Ταουσιάνης: «Έχουμε δύσκολη συνέχεια αλλά και πίστη στους εαυτούς μας»

Ο προπονητής του Εργοτέλη, Γιάννης Ταουσιάνης, παραχώρησε συνέντευξη στην αθλητική εκπομπή του Στέλιου Σβολιαντόπουλου στην TV CRETA.

Παράλληλα μίλησε για τις μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν, για τα απόμενα παιχνίδια της ομάδας του, αλλά και για τους προκατόχους του στον πάγκο των «κιτρινόμαυρων», Χουάν Φεράντο και Παύλο Δερμιτζάκη.  Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον στόχο της ομάδας, που είναι η παραμονή στην κατηγορία, τονίζοντας ότι έχουν δύσκολο έργο μπροστά τους.

Ο Γιάννης Ταουσιάνης μίλησε για:

– το παιχνίδι του Παναιτωλικού με τον ΠΑΟΚ:

«Παρακολούθησα το παιχνίδι του Παναιτωλικού με τον ΠΑΟΚ στο μεγαλύτερο μέρος του. Θέλω να τονίσω ότι ο Παναιτωλικός είναι πολύ καλή ομάδα και δικαιολογεί απόλυτα τη θέση που έχει αυτή τη στιγμή στη βαθμολογία βάσει τη εικόνας του. Είναι ένα δεμένο σύνολο απ’ όλες τις γραμμές και μια ομάδα που μπορεί να κάνει ζημιά και όταν παίζει μέσα στην Τούμπα, μιας και μιλάμε γι αυτό το παιχνίδι. Σαφώς για τον ΠΑΟΚ στην προσπάθεια που κάνει για διεκδίκηση του τίτλου ήταν μια άσχημη ήττα. Προσπάθησε, απείλησε τον αντίπαλο του, πάτησε περιοχή, δημιούργησε κάποιες φάσεις, αλλά άντεξε ο Παναιτωλικός που κατάφερε όχι μόνο να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας, αλλά να πάρει και τη νίκη σε μια δύσκολη έδρα και απέναντι σε μια καλή ομάδα. Σαφώς μια μεγάλη νίκη για τον Παναιτωλικό και μια άσχημη ήττα για τον ΠΑΟΚ».

– τις σκέψεις που κάνει για το ματς στο Αγρίνιο την Τετάρτη (4/2):

«Κατ’ αρχήν όπως είπα και πριν είναι μια πολύ καλή ομάδα και στην έδρα της πολύ δυνατή. Από κει και πέρα και εμείς αγωνιστικά και ψυχολογικά βρισκόμαστε σε πολύ καλή κατάσταση. Το ζητούμενο είναι μέσα από μια ανάλογη εμφάνιση, στα δυο παιχνίδια που έχουμε δώσει τον δεύτερο γύρο με Καλλονή και Πλατανιά, να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό και σ’ αυτό το παιχνίδι. Γιατί η ανάγκη μας για βαθμούς παραμένει αρκετά μεγάλη».

-το αν είναι πλεονέκτημα για τον Εργοτέλη το γεγονός ότι ο Παναιτωλικός έχει δώσει περισσότερα παιχνίδια το τελευταίο διάστημα:

«Το νόμισμα έχει δυο όψεις. Δεν θα μιλήσω για την κούραση αλλά ότι μας δόθηκε αυτές τις μέρες το πλεονέκτημα να έχουμε μια ενσωμάτωση και μια προσαρμογή των νέων παιδιών στην ομάδα. Αυτό ήταν για μένα το μόνο θετικό από τη διακοπή που είχαμε εμείς. Από την άλλη ο Παναιτωλικός έπαιξε παιχνίδι και τον διατηρεί σε ένα καλό αγωνιστικό ρυθμό, γιατί αυτό μετράει σε μια ομάδα ειδικά όταν βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Οπότε δεν θεωρώ ότι μπορεί να παίξει ρόλο η κούραση».

– το ποιες, κατά την άποψη του, θα είναι οι ομάδες που θα παλέψουν για την παραμονή:

«Αυτό δεν μπορείς να το γνωρίζεις ή να το προεξοφλήσεις από πριν. Αυτή τη στιγμή, βαθμολογικά, από την Καλλονή και κάτω, είναι ένας όμιλος, αν δεν απατώμαι εννιά ομάδων και ο καθένας με τα δικά του ποσοστά θα δώσει τη μάχη του για τη σωτηρία. Όπως είπα και πριν, σαφώς, η Καλλονή μπορεί να αισθάνεται πιο άνετη αλλά τα παιχνίδια που μένουν είναι δεκατρία, είναι πάρα πολλά παιχνίδια και ο δρόμος παραμένει μεγάλος. Ποτέ δεν μπορείς να ξέρεις γατί είναι μπάλα και η μπάλα είναι στρογγυλή. Σε δυο παιχνίδια να  φέρεις κακά αποτελέσματα και δυο θετικά να κάνει ο άλλος, αμέσως χαλάνε τις ισορροπίες. Αλλά επι της ουσίας όπως είναι η βαθμολογία αυτή τη στιγμή, αυτές οι ομάδες φαίνεται ότι θα παλέψουν (σ.σ. για παραμονή) και όπως είπαμε άλλος με καλύτερα ποσοστά και άλλος δυσκολότερα».

-το γεγονός ότι κλείνει πενήντα μέρες ως προπονητής του Εργοτέλη και πως ήταν θετικός στο ενδεχόμενο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία της ομάδας όταν είχε ερωτηθεί μετά την αποχώρηση του Παύλου Δερμιτζάκη:

«Κατ’ αρχήν να πω ότι για μένα ήταν τιμή που από το καλοκαίρι οι άνθρωποι του Εργοτέλη ήθελαν να με εντάξουν στην οικογένεια τους και στο τεχνικό τιμ της ομάδας, από το πόστο του βοηθού προπονητή. Σαφώς ήταν μεγαλύτερη τιμή, όταν μετά τη φυγή του Παύλου Δερμιτζάκη και τη λύση της συνεργασίας, μου ζητήθηκε από την ομάδα να αναλάβω τις τύχες της σαν πρώτος προπονητής. Είναι κάτι το οποίο το εκτιμώ και το σέβομαι πάρα πολύ και προσπαθώ από τη δική μου τη μεριά να κάνω όσο καλύτερα γίνεται την δουλειά μου, να βοηθήσω αυτή την ομάδα να υλοποιήσει τους στόχους της και να δικαιώσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν οι άνθρωποι της ομάδας».

-την εμπιστοσύνη που του έδειξαν οι άνθρωποι του Εργοτέλη:

«Γι αυτό το λόγο, πέρα από το γεγονός ότι με υπευθυνότητα και επαγγελματισμό θα κάνω αυτό που πρέπει να κάνω, άλλος ένας λόγος είναι ότι θα πρέπει μέσα από την δική μου την προσπάθεια και την καταβολή της ψυχής μου, να δικαιώσω αυτούς τους ανθρώπους».

-το πόσο μεγάλο βάρος ήταν για τον ίδιο να αναλάβει τον Εργοτέλη και μάλιστα σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για την ομάδα:

«Μου είχε γίνει ανάλογη ερώτηση όταν στα 35-36 μου χρόνια είχα πάει στον Ατσαλένιο σαν προπονητής. Κατ΄αρχήν είμαι άνθρωπος που έχω έντονο το αίσθημα της ευθύνης, οπότε κάθε απόφαση που παίρνω αισθάνομαι πως για να την πάρω μπορώ και να τη στηρίξω. Στην ψυχοσύνθεση μου δεν έχει αλλάξει κάτι όσον αφορά την καθημερινότητα και τον επαγγελματισμό που είχα πιο πριν. Σαφώς οι ευθύνες είναι μεγαλύτερες, γιατί όσο μεγαλύτερο καράβι και όσο μεγαλύτερο το πόστο οι ευθύνες είναι μεγάλες, αλλά είναι κάτι το οποίο δεν αφήνω να με επηρεάσει σε αυτό που πρέπει να κάνω».

-το αν ο Εργοτέλης «αδικείται» με τους 18 βαθμούς και αν μπορούσε να έχει περισσότερους:

«Αν και πάντα έλεγα ότι η βαθμολογία στο τέλος ενός πρωταθλήματος δείχνει πάντα την αλήθεια, οπότε αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε στο τέλος. Τη δεδομένη στιγμή, βάσει της παρουσίας της ομάδας στα γήπεδα, θεωρώ ότι υπήρξαν παιχνίδια που αδικήθηκε και παιχνίδι που αδίκησε η ίδια τον εαυτό της. Νομίζω είναι γνωστό ότι σε πολλά παιχνίδια η ομάδα αγωνιστικά άξιζε να πάρει κάτι παραπάνω από αυτό που πήρε στο τέλος. Σίγουρα θα μπορούσε να έχει παραπάνω βαθμούς από την προσπάθεια που έχει καταβάλλει μέχρι τώρα».

-τον  Χουάν Φεράντο και τον Παύλο Δερμιτζάκη:

«Να ξεκινήσουμε με τον Χουάν Φεράντο, πραγματικά έναν πολύ νέο προπονητή αλλά πολύ αξιόλογο, ειδικά όσον αφορά το επίπεδο τεχνογνωσίας που είχε αλλά και την όρεξη να δουλέψει, ειδικά σε μια τόσο νεαρή ηλικία. Ο Χουάν κατέβαλλε μια πάρα πολύ καλή προσπάθεια αλλά υπήρχαν και οι δυσκολίες τότε στην ομάδα όσον αφορά το σχηματισμό του ρόστερ, που έγινε τμηματικά και με κάποια καθυστέρηση. Μιλάω για τις δυσκολίες γιατί η διοίκηση πραγματικά έκανε έναν τεράστιο αγώνα το καλοκαίρι. Πολλές μεταγραφές γιατί η ομάδα είχε μείνει «γυμνή», από πέρυσι άλλαξε εντελώς. Οπότε ο Χουάν ήταν άτυχος γιατί βρέθηκε στην συγκυρία που η ομάδα προσπαθούσε να φτιάξει ένα ρόστερ με πάρα πολλά νέα πρόσωπα. Με τις οικονομικές δυνατότητες της ομάδας δεν ήταν πολύ εύκολο να βρεθούν τόσοι παίκτες. Η διοίκηση στην προσπάθεια της και την αγωνία της να δει τι μπορεί να αλλάξει για να πάνε τα πράγματα καλύτερα, έληξε την συνεργασία της τότε με τον Χουάν. Μετά ήρθε ο Παύλος Δερμιτζάκης, δεν χρειάζεται να πω για τον Παύλο, με τον οποίο έχω συνεργαστεί και στο παρελθόν με μια άψογη συνεργασία. Τα πράγματα βελτιώθηκαν με τον Παύλο, η ομάδα είχε μια καλύτερη πορεία. Εδώ έρχομαι στο κομμάτι που έλεγα πριν, ότι η ομάδα έγειρε τις λεπτομέρειες προς το μέρος της. Οπότε στο διάστημα με τον Παύλο η ομάδα παρουσίασε ένα πολύ καλό αγωνιστικό πρόσωπο, σε πολλά παιχνίδια πραγματικά διεκδίκησε και απαιτούσε τη νίκη αλλά για λεπτομέρειες δεν μπόρεσε να την πάρει, από κάποια λάθη διαιτητικά ή από λάθη δικά μας. Αγωνιστικά η ομάδα έδειξε και στον πρώτο γύρο καλό πρόσωπο και γενικώς καθ’ όλη την διάρκεια, γι αυτό είμαστε ακόμα ζωντανοί. Σε κανένα σημείο η ομάδα δεν σταμάτησε να δηλώνει «παρών» και έδειχνε ότι πιστεύει στις δυνατότητες της».

-ποια στοιχεία κράτησε από τη συνεργασία του με τους δυο προπονητές:

«Κάθε μέρα καλό είναι να κρατάς και να παίρνεις ότι μπορείς, ειδικά όταν είναι κάτι διαφορετικό από την δική σου, μέχρι τώρα, αντίληψη στο ποδόσφαιρο. Με τον Παύλο είμαστε πάρα πολλά χρόνια και σαφώς δίπλα στον Παύλο πολλά ήταν τα στοιχεία και τα χαρακτηριστικά που έβλεπα καθημερινά. Από τον Χουάν, τους μήνες που συνεργαστήκαμε, σίγουρα υπήρξαν κομμάτια τα οποία φυσικά και κρατάω, όπως κάθε μέρα πρέπει να κάνει καθένας μας σ αυτή τη δουλειά».

-τη βελτίωση που παρουσιάζει η ομάδα από τότε που ο ίδιος ανέλαβε:

«Οι εμφανίσεις δεν έχουν και μεγάλη διαφορά με την εικόνα της ομάδας και στον πρώτο γύρο. Η διαφορά είναι ότι γυρίσαμε τα σημεία υπέρ μας, αυτά που δεν μπορούσαμε να γείρουμε στα προηγούμενα παιχνίδια. Κάποιες λεπτομέρειες στην επίθεση και την άμυνα, που στοίχιζαν, τώρα έγειραν λίγο υπέρ μας. Υπάρχει μια διαφορά στα δυο τελευταία παιχνίδια, κάτι που τόνισα και στα παιδιά. Υπήρξε ένας ψυχισμός και έτσι θέλουμε να συνεχίσουμε, κάτι το οποίο πρέπει να αποτελεί ευαγγέλιο και τη βάση στην προσπάθεια που θέλουμε να κάνουμε. Ο ψυχισμός είναι κάτι στο οποίο πρέπει να πατήσουμε. Αυτό ήταν που βγήκε στα δυο τελευταία παιχνίδια που ήταν σχεδόν ανατροπές».

-το αν ήταν η νίκη της χρονιάς αυτή με τον Πλατανιά στα Περβόλια:

«Ήταν η πιο σημαντική νίκη που κάναμε μέχρι τώρα, γιατί ας είμαστε ρεαλιστές, ήταν μια πολύ βαθιά ανάσα. Είχαμε έλλειψη οξυγόνου. Με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα τα πράγματα θα ήταν ακόμα δυσκολότερα. Τώρα αυτή η νίκη πέρασε και για μας η κατάσταση είναι ακόμα πολύ δύσκολη. Έχουμε πολύ δύσβατο δρόμο. Πρέπει να κάνουμε πολύ καλή πορεία για να τα καταφέρουμε, αλλά είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε πολύ στον εαυτό μας. Αυτό μας ακολουθεί όλη τη χρονιά, ακόμα και όταν τα πράγματα ήταν ακόμα δυσκολότερα ποτέ μα ποτέ δεν πέρασε στην ψυχοσύνθεση μας ότι δεν θα τα καταφέρουμε. Δηλώσαμε «παρών» σε πολύ δύσκολα και κομβικά σημεία. Έχουμε δύσκολη συνέχεια αλλά και πολύ πίστη».

-τις αλλαγές στο ροστερ την τρέχουσα μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου

«Είχαμε πολλές αλλαγές στο ρόστερ μας αυτή την περίοδο, έφυγαν έντεκα –δώδεκα  άτομα και έχουν έρθει οκτώ καινούριες προσθήκες. Ότι έγινε, έγινε για το καλό της ομάδας. Τα παιδιά που αποχώρησαν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι δεν ήταν ποιοτικοί παίκτες ή δεν είχαν αξία ποδοσφαιρικά, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπόρεσαν να προσφέρουν στην ομάδα αυτά που περιμέναμε, αν και θεωρώ ότι είχαν πάρει πάρα πολλές ευκαιρίες. Είναι σημαντικό ότι τα νέα παιδιά που ήρθαν δείχνουν ότι θα βοηθήσουν στην ήδη υπάρχουσα ποιότητα. Πολύ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι έχουν έρθει σε καλή αγωνιστική ετοιμότητα και ίσως αυτός ήταν και ο λόγος που στο παιχνίδι με τον Πλατανιά, έδειξαν να προσαρμόζονται αμέσως στις απαιτήσεις του παιχνιδιού».

-τον Ολαιτάν και την αγωνιστική του κατάσταση:

«Βρίσκεται σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Συμμετείχε κανονικά στις προπονήσεις του Ολυμπιακού, ήρθε και μπήκε αμέσως στο πρόγραμμα γιατί βρίσκεται σε καλό επίπεδο. Σαφώς λείπουν παιχνίδια από τον Ολαιτάν, η πρώτη του συμμετοχή μετά από το διάστημα που έλειπε ήταν πριν κάποιες μέρες σε αγώνα Κυπέλλου και μέρα με τη μέρα είναι όλο και καλύτερα».

-το αν ολοκλήρωσε τις μεταγραφές του ο Εργοτέλης:

«Ναι με τον Ολαιτάν κλείσαμε τις μεταγραφές μας, όσον αφορά τον προγραμματισμό και τον σχεδιασμό που είχαμε γι αυτή την χρονική περίοδο. Βέβαια όσο υπάρχουν μεταγραφές… αλλά βάσει προγραμματισμού και βάσει προσθηκών στις ανάγκες που είχαμε και στις θέσεις που θέλαμε ήταν αυτός ο αριθμός μεταγραφών».

-το αν υπάρχει θέμα επιστροφής του Γιώργου Σαρρή με μορφή δανεισμού από την ΑΕΚ:

«Από τη στιγμή που η διοίκηση δεν έχει βγάλει κάτι επίσημα δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω».

-το αν είναι ευχαριστημένος από τις μεταγραφικές κινήσεις που έγιναν:

«Γενικώς είμαι ευχαριστημένος. Η διοίκηση έκανε τα αδύνατα δυνατά. Έδωσε μεγάλο αγώνα. Έγινα πολλές μεταγραφές για τέτοια περίοδο και στοχευμένες. Είμαι ευχαριστημένος από την συμπεριφορά όλων των ποδοσφαιριστών που δείχνουν τον επαγγελματισμό και την ευσυνειδησία τους αλλά και τη διάθεση που οφείλουμε να έχουμε γι αυτό το δύσκολο έργο».