Οι πρωταθλητές στην Ευρώπη εάν ισχύσει παντού το μοντέλο του Βελγίου (pics)

Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει μπάχαλο στο ποδόσφαιρο, με τις εγχώριες και ευρωπαϊκές λίγκες να έχουν διακοπεί και ουδείς γνωρίζει εάν, πως και πότε θα αρχίσει και πάλι η αγωνιστική δράση.

 

Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που έγινε ανάμεσα στους ανθρώπους της UEFA και τα 55 μέλη της αποφασίστηκε να γίνει ό,τι είναι δυνατόν για να ολοκληρωθούν κανονικά τα πρωταθλήματα, αλλά και τα Champions και Europa League. Για να συμβεί αυτό μάλιστα είναι διατεθειμένοι να παρατείνουν τη σεζόν. Να τελειώσουν δηλαδή τα πρωταθλήματα τέλη Ιουλίου και οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις μέσα στον Αύγουστο.

Στην Ελλάδα, το «κίνημα της παύλας» θέλει να διακοπεί το πρωτάθλημα και να μπει παύλα δίπλα στον πρωταθλητή. Ενα κίνημα που ξεκίνησε ο ΠΑΟΚ και το υποστηρίζει πλέον με επίσημο τρόπο, μέσω του νομικού του εκπροσώπου, Τάκη Μπαλτάκου. Ο Δικέφαλος του Βορρά δεν θέλει να συνεχιστεί το φετινό πρωτάθλημα και κάνει ό,τι μπορεί για να διακοπεί. Το παλεύει με επίσημο, αλλά και ανεπίσημο τρόπο, μέσω των Media που ελέγχει. Ο Ολυμπιακός από την άλλη δείχνει υπεύθυνη στάση στο θέμα και πλέον περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί. Πότε, πως και αν θα συνεχιστεί η Σούπερ Λίγκα.

Στο Βέλγιο βρήκαν μια μεσοβέζικη λύση. Το πρωτάθλημα διεκόπη, αλλά επικυρώνεται κανονικά η βαθμολογία και η Κλαμπ Μπριζ αναδεικνύεται πρωταθλήτρια. Μάλιστα, αξίζει να σημειώσουμε ότι το πρωτάθλημα στο Βέλγιο έχει και αυτό πλέι οφ, όπως το δικό μας, ενώ διεκόπη μια αγωνιστική πριν από το τέλος της κανονικής περιόδου. Το δικό μας είχε ολοκληρωθεί κανονικά η κανονική περίοδος και θα μπαίναμε στη διαδικασία των πλέι οφ, με τον Ολυμπιακό να είναι στο +14 από τον Δικέφαλο του Βορρά

Τι θα γινόταν αν εφαρμοζόταν το ίδιο μοντέλο και στις υπόλοιπες λίγκες της Ευρώπης; Αρχικά, θα είχαμε ένα μπάχαλο, καθώς η UEFA με τον πλέον επίσημο τρόπο τόνσιε ότι όσες λίγκες διακοπούν είναι πιθανό να μην έχουν εκπροσώπους στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν. Ας το αφήσουμε αυτό στην άκρη για την ώρα, όμως. Να δούμε τι θα συνέβαινε στις άλλες χώρες, αν ακολουθούσαν τον δρόμο που χάραξαν στην Jupiler League.

Πρωταθλητής ο Ολυμπιακός

Στην Ελλάδα θα έπαιρνε τον τίτλο ο Ολυμπιακός. Οι Ερυθρόλευκοι έκαναν φανταστική σεζόν και δικαία ολοκλήρωσαν την κανονική περίοδο στην πρώτη θέση. Ο Πέδρο Μαρτίνς έκανε εξαιρετική δουλειά και η ομάδα του ήταν καλύτερη από όλες τις άλλες. Ειδικά από τους συνδιεκδικητές ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Δεύτερος θα τερμάτιζε ο ΠΑΟΚ (52) με έναν βαθμό διαφορά από την ΑΕΚ (51), τέταρτος ο Παναθηναϊκός (44) και 5ος ο ΟΦΗ! Οι Κρητικοί έχουν τους ίδιους βαθμούς με τον Αρη (34), αλλά υπερτερούν στην ισοβαθμία.

Σπάει την κατάρα η Λίβερπουλ, τρίτο σερί η Μπάρτσα

Στην Πρέμιερ Λιγκ αν δεν είχε διακοπεί το πρωτάθλημα πιθανότατα η Λίβερπουλ να είχε κατακτήσει και μαθηματικά τον τίτλο. Το άξιζαν. Εκαναν εξαιρετική χρονιά και ήταν έτοιμοι να επιστρέψουν στον θρόνο του πρωταθλητή 30 χρόνια μετά το τελευταίο τους πρωτάθλημα. Αν ακολουθηθεί το μοντέλο του Βελγίου θα το κάνουν. Ισως όχι όπως θα ήθελαν, αλλά στην τελική αυτό που μετράει είναι ο τίτλος. Από εκεί και πέρα υπάρχει η εκκρεμότητα της Σίτι. Εάν θα ισχύσει η τιμωρία που της έχει επιβληθεί από την UEFA για την παραβίαση του FFP, σύμφωνα με την οποία δεν θα μπορεί να παίξει στην Ευρώπη για τα επόμενα δύο χρόνια, οι Τσέλσι, Λέστερ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βγαίνουν στο Champions League και η Γουλβς στο Europa League. Αν δεν ισχύσει, οι Λίβερπουλ, Σίτι, Λέστερ και Τσέλσι θα είναι στο Champions και η Γιουνάιτεντ στο Europa.

Στην Ισπανία τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα, αλλά και πιο… άδικα. Η Μπαρτσελόνα θα έπαιρνε το πρωτάθλημα για 3η σερί σεζόν, καθώς πριν τη διακοπή είχε 2 βαθμούς διαφορά από τη Ρεάλ Μαδρίτης. Οι Μπλαουγκράνα ήταν στην κορυφή με 58 έναντι 56 βαθμών των Μαδριλένων, οι οποίοι στο τελευταίο τους παιχνίδι ηττήθηκαν από την Μπέτις με 2-1 και έχασαν την ευκαιρία να ανέβουν στην κορυφή! Αν είχαν κερδίσει θα έπαιρναν τον τίτλο, με την προϋπόθεση να ισχύσει το μοντέλο του Βελγίου. Από εκεί και πέρα, στο Champions League μαζί με Μπάρτσα και Ρεάλ θα έβγαιναν οι Σεβίλλη και Σοσιεδάδ, ενώ οι Χετάφε και Ατλέτικο Μαδρίτης θα έπαιζαν στο Europa League.

Η… δυναστεία της Μπάγερν συνεχίζεται

Η φετινή χρονιά δεν ξεκίνησε καθόλου καλά για την Μπάγερν, αλλά το πιθανότερο είναι να κλείσει με τον καλύτερο τρόπο. Με ένα ακόμα πρωτάθλημα, το οποίο θα είναι το 8ο σερί για την ομάδα του Μονάχου. Κατά τη διάρκεια της σεζόν έκανε πάρα πολλές γκέλες και έφτασε να κυνηγάει την πρώτη θέση, αλλά το τελευταίο διάστημα έκανε ένα ντεμαράζ νικών και ανέβηκε και πάλι στην κορυφή. Πριν τη διακοπή ήταν στην πρώτη θέση με 55 πόντους και στο +4 από τη δεύτερη Ντόρτμουντ. Οι Βεστφαλοί μαζί με την Λειψία και την Γκλάντμπαχ θα έβγαιναν στο Champions League και οι Λεβερκούζεν – Σάλκε στο Europa.

Η Γιουβέντους και η χαμένη ευκαιρία της Λάτσιο

Στην Ιταλία θα είχαμε για μια ακόμα χρονιά πρωταθλήτρια τη Γιουβέντους. Το φετινό πρωτάθλημα της Serie A ήταν το πιο συναρπαστικό των τελευταίων ετών. Η Μεγάλη Κυρία είχε ανταγωνισμό, αρχικά από την Ιντερ και στη συνέχεια από τη Λάτσιο. Η τελευταία έκανε την καλύτερη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της και χτύπαγε στα ίσια το πρωτάθλημα. Εδειχνε μάλιστα ικανή να το διεκδικήσει μέχρι τέλους. Πριν τη διακοπή η Γιουβέντους ήταν στην κορυφή με 63 βαθμούς και η Λάτσιο στη δεύτερη θέση με 62 πόντους. Η ομάδα του Κριστιάνο Ρονάλντο αν ισχύσει το μοντέλο του Βελγίου στην Serie A θα κατακτήσει το 37ο πρωτάθλημα στην ιστορία της, ενώ η Λάτσιο θα μείνει με τη χαρά της διεκδίκησης και της προσπάθειας. Τουλάχιστον, οι Λατσιάλοι θα έβγαιναν στο Champions League ως 2οι, μαζί με τις Ιντερ και Αταλάντα, ενώ στο Europa League θα συνέχιζαν οι Ρόμα και Νάπολι. Η Μίλαν για μια ακόμα χρονιά θα έμενε εκτός.

Κάνει πλάκα η Παρί

Στη Γαλλία κουμάντο κάνει η Παρί Σεν Ζερμέν. Είτε διακοπή τώρα και ακολουθηθεί ο δρόμος της Jupiler League, είτε ολοκληρωθεί κανονικά, δεν θα αλλάξει τίποτα. Οι Παριζιάνοι πριν τη διακοπή ήταν στο +12 από τη δεύτερη Μαρσέιγ (68 έναντι 56). Απλά άπαντες περιμένουν το τυπικό σκέλος του πράγματος, για να πάρει η Παρί τον τίτλο. Το 9ο στην ιστορία της και τρίτο σερί. Οι Μαρσέιγ και Ρεν θα έπαιρναν τα χρυσά εισιτήρια για το Champions League και η Λιλ θα πήγαινε στο Europa League.

Αναλυτικά οι πρωταθλητές στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα (εάν ακολουθηθεί το μοντέλο του Βελγίου):

Κύπρος: Ομόνοια
Πορτογαλία: Πόρτο
Κροατία: Ντιναμό Ζάγκρεμπ
Ολλανδία: Αγιαξ
Ρωσία: Ζενίτ
Σερβία: Ερυθρός Αστέρας
Δανία: Μίντιλαντ
Τουρκία: Τραμπζονσπόρ
Ουκρανία: Σαχτάρ
Σκωτία: Σέλτικ
Σλοβενία: Ολίμπια Λιουμπλιάνας
Αυστρία: ΛΑΣΚ
Πολωνία: Λέγκια Βαρσοβίας
Ελβετία: Σεντ Γκάλεν
Ρουμανία: Κλουζ
Αζερμπαϊτζάν: Καραγμπάγκ
Τσεχία: Σλάβια Πράγας
Λευκορωσία: Μινσκ
Ισραήλ: Μακάμπι Τελ Αβίβ
Γεωργία: Λοκομοτίβ Τιφλίδας
Ουγγαρία: Φερεντσβάρος
Ιρλανδία: Σάμροκ Ρόβερς
Β. Ιρλανδία: Λίνφιλντ
Σλοβακία: Σλόβαν Μπρατισλάβα
Εσθονία: Πάιντε
Λιθουανία: Ζαλγκίρις
Βοσνία: Σαράγιεβο
Μαυροβούνιο: Μπούντουτσνοστ
Βουλγαρία: Λουντογκόρετς
Ουαλία: Κάρντιφ Μετροπόλιταν
Μάλτα: Φλοριάνα
Β. Μακεδονία: Βάρνταρ
Αλβανία: Τίρανα
Αρμενία: Αραράτ
Λουξεμβούργο: Φόλα

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook