Ολυμπιακός σημαίνει… Φλεβάρη στην Ευρώπη!

Ο Πορτογάλος τεχνικός, πιθανότατα χωρίς να το καταλάβει καν ο ίδιος, περιέγραψε όλη την ιστορία του Ολυμπιακού. Μιας ομάδας που είναι μαθημένη στους «τελικούς» και πολλές φορές τους κερδίζει. 

«Είναι τελικός, είμαστε καταδικασμένοι να νικήσουμε και να προκριθούμε», είπε ο Πέδρο Μαρτίνς στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου. 

 

Όπως πέρσι με τη Μίλαν, σε μία από τις πιο συγκλονιστικές βραδιές στην «ερυθρόλευκη» ιστορία. Ο Μαρτίνς έδωσε την υπόσχεση στη συνέντευξη Τύπου και την υλοποίησε! Απλά πράγματα. Ο Ολυμπιακός επικράτησε με 1-0 του Ερυθρού Αστέρα και βγήκε τρίτος στον όμιλο του Champions League. Αυτό που ήταν στόχος από την αρχή δηλαδή. 

Φλεβάρη στην Ευρώπη ο Ολυμπιακός λοιπόν, που πλέον έχει το νου του στην κλήρωση της φάσης των «32» του Europa League την ερχόμενη Δευτέρα (16/12). 

Ο Ολυμπιακός είναι συνώνυμο του «παίζω στην Ευρώπη και τον Φλεβάρη» τα τελευταία χρόνια, είτε έχει αγωνιστεί προηγουμένως στους ομίλους του Champions League, είτε σε εκείνους του Europa League. Δεν το λέμε εμείς αυτό, αλλά τα στοιχεία. 

Έχουμε και λέμε… Τα τελευταία 13 χρόνια, ο Ολυμπιακός έχει προκριθεί στα νοκ-άουτ ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όχι μία, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά 11 φορές! 11 φορές τα τελευταία 13 χρόνια παίζουν στην Ευρώπη τον Φεβρουάριο οι «ερυθρόλευκοι» και φυσικά η διαφορά του από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες είναι μεγάλη το συγκεκριμένο διάστημα. 

Από τη σεζόν 2007-08, ο ΠΑΟΚ έχει τέσσερις παρουσίες σε νοκ-άουτ όλες μέχρι τους «32» του Europa League (2010-11, 2011-12, 2013-14, 2016-17), ο Παναθηναϊκός έχει τρεις (φάση των «16» Champions League, φάση των «16» και των «32» Κυπέλλου UEFA ή Europa League), η ΑΕΚ έχει δύο (φάση των «32» Κυπέλλου UEFA το 2007-08 και ίδια φάση στο Europa League το 2017-18) και ο Άρης μία (φάση των «32» Europa League το 2010-11). 

Για μία ακόμη χρονιά λοιπόν, ο Ολυμπιακός συνεχίζει μετά τα Χριστούγεννα στην Ευρώπη και ήρθε η ώρα να δούμε τις 11 προκρίσεις του, από τη σεζόν 2007-08, στα νοκ-άουτ των δύο ευρωπαϊκών διοργανώσεων. 

Οι 11 παρουσίες στα νοκ-άουτ από το 2007-08: 

2007-08: Φάση των «16» Champions League: 

Σε όμιλο με Ρεάλ Μαδρίτης, Λάτσιο και Βέρντερ Βρέμης, πήρε μία επική πρόκριση τερματίζοντας 2ος με 11 βαθμούς. Highlights φυσικά τα «διπλά» σε Βρέμη και Ρώμη που έγραψαν ιστορία. Στα νοκ-άουτ βρήκε μπροστά του την Τσέλσι και εξαρχής το έργο του ήταν δύσκολο. 0-0 στο Καραϊσκάκη και ήττα με 3-0 στο Λονδίνο. 

2008-09: Φάση των «32» Κυπέλλου UEFA: 

Στον Ολυμπιακό έφταναν οι δύο μεγαλειώδεις εντός έδρας νίκες κόντρα σε Μπενφίκα (5-1) και Χέρτα (4-0) για να πάρει την πρόκριση στους «32» του Κυπέλλου UEFA και έτσι δεν πλήρωσε τις ήττες από Γαλατασαράι και Μέταλιστ με 1-0 εκτός έδρας. Στο νοκ-άουτ, οι «ερυθρόλευκοι» βρήκαν μπροστά τους τη Σεντ Ετιέν και αποκλείστηκαν εύκολα με δύο ήττες (1-3, 2-1). 

2009-10: Φάση των «16» Champions League: 

Όμιλος στα μέτρα του και μία ακόμη πρόκριση! Ο Ολυμπιακός κληρώθηκε μαζί με Άρσεναλ, Σταντάρ Λιέγης και Άλκμααρ και προκρίθηκε ως δεύτερος στα νοκ-άουτ της διοργάνωσης με 10 βαθμούς, με highlight φυσικά τη νίκη με 1-0 στο Καραϊσκάκη κόντρα στην Άρσεναλ. Στους «16» το έργο των Πειραιωτών ήταν πολύ δύσκολο κόντρα στην Μπορντό, όπου και αποκλείστηκαν με δύο ήττες (0-1, 2-1). 

2011-12: Φάση των «16» Europa League: 

Ίσως η πιο άτυχη χρονιά στην ευρωπαϊκή ιστορία του Ολυμπιακού. Σε όμιλο με Άρσεναλ, Ντόρτμουντ και Μαρσέιγ, έφτασε μέχρι τελευταία αγωνιστική να διεκδικεί τη 2η θέση και για να τα καταφέρει ήθελε νίκη δικιά του με την Άρσεναλ στο Καραϊσκάκη και να μην επικρατήσει η Μαρσέιγ της Ντόρτμουντ στη Βεστφαλία. Ο Ολυμπιακός έκανε τη δουλειά του με το 3-1 κόντρα στους Λονδρέζους, όπως την έκανε και η… Ντόρτμουντ, η οποία παρά το γεγονός ότι ήταν μπροστά στο σκορ με 2-0 στο πρώτο ημίχρονο, κατάφερε να ηττηθεί στο τέλος με 2-3. Ακόμα και με ισοπαλία σε αυτό το ματς, ο Ολυμπιακός περνούσε. 

Στο Europa League, η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε απέκλεισε εύκολα με δύο νίκες τη Ρούμπιν Καζάν (1-0, 1-0), αλλά με τη Μέταλιστ… αυτοκτόνησε. Νίκη με 1-0 στην Ουκρανία, προηγείται με Μαρκάνο στο Καραϊσκάκη και δέχεται δύο γκολ στο τέλος για να αποκλειστεί τελικά από τη συνέχεια της διοργάνωσης. 

2012-13: Φάση των «32» Europa League: 

Σε όμιλο με Άρσεναλ, Σάλκε και Μονπελιέ συγκεντρώνει 9(!) βαθμούς, αλλά μένει εκτός συνέχειας Champions League. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει την ευρωπαϊκή του πορεία στο Europa League τον Φεβρουάριο, όπου απογοητεύει κόντρα στη Λεβάνε δεχόμενος δύο ήττες (3-0, 0-1). 

2013-14: Φάση των «16» Champions League: 

Ο Ολυμπιακός παίρνει μία επική πρόκριση σε όμιλο με Παρί Σεν Ζερμέν, Μπενφίκα και Άντερλεχτ, μαζεύοντας συνολικά 10 βαθμούς! Στις 25 Φεβρουαρίου 2014 γράφει ιστορία στο κατάμεστο «Γ. Καραϊσκάκης» καθώς νικάει με 2-0 τη σπουδαία Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με αυτόν τον τρόπο κάνει… άλμα πρόκρισης στις 8 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης. Αλλά στη ρεβάνς του «Old Trafford», μία η ατυχία του, μία τα… περίεργα σφυρίγματα του Μπιόρν Κάιπερς, φέρνουν τον αποκλεισμό με 3-0. Εδώ η ομάδα του Μίτσελ πραγματικά είχε τεράστια ευκαιρία να γράψει ιστορία! 

2014-15: Φάση των «32» Europa League: 

Στο «Γ. Καραϊσκάκης», ο Ολυμπιακός ρίχνει στο καναβάτσο τη νυν και μέλλουσα δευτεραθλήτρια Ευρώπης. Δηλαδή την Ατλέτικο Μαδρίτης με 3-1 και τη Γιουβέντους με 1-0, αλλά δεν καταφέρνει να πάρει την πρόκριση για τους «16» του Champions League ελέω της ήττας στη Σουηδία από τη Μάλμε (2-0). Ωστόσο, η πρόκριση στους «32» Europa League και η συνέχιση της ευρωπαϊκής πορείας τον Φεβρουάριο επετεύχθη, με τους «ερυθρόλευκους» να βρίσκουν μπροστά τους μία ακόμη φιναλίστ. Τη Ντνίπρο, η οποία μετέπειτα ηττήθηκε στον τελικό της διοργάνωσης από τη Σεβίλλη με 3-2. Οι Ουκρανοί πέρασαν το εμπόδιο των «ερυθρόλευκων» με μία νίκη (2-0) και μία ισοπαλία (2-2). 

2015-16: Φάση των «32» Europa League: 

Ο Ολυμπιακός βρίσκει για μία ακόμη φορά στο διάβα του, μεγαθήρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, όπως η Μπάγερν και η Άρσεναλ. Ωστόσο, με τις δύο νίκες του κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ και την ιστορικά βραδιά του Λονδίνου (2-3 την Άρσεναλ), παίρνει την πρόκριση για τους «32» του Europa League, ενώ προηγουμένως είχε χάσει μοναδική ευκαιρία να συνεχίσει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Αλλά ηττήθηκε με 3-0 στο Καραϊσκάκη από την Άρσεναλ… 

2016-17: Φάση των «16» Europa League: 

Παρά το πολύ άσχημο ξεκίνημα στη σεζόν και τον πρόωρο καλοκαιρινό αποκλεισμό από τη Χάποελ Μπερ Σεβά, ο Ολυμπιακός έφτασε να παίζει Ευρώπη μέχρι τον Μάρτιο. Πέρασε στους ομίλους του Europa League αποκλείοντας την Αρούκα, εκεί πέρασε ως δεύτερος σε όμιλο με ΑΠΟΕΛ, Γιουνγκ Μπόις και Αστάνα και στους «32» υπερκέρασε το εμπόδιο της Οσμανλίσπορ με το εκτός έδρας 3-0, για να βρεθεί στους «16» της διοργάνωσης. Εκεί δεν τα κατάφερε κόντρα στην Μπεσίκτας και αποκλείστηκε με μία ισοπαλία και μία ήττα (1-1, 4-1). 

2018-19: Φάση των «32» Europa League: 

Με τον Πέδρο Μαρτίνς στον πάγκο, ο Ολυμπιακός κάνει μία μεγάλη πορεία στο Europa League. Αρχικά αποκλείει τις Λουκέρνη και Μπέρνλι στα προκριματικά με τρεις νίκες και μία ισοπαλία και στη συνέχεια η κληρωτίδα των ομίλων του φέρνει ίσως τις πιο δύσκολες ομάδες που θα μπορούσε να του τύχει. Μπέτις και Μίλαν. Αλλά ο Ολυμπιακός τα καταφέρνει! Την τελευταία αγωνιστική, στο… καυτό «Γ. Καραϊσκάκης» χρειάζεται νίκη με δύο τέρματα διαφορά (2-0 ή 3-1) ή και παραπάνω για να περάσει και πετυχαίνει τον στόχο του. 3-1 με τα γκολ των Σισέ, Γκιγιέρμε και Φορτούνη και συνεχίζει στην Ευρώπη τον Φλεβάρη για πολλοστή φορά! 

Στους «32» του Europa League βρίσκει μπροστά του τη Ντιναμό Κιέβου, αλλά αποκλείεται… τσάμπα με το 2-2 του «Γ. Καραϊσκάκης» και την ήττα με 1-0 στην Ουκρανία. 

2019-20: Φάση των «32» Europa League και… βλέπουμε: 

Ο Ολυμπιακός πετυχαίνει κάτι που δεν έχει καταφέρει ποτέ ξανά άλλη ελληνική ομάδα. Να περάσει στους ομίλους του Champions League από το… δύσκολο μονοπάτι, εκείνο των μη πρωταθλητών. Στον 2ο όμιλο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης βρίσκει μπροστά του μεγαθήρια όπως η Μπάγερν Μονάχου και η περσινή φιναλίστ Τότεναμ, αλλά και τον Ερυθρό Αστέρα και ο αρχικός στόχος που μπαίνει είναι η πρόκριση στο Europa League. Και φυσικά αυτό γίνεται πραγματικότητα, χάρη στα εντός έδρας αποτελέσματα με Τότεναμ (ισοπαλία) και Ερυθρό Αστέρα (νίκη). Η ομάδα του Πέδρο Μαρτίνς μαζεύει τέσσερις βαθμούς, καταλαμβάνει την 3η θέση του ομίλου και πλέον περιμένει την κλήρωση της ερχόμενης Δευτέρας (16/12) στη Νιόν της Ελβετίας. 

Εκεί όπου όλοι οι υγιείς Έλληνες φίλαθλοι θέλουν μία «ερυθρόλευκη» υπέρβαση. Για να μην χαθεί οριστικά το… τρένο της βαθμολογίας της UEFA και για να μην βγάζουμε από τη σεζόν 2021-22 τέσσερις ομάδες στην Ευρώπη. Και καμία στο Europa League. 

Το διακύβευμα, είναι τεράστιο… 

 

© Πηγή: to10.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook