχαρωτό» να είναι έτοιμο να ματώσει τα δίχτυα.

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook