Οι δηλώσεις μετά την ευρεία σύσκεψη για το ποδόσφαιρο

Διοργανώθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης από την ΕΠΣ Ηρακλείου με τη συνεργασία της Περιφέρειας και παρουσία κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, φορέων και ομάδων.

Ευρεία σύσκεψη για το ποδόσφαιρο διοργανώθηκε την Δευτέρα στα γραφεία της Περιφέρειας Κρήτης από την ΕΠΣ Ηρακλείου με τη συνεργασία της Περιφέρειας και παρουσία κοινοβουλευτικών εκπροσώπων, φορέων και ομάδων.

Το Νομοσχέδιο για τον αθλητισμό που θα συζητηθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή, η άνιση χρηματοδότηση-αθέμιτος ανταγωνισμός για τις ΠΑΕ τις Super League, η αναδιάρθρωση στις επαγγελματικές κατηγορίες, η χρηματοδότηση στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο που παραμένει μηδενική για μία ακόμη χρονιά αλλά και το αίτημα για δημιουργία κρητικού ομίλου στην Γ’ Εθνική ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν.

Ως οικοδεσπότες από την Περιφέρεια ήταν παρόντες ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος σε θέματα αθλητισμού κ. Νίκος Συριγωνάκης.

Το παρών έδωσαν στη σύσκεψη ο βουλευτής Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης και οι εκπρόσωποι των βουλευτών κ. Λευτέρη Αυγενάκη ο κ. Δημήτρης Κουτεντάκης και κ. Βασίλη Κεγκέρογλου ο κ. Μανόλης Μπριτζολάκης.

Την ΠΑΕ ΟΦΗ εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Σαμαράς και ο εμπορικός διευθυντής κ. Λεωνίδας Παπαβασιλάκης.

Από την ΕΠΣ Ηρακλείου, πέρα από τον πρόεδρο κ. Νίκο Τζώρτζογλου παρέστησαν οι κ.κ. Γιάννης Σμαραγδάκης, Γιώργος Βοζικάκης, Βαγγέλης Παπαγγελής, Δημήτρης Χρονάκης ενώ την ΕΠΣ Λασιθίου εκπροσώπησε ο αναπληρωτής πρόεδρος κ. Μιχάλης Παπαγεωργίου. Οι εκπρόσωποι των ΕΠΣ Χανίων και Ρεθύμνου δεν μπόρεσαν να βρεθούν στο Ηράκλειο λόγω των προβλημάτων στο οδικό δίκτυο από την κακοκαιρία ενώ η Ένωση Ρεθύμνου με επιστολή της εξέφρασε την στήριξή της στην πρωτοβουλία της ΕΠΣ Ηρακλείου. Το παρών έδωσαν ακόμα ο πρόεδρος της Πειθαρχικής Επιτροπής ΕΠΣΗ κ. Γιάννης Κουφάκης και ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας ΕΠΣΗ κ. Γιώργος Ιωαννίδης.
Επίσης εκπροσωπήθηκαν και τα δύο σωματεία του Ηρακλείου που αγωνίζονται στην Γ’ Εθνική, με τον ΠΟΑ δια του κ. Γιώργου Λέλεκα και τον Γιούχτα με τον κ. Κώστα Μπουνάκη.

Τα τέσσερα θέματα που θίχτηκαν κυρίως στη σύσκεψη ήταν:

1) Η χρηματοδότηση των ΠΑΕ της Super League και η άνιση επιχορήγηση μέσω ΕΡΤ σε επτά ΠΑΕ το καλοκαίρι, έναντι άλλων με μεγαλύτερη εμπορική αξία και υψηλό Brand Name.

2) H αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών με πρόταση να μείνουν 16 οι ομάδες στην Super League (δηλαδή να υποβιβαστούν δύο και όχι 3+1).

3) Η χρηματοδότηση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου

4) Να δημιουργηθεί όμιλος στην Γ’ Εθνική με αποκλειστικά ομάδες της Κρήτης.

Η βαθμολογία και η χρηματοδότηση

Ένα κομβικό σημείο της σύσκεψης ήταν η χρηματοδότηση των επτά άστεγων ΠΑΕ από το κρατικό κανάλι της ΕΡΤ προκειμένου να συμμετέχουν στη Super League, με ένα τεράστιο ποσό 52 εκατ. ευρώ σύμφωνα με απόφαση του Υφυπουργού. Όπως επεσήμανε ο κ. Τζώρτζογλου, από τις έξι ομάδες που διεκδικούν την παραμονή στην Super League και είναι από την 10η θέση και κάτω οι Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός, ΟΦΗ), δεν ανήκει καμία στις ΠΑΕ που έλαβαν την κρατική χρηματοδότηση μέσω ΕΡΤ.

Στη Βουλή ο Νίκος Τζώρτζογλου

Μετά από πρόταση του βουλευτή Ηρακλείου κ. Σωκράτη Βαρδάκη, ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ κ. Νίκος Τζώρτζογλου θα κληθεί θεσμικά στην Βουλή για να εκφράσει τις απόψεις του στην ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο που θα τεθεί προς ψήφιση το προσεχές διάστημα. Επίσης μετά από πρόταση του εντεταλμένου συμβούλου σε θέματα αθλητισμού της Περιφέρειας Κρήτης κ. Νίκου Συριγωνάκη, θα καταγραφούν τα πιθανά προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου, τα οποία θα σταλούν στους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους και τα οποία μπορούν να μεταφερθούν ως προτάσεις κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου προς συμφέρον του ποδοσφαίρου.

Η θέση της ΕΠΣ Ηρακλείου όπως εκφράστηκε στη σύσκεψη για το ποδόσφαιρο από τον πρόεδρο κ. Νίκο Τζώρτζογλου είναι η εξής:

«Σίγουρα στο προς ψήφιση αθλητικό νομοσχέδιο, υπάρχουν και αρκετά άρθρα που σωστά ο κ. Βασιλειάδης έχει βάλει και που η ΕΠΣ Ηρακλείου θεωρεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Όμως εμείς είμαστε εδώ για να προλάβουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και που θα υπάρξουν με τις ανισότητες που εμπεριέχονται στο προς ψήφιση νομοσχέδιο και την προς ψήφιση τροπολογία, όπως επίσης και παραλείψεις που ο Υφυπουργός θα πρέπει να προσέξει.

Ήδη εδώ και πολλούς μήνες, η ΕΠΣΗ με αλλεπάλληλες επιστολές της έχει εκφράσει την αντίδρασή της στην τροπολογία για την δημιουργία μίας νέας επαγγελματικής κατηγορίας, της Super League 2, που ο υφυπουργός φέρνει προς ψήφιση τις επόμενες ημέρες στη Βουλή μαζί με το νέο αθλητικό νομοσχέδιο με τον ταυτόχρονο υποβιβασμό 3+1 ομάδων από την Super League.

Κατ’ αρχήν να πούμε ότι εμείς ως ΕΠΣ Ηρακλείου δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι ο αριθμός των ΠΑΕ στην Super League αν είναι 16 ή 14 ή 12 ή 20.

Τα προβλήματα κατά την άποψή μας τα οποία ο Υφυπουργός και η Ομοσπονδία, που γνωρίζουμε ότι έχει ικανό πρόεδρο και ικανά στελέχη, θα πρέπει να δουν και να θεραπεύσουν στο ποδόσφαιρό μας, είναι η λανθασμένη νοοτροπία των παραγόντων, οι λάθος αρχές, η ποδοσφαιρική μας παιδεία και πιο πολύ οι κρατικές παρεμβάσεις, που ο ίδιος Υφυπουργός έχει έφεση να κάνει. Και βέβαια οι παρεμβάσεις των μεγαλοπαραγόντων και όλες αυτές οι παθογένειες που εδώ και πολλά χρόνια υπάρχουν στο ποδόσφαιρό μας…
Αποτέλεσμα όλων αυτών των παρεμβάσεων είναι σήμερα το ελληνικό ποδόσφαιρο, δηλαδή η ΕΠΟ, να εποπτεύεται από διψήφιο σχεδόν αριθμό ξένων τοποτηρητών-εποπτών από την Σερβία, από την Αυστρία, από την Αλβανία, από την Κύπρο, από την Μάλτα κτλ.

 Ξένοι αρχιδιαιτητές, ξένοι προπονητές, ξένοι γυμναστές, ξένοι ποδοσφαιριστές στην πλειοψηφία τους στα επαγγελματικά πρωταθλήματα. Ξένοι διαιτητές στα ντέρμπι. Και μείναμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο να έχουμε μόνο Έλληνες φιλάθλους, οι οποίοι ολοένα και λιγοστεύουν.

Το πλέον τραγικό και καθόλου κολακευτικό είμαστε η πρωταθλήτρια κόσμου στα στημένα, στα χειραγωγημένα παιχνίδια…

Δεν πιστεύουμε λοιπόν εμείς στην ΕΠΣΗ Ηρακλείου, παρακολουθώντας με λύπη όλο αυτό το ποδοσφαιρικό μνημόνιο και την ξένη ποδοσφαιρική κυριαρχία μέσα στην χώρα μας, ότι όλο αυτό οφείλεται σε αυτό που λέει ο Υφυπουργός ότι η Ελλάδα δεν σηκώνει πρωτάθλημα με 16 ομάδες.

Γιατί, θα ρωτήσουμε εμείς στην ΕΠΣ Ηρακλείου, όσοι το ισχυρίζονται αυτό, γνωρίζουν ότι χώρες με ανάλογο πληθυσμό με την χώρα μας, όπως η Πορτογαλία με 18 ομάδες και το Βέλγιο με 16 ομάδες, έχουν παγκόσμιες διακρίσεις;

Εκεί όμως σε αυτές τις χώρες υπάρχει άλλη νοοτροπία, άλλες αρχές, άλλη φιλοσοφία, άλλη ποδοσφαιρική παιδεία και πολλά ακόμα άλλα…

Ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο το επαγγελματικό και οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες… Ποδόσφαιρο είναι και τα 4000 ερασιτεχνικά σωματεία που εδώ και πολλά χρόνια δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία.

Είναι τυχαίο που από τις έξι ομάδες που διεκδικούν την παραμονή στην Super League (Πανιώνιος, Αστέρας Τρίπολης, Λάρισα, ΠΑΣ Γιάννινα, Λεβαδειακός, ΟΦΗ), δεν ανήκει καμία στις επτά άστεγες που ο Υφυπουργός μέσω του κρατικού καναλιού, την ΕΡΤ, χρηματοδότησε με ένα τεράστιο ποσό 52.000.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, η ΠΑΕ ΟΦΗ βαδίζοντας με τους νόμους της αγοράς, συμφώνησε τον περασμένο Ιούνιο και πήρε 1 εκατ. ευρώ περίπου από το τηλεοπτικό συμβόλαιο. Κι έρχεται εκ των υστέρων ο κ. Βασιλειάδης και με δική του παρέμβαση και μεσολάβηση επιχορηγεί άστεγες-ανταγωνίστριες με τον ΟΦΗ ΠΑΕ, με σχεδόν διπλάσια χρήματα και αυτά προέρχονται από την δημόσια τηλεόραση, την ΕΡΤ.

Όσον αφορά την δημιουργία της Super League 2, οι ΠΑΕ Εργοτέλης και Ηρόδοτος πως κατοχυρώνονται σε μια αλλαγή κυβέρνησης και αλλαγή Υφυπουργού και αλλαγή διοίκησης της ΕΡΤ, ότι θα λάβουν τα υποσχόμενα από τον Υφυπουργό χρήματα στο νέο πρωτάθλημα της Super League 2;

Αλλά αφού δείχνει ενδιαφέρον και προσπαθεί με αποθέωση κρατικών παρεμβάσεων και χρηματοδοτώντας τις ΠΑΕ για να δεχτούν την αναδιάρθρωση, γιατί δεν κάνει κάποια ανάλογη προσπάθεια χρηματοδότησης των ερασιτεχνικών σωματείων και ακόμα αναδιάρθρωση της Γ’ Εθνικής σε ομίλους Περιφερειών, ούτως ώστε να υπάρχει όμιλος Κρήτης στην Γ’ Εθνική. Έτσι θα αποφύγουν τα σωματεία της Κρήτης τις πολυέξοδες μετακινήσεις και το ίδιο φυσικά και τα σωματεία του Πειραιά και της Αθήνας προς το νησί μας…

Οι ομάδες της Κρήτης που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής όπως και όλα τα σωματεία τα ερασιτεχνικά δεν έχουν πάρει εδώ και χρόνια ούτε ένα ευρώ… Για όλα αυτά τα σωματεία ο Υφυπουργός δεν είδαμε και δεν ακούσαμε να αναφέρει τίποτα…»

O εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αθλητισμού Νίκος Συριγωνάκης επεσήμανε μετά το τέλος τηςσύσκεψης για το ποδόσφαιρο, ότι, ευελπιστεί και εύχεται να κωδικοποιηθούν όλα όσα συζητήθηκαν στη σύσκεψη σχετικά με το αθλητικό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση στις αρχές Μαρτίου.

«Η κωδικοποίηση αυτή που έγινε στη σύσκεψη μετά από ουσιαστικό διάλογο, ευελπιστώ ότι, θα αποτελέσει τη βάση πάνω στην οποία θα στηριχθούν οι βουλευτές του νησιού μας ώστε να τροποποιηθούν οι διατάξεις, τα αρνητικά σημεία του υπό ψήφιση νόμου, με κύριο στόχο το νομοσχέδιο αυτό να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου αλλά και του αθλητισμού γενικότερα».