Σήμερα το… δεύτερο πιάτο στη φάση των “16” του Champions League

Η Ρεάλ Μαδρίτης να δοκιμάζεται στην έδρα του Άγιαξ και το “Γουέμπλεϊ” να φιλοξενεί το Τότεναμ-Ντόρτμουντ.

Η κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση επέστρεψε στη ζωή μας από το βράδυ της Τρίτης, μετά από διάλειμμα δύο μηνών, με τις αναμετρήσεις Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ-Παρί Σεν Ζερμέν (0-2) και Ρόμα-Πόρτο (2-1) που προσέφεραν δυνατές συγκινήσεις και τώρα είμαστε έτοιμοι για τη δεύτερη πράξη της φάσης των “16”.

Στο “ναό του ποδοσφαίρου”, η Τότεναμ αντιμετωπίζει την Ντόρτμουντ, με τις δύο ομάδες να έχουν ήδη κοντραριστεί τέσσερις φορές την τελευταία τριετία (από μία πρόκριση η κάθε ομάδα) ενώ στο Άμστερνταμ, ο αήττητος στη φάση των ομίλων Άγιαξ, αντιμετωπίζει την Ρεάλ Μαδρίτης που έχει βγει νικήτρια στις εννέα τελευταίες νοκ-άουτ αναμετρήσεις της στο Champions League!

Aς δούμε τα νέα των τεσσάρων ομάδων λίγες ώρες πριν ριχτούν στη μάχη…

ΑΓΙΑΞ – ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Ο Άγιαξ πραγματοποίησε αξιοθαύμαστη πορεία στη φάση των ομίλων του Champions League την οποία ολοκλήρωσε αήττητος (3 νίκες – 3 ισοπαλίες ο απολογισμός του στον όμιλο με Μπάγερν, Μπενφίκα και ΑΕΚ) και η επιβράβευσή του ήρθε με την πανάξια πρόκριση στα νοκ-άουτ ματς της διοργάνωσης.

Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2005-06 που ο τετράκις πρωταθλητής Ευρώπης συμμετέχει σε αυτή τη φάση της διοργάνωσης, ενώ κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης θα προσπαθήσει να πάρει το εισιτήριο για τα προημιτελικά μετά από 16 ολόκληρα χρόνια.

Έχει τον τίτλο του αουτσάιντερ απολύτως δικαιολογημένα, όχι μόνο γιατί καλείται να πετάξει εκτός συνέχειας την ομάδα που πήρε το “τρόπαιο με τα μεγάλα αυτιά” τις τρεις προηγούμενες σεζόν αλλά και επειδή η πρόσφατη παράδοση είναι ξεκάθαρα εις βάρος του, με τον “Αίαντα” να έχει χάσει και τα έξι τελευταία ματς που έχει δώσει με την Ρεάλ, έχοντας 2 τέρματα υπέρ και 20 κατά!

Στο Ολλανδικό πρωτάθλημα προέρχεται από την ήττα στην έδρα της Χέρακλες με 1-0 που τον έκανε να χάσει σημαντικό έδαφος στη μάχη του τίτλου (στο -6 πλέον από την πρωτοπόρο Αϊντχόφεν), με τον Έρικ Τεν Χαγκ να μην υπολογίζει για την αναμέτρηση στην “Άμστερνταμ Αρένα” τον τραυματία Μπαντέ και να ελπίζει να ξεπεράσουν τα προβλήματα τραυματισμών τους οι Ντε Γιονγκ, Ταλιαφίκο και Μαγκαλάν.Η Ρεάλ Μαδρίτης δεν εντυπωσίασε στη φάση των ομίλων (ήταν μαζί με Ρόμα, Βικτόρια Πλζεν και ΤΣΣΚΑ Μόσχας), παρόλα αυτά πήρε την πρώτη θέση και συνέχισε την εκπληκτική παράδοση που έχει “χτίσει” και η οποία την θέλει να δηλώνει συνεχώς “παρούσα” στη φάση των “16” από τη σεζόν 2003-04 και μετά.

Αναμφίβολα, το γεγονός ότι έχει κατακτήσει το τρόπαιο τις τρεις προηγούμενες χρονιές (2016, 2017, 2018) και 13 συνολικά (πολυνίκης στο θεσμό) προκαλεί δέος σε κάθε αντίπαλο, όπως επίσης και το γεγονός πως έχει βγει νικήτρια στις εννέα τελευταίες νοκ-άουτ κόντρες που έχει δώσει στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση (η Γιουβέντους η τελευταία ομάδα που την απέκλεισε, στα ημιτελικά της σεζόν 2014-15).

Όταν έγινε η κλήρωση αρκετοί ήταν εκείνοι που στέκονταν στην άσχημη εικόνα των “μερένγκες” (δεν είχε περάσει καιρός από την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία, με τον Λοπετέγκι να παραδίδει τη σκυτάλη στον Σολάρι που από υπηρεσιακός έγινε… μόνιμος), ωστόσο τώρα τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά.Στο πρωτάθλημα μετράει πέντε διαδοχικές νίκες που την έχουν φέρει στη 2η θέση της βαθμολογίας (η τελευταία με 3-1 επί της συμπολίτισσας Ατλέτικο στο “Wanda Metropolitano” το περασμένο Σάββατο), έξι πόντους πίσω από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα, ενώ στα επτά τελευταία παιχνίδια της σε όλες τις διοργανώσεις έχει απολογισμό 6 νίκες και 1 ισοπαλία: αυτή που απέσπασε στο “Καμπ Νόου” από την Μπαρτσελόνα στον πρώτο ημιτελικό Copa del Rey μεταξύ των δύο ομάδων.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ

ΑΓΙΑΞ: Ονανά, Μαζραουί, Ντε Λιχτ, Μπλιντ, Ταλιαφίκο, Ντε Γιονγκ, Φαν ντε Μπέεκ, Σένε, Ζίγες, Ντόλμπεργκ, Τάντιτς

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ: Κουρτουά, Καρβαχάλ, Ράμος, Βαράν, Ρεγκιγιόν, Μόντριτς, Καζεμίρο, Κρόος, Μπέιλ, Μπενζεμά, Βινίσιους

 

ΤΟΤΕΝΑΜ – ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ

Η Τότεναμ έγραψε ιστορία στην Premier League καθώς έγινε η πρώτη ομάδα που δεν έκανε ούτε μία προσθήκη για δύο διαδοχικές μεταγραφικές περιόδους (καλοκαίρι 2018 – Ιανουάριος 2019), παρόλα αυτά εξακολουθεί να είναι μέσα στους δύο μεγάλους στόχους τους.

Παρά το γεγονός ότι “χτυπήθηκε” πρόσφατα από τους τραυματισμούς των Χάρι Κέιν και Ντέλε Άλι παραμένει ζωντανή στην κούρσα του τίτλου της Premier League, έχοντας απόσταση μόλις πέντε πόντων από τις Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ ενώ στο Champions League έχει κάνει το καθήκον της και με το παραπάνω.

Απόδειξη η παρουσία της στους ομίλους, με τα “σπιρούνια” να συμμετέχουν στον όμιλο του θανάτου μαζί με τις Μπαρτσελόνα, Ίντερ και Αϊντχόφεν και να παίρνουν την πρόκριση, αποσπώντας μάλιστα ισοπαλία την τελευταία αγωνιστική στο “Καμπ Νόου” από την ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε.

Αναμφίβολα, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο θα ήθελε να δει από τους παίκτες του κόντρα στην Ντόρτμουντ να επαναλαμβάνουν τις περυσινές τους εμφανίσεις με τους Βεστφαλούς στη φάση των ομίλων όπου πανηγύρισαν δύο νίκες, με τον στόχο των Λονδρέζων να μην είναι άλλος από την είσοδο στα προημιτελικά για πρώτη φορά μετά τη σεζόν 2010-11.

Πέρα από τους Κέιν και Ντέλε Άλι, απόντας θα είναι και ο τραυματίας Ντέιβις, με τους Ντάιερ και Λαμέλα να ξεπερνούν τα προβλήματα τραυματισμών τους και τη συμμετοχή του Ρόουζ να αποφασίζεται την τελευταία στιγμή (τραυματίστηκε στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος με την Λέστερ).

Από την πλευρά της η Ντόρτμουντ πήρε πολύ εύκολα το εισιτήριο για την νοκ-άουτ φάση κατακτώντας την πρώτη θέση μπροστά από την Ατλέτικο Μαδρίτης (Μονακό και Μπριζ αποδείχτηκαν “σάκοι του μποξ”) και θέλει σίγουρα να θριαμβεύσει, όπως έκανε κόντρα στην Τότεναμ στους “16” του Europa League τη σεζόν 2015-16.

Οι Βεστφαλοί του Λουσιέν Φαβρ είναι πρωτοπόροι στην Bundesliga, με τον απολογισμό των 50 βαθμών μετά από 21 αγωνιστικές (15 νίκες – 5 ισοπαλίες – 1 ήττα) να συνιστά ρεκόρ στην ιστορία τους, ωστόσο δεν έχουν πάρει τη νίκη στα τρία τελευταία παιχνίδια τους σε όλες τις διοργανώσεις, διάστημα στο οποίο είχαν δύο ισοπαλίες στο πρωτάθλημα και αποκλεισμό στο Κύπελλο Γερμανίας από την Βέρντερ Βρέμης.

Από πλευράς εμπειρίας, η BVB έχει ένα μικρό προβάδισμα, αν αναλογιστεί κανείς πως η Τότεναμ βρίσκεται μόλις για τρίτη φορά στους “16” της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης ενώ η γερμανική ομάδα θα πάρει μέρος σε αυτή τη φάση για πέμπτη φορά την τελευταία επταετία.

Έχει πάντως αρκετούς “πονοκεφάλους” ο Φαβρ ενόψει του αγώνα στο “Γουέμπλεϊ”, αφού στη λίστα των τραυματιών βρίσκεται ο ηγέτης της ομάδας Μάρκο Ρόις αλλά και οι Αλκάθερ, Ακαντζί, Πίστσεκ και Βάιγκλ.

ΟΙ ΠΙΘΑΝΕΣ ΣΥΝΘΕΣΕΙΣ:

ΤΟΤΕΝΑΜ: Λορίς, Τρίπιερ, Σάντσες, Αλντερβάιρελντ, Βερτόνχεν, Γουίνκς, Σισοκό, Έρικσεν, Μόουρα, Σον, Λαμέλα

ΝΤΟΡΤΜΟΥΝΤ: Μπούρκι, Χακίμι, Τοπράκ, Ντιάλο, Σμέλτσερ, Βιτσέλ, Ντιλέινι, Σάντσο, Φίλιπ, Γκερέιρο, Γκέτσε

Πηγή: sport24.gr

Περισσότερα Video

Ακολουθήστε το athletic.gr στο Google News και στο Facebook